SDM120 - licznik energii elektrycznej

Dział poświęcony czujnikom/urządzeniom które obsługuje nettemp
Awatar użytkownika
hryst
Betatester
Posty: 672
Rejestracja: wt mar 25, 2014 8:52 am
Kontaktowanie:

SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: hryst » czw gru 31, 2015 10:42 am

Witam!
Od wersji beta 8.9.4 nettempa został dodany dwukierunkowy licznik energii elektrycznej SDM120 pod RS485
Schemat podłączenia
Obrazek

Pod 2-jkę podłączamy fazę dla odbiorników w mieszkaniu
1-faza do licznika gównego

Podłączenie RS485
9(B) to minus, 10(A) to plus dla RS485

Instalacja licznika przez githuba
https://github.com/gianfrdp/SDM120C

sudo apt-get install libmodbus-dev
wget https://github.com/gianfrdp/SDM120C/archive/master.zip
make clean && make install

szukanie gdzie podłaczony RS485
ls -al /dev/ttyUSB*
i jeśli problem z uprawnieniami to
sudo chmod a+w /dev/ttyUSB0

W nettempie wchodzimy do DEVICES i w USB/SERIAL wybieramy RS485 np /dev/ttyUSB0 HL-340 USB-serial adapter

sdm120c -a1 -b 2400 -parametr /dev/ttyUSB0
Voltage: 236.80 V
Current: 4.54 A
Power: -1041.70 W
Active Apparent Power: 1058.11 VA
Reactive Apparent Power: -185.50 VAR
Power Factor: -0.98
Phase Angle: 0.00 Degree
Frequency: 50.00 Hz
Import Active Energy: 108359 Wh
Export Active Energy: 53179 Wh
Total Active Energy: 161538 Wh
Import Reactive Energy: 229 VARh
Export Reactive Energy: 129511 VARh
Total Reactive Energy: 129741 VARh

Parametry:
-p Get power (W)
-v Get voltage (V)
-c Get current (A)
-f Get frequency (Hz)
-g Get power factor
-e Get exported energy (Wh)
-i Get imported energy (Wh)
-t Get total energy (Wh)
-q Output values in compact mode

Jak to wygląda w nettempie:
Obrazek
SDM120-kWh wskazuję zero w związku z produkcją energii.

Obrazek
Na wykresie widzimy wyprodukowaną energię elektryczną przez zestaw solarny (niebieska linia) oraz pobór prądu na liczniku gdzie widać załączanie grzałki 1kW ( około 12 oraz po prawej na wykresie)
Do licznika dostępne są jeszcze wykresy electricity oraz statystyki Couters kWh
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2016 6:54 pm przez hryst, łącznie zmieniany 2 razy.
--- działam na orange pi plus H3 ---

MarcL
Posty: 182
Rejestracja: sob lip 11, 2015 11:03 am

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: MarcL » czw gru 31, 2015 11:58 am

Hryst .... i o take instrukcję chodzi!!!
Wszystko od A do Z. Od podłączenia fizycznego, do instalacji w nettempie a na interpretacji wykresów.
Dobra robota
Może każdy, komu się uda podpiąć nettempa pod konkretne urządzenie np. impulsowy wodomierz zrobił taką właśnie instrukcję w osobnym wątku.
Ale to może już w Nowym Roku :)
Noworoczne pozdrowienia dla wszystkich!!!
Moj nettemp :) Raspberry PIZERO + RTC (DS1307) + BMP180 + BH1750 + LCD (4×20 HD44780) + 4xDS18B20 + 2*ESP(G3) + czujnik przepływu wody+ SDM530

Awatar użytkownika
dise
Posty: 790
Rejestracja: śr kwie 16, 2014 2:06 pm

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: dise » czw gru 31, 2015 2:42 pm

@MarcL przecież wszystko już działa, przeczytaj odpowiedni wątek ;] Wsad do ESP do gazu, wody bazującego na np. kontaktronie bądź czujniku Halla już zamieszczałem wcześniej.
@Hryst super projekcik !! Szkoda że 3fazówka jest taka droga ; ]

MarcL
Posty: 182
Rejestracja: sob lip 11, 2015 11:03 am

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: MarcL » czw gru 31, 2015 2:49 pm

Ja wiem, że można przeczytać wątek :) ale ....
jak wątek ma (na ten przykład) tak jak BETA 8.9.4 61 stron!!! i są tam poruszane różne zagadnienia
od modemu po kształt ikon to czasami trudno się połapać.
Hryst zrobił kawał roboty. Każdy wie o co chodzi bez szukania.
Moj nettemp :) Raspberry PIZERO + RTC (DS1307) + BMP180 + BH1750 + LCD (4×20 HD44780) + 4xDS18B20 + 2*ESP(G3) + czujnik przepływu wody+ SDM530

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » czw gru 31, 2015 3:04 pm

@MarcL
Czasami trzeba troszkę poszukać, poczytać. Czasami szukając coś na dany temat troszkę więcej się dowiemy niż zakładaliśmy.
Niestety tak to jest, że nie wszystko dostaniemy na tacy. Tu na forum można naprawdę dużo rzeczy wyczytać, dowiedzieć się ciekawych rzeczy.
Polecam lekturę tego forum, a jak poczujesz niedosyt informacji to Internet stoi otworem.
Wiem, że często na różnych forach dostaniesz poradę typu "Google przestało działać?", "użyj szukajki" itp. itd. Ale to prawda, mamy dostęp do przeogromnej ilości danych poprzez Internet więc nie bójmy się używać Obrazek
W żadnym przypadku nie piszę tego złośliwie...

@hryst
Twój licznik jest świetny-szkoda, że o nim nie wiedziałem wcześniej jak swój kupowałem Obrazek
Ale zawsze można wymienić...
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN


skobalczyk
Posty: 24
Rejestracja: pt gru 19, 2014 9:34 am
Lokalizacja: Kraków

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: skobalczyk » śr sty 20, 2016 9:12 am

Cześć.
Dokładnie tego szukałem - bardzo dziękuję za implementację.

Ktoś wspomniał że jest też wersja trójfazowa tego licznika. Możecie podać linka gdzie go można kupić?

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » śr sty 20, 2016 9:23 am

Tak sobie jeszcze patrzę na ten licznik i widzę, że on ma przeogromną przewagę nad tymi zwykłymi-tu nettemp nic nie zlicza, przelicza czy oblicza...
nettemp po prostu odczytuje wszystkie dane z licznika-dobrze myślę?
Czy dane licznika można "wyzerować"? Czy można go przywrócić do "ustawień fabrycznych"?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

techfreak
Site Admin
Posty: 4669
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: techfreak » śr sty 20, 2016 9:42 am

pimowo pisze:Tak sobie jeszcze patrzę na ten licznik i widzę, że on ma przeogromną przewagę nad tymi zwykłymi-tu nettemp nic nie zlicza, przelicza czy oblicza...
nettemp po prostu odczytuje wszystkie dane z licznika-dobrze myślę?
Czy dane licznika można "wyzerować"? Czy można go przywrócić do "ustawień fabrycznych"?
jest tak jak piszesz, ale nie można go zresetować. Fajnie jak by się dało..

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: SDM120 - licznik energii elektrycznej

Post autor: pimowo » śr sty 20, 2016 11:34 am

Dzięki za info. Widzę, że to naprawdę fajna zabawka i odpada całe mnóstwo problemów-dostajemy gotowca który działa i robi to co do niego należy.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości