[Akwarystyka] Sterownik akwarium

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4807
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » pt sty 11, 2019 9:49 am

W takim razie poczekam na jakies konkretne informacje od autora projektu.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

cwcc
Posty: 1167
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: cwcc » pt sty 11, 2019 10:03 am

Czujnik wentylatora działa, port Control do modułu wifi jest już na pokładzie. W weekend przerysuje schemat ze swojej płytki i wklejenie na forum. Jakiej wersji softu używasz?

Wysłane z mojego MI MAX 2


Ostatnio zmieniony pt sty 11, 2019 10:03 am przez cwcc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4807
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » pt sty 11, 2019 10:14 am

cwcc pisze:W weekend przerysuje schemat ze swojej płytki i wklejenie na forum.

Mam! :)

Obrazek

Zamówię sobie płytkę na testy. Zanim swoją zrobię to trochę czasu zejdzie ;)
---
Co myślisz o zasilaniu z mojego schematu?
Wczoraj zamawiałem trochę gratów z piekarz.pl i niestety nie mieli LM2596-5.0, ale wynalazłem u nich TS2596CM550 w obudowie D2PAK-5 gdzie jest duży wachlarz zasilania: Recommend Operating Supply Voltage +4.5V to +40V więc myślę, że będzie całkiem OK ;)
cwcc pisze:Jakiej wersji softu używasz?
Jak dobrze pamiętam to 3.4.0

EDYTA
Teraz na stronie aqma.pl widzę, że jest 4.0.10
Ostatnio zmieniony pt sty 11, 2019 3:21 pm przez pimowo, łącznie zmieniany 3 razy.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4807
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » pt sty 11, 2019 1:16 pm

Buszując w internecie jak to robią inni odnośnie pomiaru pH, natrafiłem na całkiem fajny projekt uPH-01, ale cena za zestaw (jak dla mnie) ogromny.
Chciał nie chciał trzeba samemu coś zrobić ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

cwcc
Posty: 1167
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: cwcc » sob sty 12, 2019 4:48 pm

No niestety ceny komputerków do szkiełek są wysokie, ale powstanie glonek .
Widziałem, że potrzebujesz ceowniki podeślij wymiary, zrobimy na wymiar.

Wysłane z mojego MI MAX 2


Awatar użytkownika
hryst
Betatester
Posty: 773
Rejestracja: wt mar 25, 2014 8:52 am
Kontakt:

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: hryst » sob sty 12, 2019 5:56 pm

--- działam na orange pi plus H3 -> Rock64 ---

cwcc
Posty: 1167
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: cwcc » sob sty 12, 2019 7:53 pm

Zasilanie super, daj jeszcze diodę jako wskaźnik zasilania. Jakie ESP? Może 07 przydałoby się gniazdo antenowe. I proponuje możne podtrzymanie na akumulatorku, a nie baterii.

Wysłane z mojego MI MAX 2


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4807
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » sob sty 12, 2019 10:36 pm

cwcc pisze:No niestety ceny komputerków do szkiełek są wysokie, ale powstanie glonek.
Ale aż tak wysokie? Strach patrzeć na jakieś firmowe, rozbudowane komputerki.
Kiedyś, kiedyś miałem akwarium, a w nim automatykę: termostat w grzałce i czasowy, mechaniczny włącznik światła ;)
cwcc pisze:Widziałem, że potrzebujesz ceowniki
Tak, to prawda. Przeszukałem pół internetu, wysłałem ze 100 wiadomości do różnych firm i dupa-wszędzie są gotowe (standardowe) długości.
Jedna z firm odpisała mi, że mogą mi bez problemu pociąć nawet na jedno centymetrowe odcinki, ale muszę wziąć co najmniej 2 tony he he
cwcc pisze:podeślij wymiary, zrobimy na wymiar.
Masz jakąś zaprzyjaźnioną firmę? :)
Potrzebowałbym 10szt. ceowników aluminiowych 20x15x20x2mm o długości 110cm

Obrazek

Całość miałaby to wyglądać tak:

Obrazek

Dziś też wysłałem wymiary "klosza" zobaczymy jak mi wycenią dibond i plexi wraz w wycinaniem otworów ;)
hryst pisze:tu masz trochę taniej
Jednak zostanę przy swoim. Wiadomo, będzie troszkę ciężko wszytko ogarnąć programowo, ale małymi kroczkami da się ogarnąć wszytko ;)
cwcc pisze:daj jeszcze diodę jako wskaźnik zasilania.
Dory pomysł
cwcc pisze:Jakie ESP? Może 07 przydałoby się gniazdo antenowe.
W planach miałem ESP-01 ponieważ jest małe, a tu jest tylko kawałek kodu. Antena w tym maleństwie jest naprawdę dobra-myślę, że dużo lepsza niż w ESP-12
cwcc pisze:I proponuje możne podtrzymanie na akumulatorku, a nie baterii.
Nie wiem czy jest sens ponieważ bateria wytrzyma jakieś dwa lata jak nie dłużej.

Poprawki schematu, z wczoraj czy jakoś tak ;)

Obrazek
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

cwcc
Posty: 1167
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: cwcc » sob sty 12, 2019 11:05 pm

Mam zaprzyjaźnioną hurtownie na końcu ulicy z niemetalami , w poniedziałek podjadę zobaczę czy mają rozumiem, że interesuje cię cena. Profile aluminium są w 6 metrowych odcinkach więc 5 sztuk wyjdzie.

Czy od razu zamówić?

Tak się zastanawiam czy zamiast tranzystora do wentylatora nie dać małego SSR będzie można stosować wentylatory na różne napięcia.

Co do płytki opłaca się zamawiać na testy, lepiej się zabrać do pracy i za parę dni masz swoją. Bez zbędnych wydatków.

I tak mnie teraz naszło z ESP chciałeś zrobić pomiar mocy belki można właśnie wykorzystać ESP nie ingerując w aqma po co ma to leżeć odłogiem jako tylko zdalny port.

Wysłane z mojego MI MAX 2



Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4807
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » ndz sty 13, 2019 9:04 am

cwcc pisze:Mam zaprzyjaźnioną hurtownie na końcu ulicy z niemetalami , w poniedziałek podjadę zobaczę czy mają rozumiem, że interesuje cię cena. Profile aluminium są w 6 metrowych odcinkach więc 5 sztuk wyjdzie.

Czy od razu zamówić?
Wysłałem PW ;)
cwcc pisze:Tak się zastanawiam czy zamiast tranzystora do wentylatora nie dać małego SSR będzie można stosować wentylatory na różne napięcia.
SSR=napięcie AC, a większość ludzi stosuje wentylatory komputerowe czyli napięcie DC. Zamiast tranzystora można dać mini przekaźnik, prądów dużych tu nie będzie na pewno, a pod przekaźnik można podłączyć napięcia AC, DC i w zakresie 0-230V Moim zdaniem albo tranzystor jak w oryginale lub przekaźnik.
AQma steruje wentylatorem na zasadzie włącz/wyłącz i nie ma tu jakiegoś sterowania obrotami.
cwcc pisze:Co do płytki opłaca się zamawiać na testy, lepiej się zabrać do pracy i za parę dni masz swoją. Bez zbędnych wydatków.
Chyba masz rację, bo jak zamówię i złożę to tak zostanie bo szkoda będzie wrzucić do szuflady ;)
cwcc pisze:I tak mnie teraz naszło z ESP chciałeś zrobić pomiar mocy belki można właśnie wykorzystać ESP nie ingerując w aqma po co ma to leżeć odłogiem jako tylko zdalny port.
Tu po przemyśleniach daję sobie spokój z przeróbkami i dokładaniem innych rzeczy. Wyświetlacz niby fajny ale w sumie tylko na początku człowiek na niego popatrzy, a później będzie jako ciekawostka i nic więcej. Pomiar natężenia prądu to taki pomysł w emocjach, a w sumie po co to?

Podsumowując... robię wszytko jak oryginał (no prawie) i nic więcej nie dokładam po za WiFi aby pozbyć się kabelka i robić ustawienia zdalnie-chodzi o wygodę gdy sterownik będzie zabudowany w lampie.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

ODPOWIEDZ