NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Dział poświęcony czujnikom/urządzeniom które obsługuje nettemp
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » ndz paź 29, 2017 12:20 pm

Chciałbym jakoś ogarnąć "problem" jak w temacie.

W jaki sposób i czy w ogóle się da zrobić coś takiego aby ESP8266 zbierał impulsy z licznika i posyłał je do NT?
Dodatkowo chciałbym mieć "Current" i całkowity stan licznika w NT

Mam:
- ESP8266-07
- EasyESP (v2.0.0-dev12)
- no i oczywiści NT beta ;)

Dopytuję ponieważ jakoś nie ogarniam EasyESP...
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: uzi18 » ndz paź 29, 2017 2:20 pm

Pytanie bardziej czy nettemp wspiera zdalne liczniki
Bo adres url mozna sobie wpisac w Http advenced controller jaki tylko chcesz =)

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » ndz paź 29, 2017 2:37 pm

uzi18 pisze:Pytanie bardziej czy nettemp wspiera zdalne liczniki
Nie wiem i dlatego dopytuję :)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

coolturka
Posty: 81
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: coolturka » ndz paź 29, 2017 8:53 pm

viewtopic.php?f=19&t=1395&sid=64fb69802 ... a6d73706d5 no w końcu coś się ruszyło na nt forum. Tu jest ciągle mój post który nie został rozwiązany do końca. Mam nadzieję że admin już jest dostępny i będzie mógł nas tutaj wspomóc swoją wiedzą i talentem ;)

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » ndz paź 29, 2017 9:44 pm

Mamy troszkę inne liczniki... Twój działa po RS485, a mój to taki zwykły, impulsowy...
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

carpov
Posty: 65
Rejestracja: pt lut 05, 2016 10:17 am
Lokalizacja: Głogów

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: carpov » ndz paź 29, 2017 10:12 pm

Liczy impulsy i śle do NT.
Obrazek
Jedyny problem na tą chwilę jaki mam to resety ESP...ale studiując forum ESP ...nie tylko ja mam ten problem.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » ndz paź 29, 2017 11:24 pm

@carpov możesz powiedzieć co dokładnie używasz, jak masz podłączone i jak masz skonfigurowane ESP?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

coolturka
Posty: 81
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: coolturka » pn paź 30, 2017 12:47 am

To prawda, nie zwróciłem na to uwagi. Cóż, będę musiał i tak odkopać swój post, wakacje minęły a admin dalej milczy ;) swoją drogą bywa już aktywny na forum? Wracając do twojego licznika, w jakiś sposób chcesz odczytywać całkowity stan licznika po impulsach??

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: uzi18 » pn paź 30, 2017 10:14 am

@pimowo: niby standard, w espeasy ustawiasz urzadzenie pulse counter, ustawiasz nazwe licznik a type dajesz elec jak sadze

Sprobuj =)

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


carpov
Posty: 65
Rejestracja: pt lut 05, 2016 10:17 am
Lokalizacja: Głogów

Re: NT + EasyESP + licznik energii elektrycznej

Post autor: carpov » pn paź 30, 2017 11:01 am

coolturka pisze:
pn paź 30, 2017 12:47 am
Wracając do twojego licznika, w jakiś sposób chcesz odczytywać całkowity stan licznika po impulsach??
ESP zlicza wartość Total. Zmienną konfigurujesz jako np "total" , w NT dodajesz nową nazwę/typ zmiennych "total" z zakresem 0-9999999 i czytasz.
Nie dostaniesz słupków na wykresie, tylko tak jak ja "piłę" (samoistne resety). ESP nie przechowuje wartości Total. Po resecie liczy od początku - o tej niedogodności należy pamiętać.

@pimowo
Teraz jestem w pracy. Wieczorkiem będę siedział przy gratach to więcej szczegółów podeślę.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości