Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Dział poświęcony czujnikom/urządzeniom które obsługuje nettemp
xhunter
Posty: 16
Rejestracja: pt sie 04, 2017 7:07 am
Lokalizacja: śląskie

Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: xhunter » wt wrz 12, 2017 10:02 pm

Witam, mam coś takiego NodeMcu V3 Lua ESP8266 https://pl.aliexpress.com/item/NodeMcu- ... 267.ahcumS czy jest możliwość podpięcia tego w jakiś sposób do nettempa? Jeśli tak to w jaki sposób?

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: uzi18 » wt wrz 12, 2017 10:20 pm

Oczywiscie, wrzucasz firmware espeasy ze stopki od Artii-ego i odpowiednio konfigurujesz

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: pimowo » wt wrz 12, 2017 10:24 pm

To jest po prostu ESP8266, ESP-12 (takimi się tu na forum bawimy) tylko z tą różnicą, że to ma dodatki w postaci konwertera USB-UART oraz stabilizatora napięcia na płycie.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: swiezak » śr wrz 13, 2017 9:46 am

a więcej na temat programowania na naszym wiki nettemp

xhunter
Posty: 16
Rejestracja: pt sie 04, 2017 7:07 am
Lokalizacja: śląskie

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: xhunter » sob wrz 16, 2017 11:03 pm

Udało mi się zflashować płytkę i podpiąć do niej czujnik ds18b20 tylko nie chce mi teraz pobierać danych do nettempa. przesyłam screeny. może ktoś podpowie

screen z esp
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/VGa ... KqppCqqdRn


screen z nettemp
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/1tn ... P8CXjxVoEL

po wejściu w devices i scan w nettempie nie wykrywa mi urządzenia

Lahim
Posty: 20
Rejestracja: pn mar 06, 2017 4:42 pm

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: Lahim » pn wrz 18, 2017 8:25 am

Podpinam się bo ESP i mnie nie pokazuje się w nettempie ale z czujnikiem DHT22.
Nie mam wrzuconego oprogramowania z Wiki/nettempa ale protokół ustawiony na Nettemp HTTP

matryc
Posty: 6
Rejestracja: czw gru 03, 2015 9:43 am

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: matryc » ndz wrz 24, 2017 11:50 am

Ja uruchamiając ESP8266 z Espeasy pod NT w wersji 4 beta widziałem w ESP wartości odczytane, ale już w NT nie :( U mnie pomogła zmiana "Value Name", domyślnie miałem Temperature i Humidity. Zmieniłem na temp oraz humid i już odczyt i zapis do bazy był OK :)

xhunter
Posty: 16
Rejestracja: pt sie 04, 2017 7:07 am
Lokalizacja: śląskie

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: xhunter » pn wrz 25, 2017 10:04 pm

Zmieniłem również ale nie ruszyło, dodatkowo gdzieś na forum znalazłem info, że key musi być taki sam jak hasło do nettempa, Ale też to nie pomogło :/

matryc
Posty: 6
Rejestracja: czw gru 03, 2015 9:43 am

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: matryc » wt wrz 26, 2017 8:10 am

Jak otwierasz stronę nettempa (192.168.100.125) to podajesz dane (user, pass) aby zobaczyć zawartość strony? Chodzi mi o to, aby w ESPeasy wpisać właśnie tą nazwę użytkownika i hasło w polach: Controller User i Controller Password tak by ESPeasy miał dostęp do strony nettempa. Możesz jeszcze pokazać zawartość: Tools -> Log w ESPeasy.

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Nettemp - NodeMcu V3 Lua ESP8266

Post autor: swiezak » wt wrz 26, 2017 9:49 am

na początek wyłącz autoryzcję strony (nie hasło do strony) zgodnie z instrukcją na wiki controller password to ma byc NODE key z NT. znajduje sie w settings -server node

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość