Host monitoring

Funkcje dostępne w nettemp
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4263
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Host monitoring

Post autor: pimowo » pn gru 12, 2016 10:16 am

techfreak pisze:Nie trzymasz się standardu.
Fakt :(
Czy poza monitoringiem hostów w czymś to przeszkadza? Pytam ponieważ bardzo mi przypasowało nadawać nazwy zamiast IP w modułach na ESP
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

wwpiotr
Posty: 74
Rejestracja: pt lis 18, 2016 9:39 pm

Re: Host monitoring

Post autor: wwpiotr » pn gru 12, 2016 1:46 pm

Hosty rzeczywiście zniknęły z Host monitoring ale pojawiły się jako New device

https://zapodaj.net/05aac47d3daba.jpg.html

techfreak
Site Admin
Posty: 4659
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: Host monitoring

Post autor: techfreak » pn gru 12, 2016 2:02 pm

wwpiotr pisze:Hosty rzeczywiście zniknęły z Host monitoring ale pojawiły się jako New device

https://zapodaj.net/05aac47d3daba.jpg.html
Po kliknieciu scan znikną.

wwpiotr
Posty: 74
Rejestracja: pt lis 18, 2016 9:39 pm

Re: Host monitoring

Post autor: wwpiotr » pn gru 12, 2016 2:09 pm

Rzeczywiście zniknęły, zauważyłem że po kliknięciu tools-> update znowu się pojawiają.

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 260
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Host monitoring

Post autor: slawko » pn gru 12, 2016 6:19 pm

pimowo pisze:Po ostatnich aktualizacjach tak się porobiło...
Zanim @techfreak to naprawi to przejdź do NT -> "Device" -> "Host monitoring" i w "Pos" ustaw wszędzie "0"
Nie pomyślałem nawet aby dać "0",dobry sposób na ukrycie:) niechcianych hostów.
Ponownie dziękuje za zainteresowanie moimi problemami.
techfreak pisze:Nie dajecie IP w wysyłanych danych w METEO. Przez co nettemp wiekszosc czasu bedzie sprawdział hosty :)

W shellu odpal

Kod: Zaznacz cały

sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "DROP trigger hosts_time_trigger";
sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "DROP trigger aupdate_hosts_time_trigger";
sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "DELETE FROM hosts";
Wreszcie się pozbyłem niechcianych hostów jak i tych które miały tam być:), ale to już nie problem. Najważniejsze że wiadomo o co chodzi, dzięki wielkie.

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: Host monitoring

Post autor: wojmal » wt gru 13, 2016 4:41 pm

techfreak pisze:Nie dajecie IP w wysyłanych danych w METEO. Przez co nettemp wiekszosc czasu bedzie sprawdział hosty :)
I dlatego pracuję nad multiIO :-P gdyż coraz rzadziej się zdarza że jedno urządzenie to jeden sensor/aktor(wyrobnik czy po prostu element wykonawczy), a nadawanie wirtualnych ip ma taki sam sens jak nadawanie nazw - nie da się ich spingować.

debriuman
Posty: 357
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Host monitoring

Post autor: debriuman » czw gru 29, 2016 7:04 pm

Adjust dla host w device do jakich zaokrągla ms jak dam np. 1?
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

arek
Posty: 51
Rejestracja: śr gru 18, 2013 10:08 pm

Re: Host monitoring

Post autor: arek » wt paź 10, 2017 8:18 pm

Trochę nie w temacie, ale nie chce tworzyć nowego wątku ;)
Mam problem z powiadomieniami e-mail host monitoring.

Dodałem sobie kamerę i z automatu do host monitoring dodany został jej adres IP. Nie chce jej pingować co jakiś czas i pomimo usunięcie jej z zakładki Host monitoring co godzinę dostaję powiadomienie o "Lost connection"

Da się to jakoś wyłączyć?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość