Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Funkcje dostępne w nettemp
coolturka
Posty: 196
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: coolturka » śr lut 07, 2018 2:44 am

Witam ponownie :)
Kolejny problem jaki chciałbym rozwiązać to czas zgłaszania, że czujnik zanikł. Obecnie to jest chyba ponad 24h, gdzie wartość z czujnika, który nie daje wartości zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy. Chciałbym skrócić ten czas do 30 min. I ponadto otrzymać powiadomienie sms, że taki a taki czujnik nie zgłasza się. Da radę? Pewnie da tylko jak to poustawiać? ;)

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: jot » śr lut 07, 2018 7:51 am

póki co się nie da, bo czas jest na sztywno zapisany w kodzie.
Pewnie dałoby się zrobić z tego parametr, ale trzeba by dorobić moduł do zmiany parametrów. Niestety póki co nie mam na to czasu.

coolturka
Posty: 196
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: coolturka » śr lut 07, 2018 11:46 am

Dzięki za komentarz , przynajmniej wiem o co biega, a nie da po prostu edytować jakiegoś pliku? ;)

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: jot » śr lut 07, 2018 10:36 pm

coolturka pisze:
śr lut 07, 2018 11:46 am
a nie da po prostu edytować jakiegoś pliku
Da się, ale naciśnięcie guzika 'update' i tak wykasuje zmiany..

coolturka
Posty: 196
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: coolturka » śr lut 07, 2018 11:29 pm

Już jednen plik po każdym update zmieniam, wiec kolejny nie zrobi mi różnicy 😂

coolturka
Posty: 196
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: coolturka » czw lut 08, 2018 11:34 pm

@jot, wiesz który plik i jakim miejscu edytować aby zmienić czas zaniku czujnika?

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: pimowo » pt lut 09, 2018 12:03 am

Przejdź na NT Beta Kolegi @pasiekazj
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 714
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: pasiekazj » pt lut 09, 2018 1:46 pm

coolturka pisze:
śr lut 07, 2018 11:29 pm
Już jednen plik po każdym update zmieniam, wiec kolejny nie zrobi mi różnicy 😂
Który ?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

coolturka
Posty: 196
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: coolturka » pt lut 09, 2018 11:37 pm

Posiadam jeszcze pare czujników esp12 z wgranym lua. Espeasy rok temu nie był jeszcze na tyle dojrzały coby szybko odczytywał ds18b20, łączył sie z wifi i wysyłał dane do nt i przechodził w deep sleep. Zajmowało mu to Ok 30 sek, gdzie pliki lua od @techfreak wyrabiały sie w ok 7 sek. A dla czujników pracujących na baterii czas " bycia czynnym" cholernie skraca żywot baterii. W lua wyciągam ok 7-8 mc a w espeasy było to 3 mce. Po ostatnich testach zauważyłem że soft mega też szybko się już wyrabia I jest to czas ok 7-8 sek podczas wybudzenia. Więc jak bateria padnie to odrazu wezmę czujnik I zmienię lua na espeasy. Póki co, są czujniki na lua I muszę edytować plik esp8266_read w /var/www/nettemp/modules/sensors. Bylo to poruszone w tym temacie

Kod: Zaznacz cały

http://nettemp.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=1313&hilit=Lua+%3D+0&sid=436708af5eb2888f0808f40d7c103d05#p24945
Nie sprawia mi to problemu i niebawem nie bedzie potrzeby edytowania tego ;)
Dobra, dobra, ale gdzie mogę edytować czas zgłaszania zaniku czujników , bo tego jeszcze nie dowiedziałem sie 😂

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 714
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zanik czujnika - ramy czasowe + sms

Post autor: pasiekazj » sob lut 10, 2018 7:19 am

Sensors_group.php $old_read jeśli dobrze pamiętam.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ODPOWIEDZ