i2c

Dział poświęcony czujnikom/urządzeniom które obsługuje nettemp
rejf
Posty: 73
Rejestracja: czw sty 08, 2015 9:52 pm

i2c

Post autor: rejf » pt sty 04, 2019 5:37 pm

Witam.

Coś niedobrego stało się z moim i2c...
Przestały pojawiać mi się odczyty, więc zajrzałem do konsoli...
"ps x"

Kod: Zaznacz cały

25115 ?        Ss     0:00 /bin/sh -c /var/www/nettemp/modules/cron/1
25117 ?        S      0:00 /bin/bash /var/www/nettemp/modules/cron/1
25132 ?        S      0:00 /bin/bash /var/www/nettemp/modules/cron/1
25135 ?        S      0:00 /bin/bash /var/www/nettemp/modules/sensors/read
25145 ?        S      0:00 php-cgi -f /var/www/nettemp/modules/sensors/i2c/i2c_read.php
25153 ?        S      0:00 sh -c /usr/sbin/i2cdetect -y 1 |sed '1d' |cut -d " " -f 2-
25154 ?        D      0:00 /usr/sbin/i2cdetect -y 1
25155 ?        S      0:00 sed 1d
25156 ?        S      0:00 cut -d   -f 2-
25344 ?        S      0:00 /usr/sbin/CRON -f
25360 ?        Ss     0:00 /bin/sh -c /var/www/nettemp/modules/cron/1
25361 ?        S      0:00 /bin/bash /var/www/nettemp/modules/cron/1
25367 ?        S      0:00 /bin/bash /var/www/nettemp/modules/cron/1
25368 ?        S      0:00 /bin/bash /var/www/nettemp/modules/sensors/read
25374 ?        S      0:00 php-cgi -f /var/www/nettemp/modules/sensors/i2c/i2c_read.php
25381 ?        S      0:00 sh -c /usr/sbin/i2cdetect -y 1 |sed '1d' |cut -d " " -f 2-
25382 ?        D      0:00 /usr/sbin/i2cdetect -y 1
25383 ?        S      0:00 sed 1d
25384 ?        S      0:00 cut -d   -f 2-
i jest tego sporo...

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/var/www/nettemp # time php-cgi -f /var/www/nettemp/modules/sensors/i2c/i2c_read.php

I2C Adress: 23 Name: bh1750
I2C Adress: 76 Name: bme280
I2C Adress: 77 Name: bmp180
I2C Adress: 18 Name: ds2482
I2C Adress: 1a Name: ds2482
I2C Adress: 27 Name: hih6130
I2C Adress: 40 Name: htu21d
I2C Adress: 60 Name: mpl3115a2
I2C Adress: 48 Name: tmp102
I2C Adress: 39 Name: tsl2561
Scanning...

real    1m57.254s
user    0m0.170s
sys     0m0.090s
[email protected]:/var/www/nettemp #
Jakieś pomysły co się mogło stać?

coolturka
Posty: 248
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: i2c

Post autor: coolturka » pt sty 11, 2019 12:20 am

Hej, spróbuj wykonać komendę z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

i2cdetect -y 1
I sprawdź czy tam widzi adresy czujników. Jakie czujniki masz w ogóle podłączone po i2c?

rejf
Posty: 73
Rejestracja: czw sty 08, 2015 9:52 pm

Re: i2c

Post autor: rejf » pt sty 11, 2019 9:30 pm

No właśnie ten proces bardzo długo odczytuje cokolwiek... Chyba GPIO4 się zjarało...
W sumie można zamknąć, ponieważ zrobiłem z tej maliny kodi, a nettemp`a postawiłem od nowa na rpi3

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 289
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: i2c

Post autor: slawko » pt sty 11, 2019 9:49 pm

Witam, może jednak się nie spaliło tylko coś w kodzie po aktualizacjach się zmieniło, bo mam do GPIO4 przypisany DHT 22 i kilka dni temu zauważyłem że brak odczytów z czujnika choć był podświetlany na zielono i wyświetlał temperaturę i wilgotność. Teraz jak próbuję na nowo dodać mam tylko wait% waitC

rejf
Posty: 73
Rejestracja: czw sty 08, 2015 9:52 pm

Re: i2c

Post autor: rejf » pt sty 11, 2019 10:16 pm

Ja mam wersje beta i nie robiłem już długo aktualizacji.

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 289
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: i2c

Post autor: slawko » pt sty 11, 2019 10:24 pm

Jak sprawdzałem to ostatnie wykresy rysowaly się kilka miesięcy temu.

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 909
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: i2c

Post autor: pasiekazj » sob sty 12, 2019 10:02 am

Sprawdziłem przed chwilą, DHT działa bez problemów. @rejf, @slawko w temacie odczytów dht już bardzo długo nie było nic zmieniane.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmblog.pl

coolturka
Posty: 248
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: i2c

Post autor: coolturka » wt sty 15, 2019 11:03 am

rejf pisze:
pt sty 11, 2019 9:30 pm
No właśnie ten proces bardzo długo odczytuje cokolwiek... Chyba GPIO4 się zjarało...
W sumie można zamknąć, ponieważ zrobiłem z tej maliny kodi, a nettemp`a postawiłem od nowa na rpi3
Miałem podobna sytuacje i problemem okazało się to ze padł mi jeden czujnik.

ODPOWIEDZ