[Akwarystyka] Sterownik akwarium

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4920
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » pn lut 11, 2019 2:05 pm

@uzi18, a czy dużo byłoby roboty z tym kodem aby dodać PCA9685? :)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

uzi18
Posty: 631
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: uzi18 » pn lut 11, 2019 2:51 pm

nie wiem. ale. z. pewnoscia sie da

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


uzi18
Posty: 631
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: uzi18 » pn lut 11, 2019 10:11 pm

@pimowo bedzie wiecej z tym roboty ale powinno sie dac.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4920
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » wt lut 12, 2019 10:43 am

To zostawię sobie na kiedyś ;)
PCA9685 jest bardzo fajnym układem ponieważ posiada 16 kanałów PWM, każdy 12-bitowy co przy sterowaniu światła było by super-dużo więcej kroków rozjaśniania i ściemniania.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

uzi18
Posty: 631
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: uzi18 » wt lut 12, 2019 10:55 am

w ten sposob nigdy nie bedzie to. zrobione :)

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4920
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » wt lut 12, 2019 11:16 am

Co masz na myśli? ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4920
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » wt lut 12, 2019 12:41 pm

pasiekazj pisze:Generalnie dla mnie najważniejszy jest opis jak chcesz mieć to graficznie ułożeone i opis ramki z danymi do posyłanej/odczytanej konfiguracji.
W NT widział bym to tak:
1. dodaję port z konsoli (nie wiem czy można to jakoś zrobić w przeglądarce)

Kod: Zaznacz cały

socat pty,link=/dev/ttyUSB200,raw tcp:IP_ESP:PORT
2. przechodzę do zakładki: Device->USB/Serial
Device = "AQma LED"
Function = wybieram swój port-ESP wcześniej utworzony dla ESP lub USB który pojawi się po podłączeniu kabelka
3. Zakładka "AQma LED" w Dvice, a w niej:
a) sześć okienek do konfiguracji oświetlenia (tak jak dla PiUPS)
Channel x
(On/Off)
East (m)
Turn on (g:m:s)
Min (%)
Max (%)
West (m)
Disable (g:m:s)
Night (On/Off)

Test (On/Off)
0-100% Send

Send
b) okienko "Night configuration"
(On/Off)
After dusk
Turn on (g:m)
Disable (g:m)
Before sunrise
Turn on (g:m)
Disable (g:m)

Send
c) okienko "Fan control"
Turn on (st C)

Send
d) okienko "Date & time"
Time (g:m:s)
Date (d:m:r)

Send

Nie bardzo wiem jak to opisać słowami, chyba zrobię jakiś mix w Paint ;)
Przydało by się jeszcze jakoś odczytać dane ustawione, ale nie wiem czy się da to jakoś wczytać do okienek gdzie będziemy ustawiać wszystkie dane

Dodatkowo fajnie byłoby mieć możliwość komunikowania się z kilkoma lampami oraz kilka sterowników pomp nawozów ;)
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2019 3:09 pm przez pimowo, łącznie zmieniany 1 raz.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

uzi18
Posty: 631
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: uzi18 » wt lut 12, 2019 1:26 pm

pca ma chyba wiecej tych wyjsc pwm?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


uzi18
Posty: 631
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: uzi18 » wt lut 12, 2019 1:29 pm

esp z. jakims konkretnym softem?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4920
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [Akwarystyka] Sterownik akwarium

Post autor: pimowo » wt lut 12, 2019 2:55 pm

uzi18 pisze:pca ma chyba wiecej tych wyjsc pwm?
Tak, 16 kanałów PWM
uzi18 pisze:esp z. jakims konkretnym softem?
LUA

Kod: Zaznacz cały



port = 9876
wifi.setmode(wifi.STATION)
wifi.sta.config("ssid","password")
wifi.sta.connect()
wifi.sta.setip({ip="adres IP",netmask="maska",gateway="brama"})

uart.setup(0,9600,8,0,1,1)

tmr.alarm(0,200,0,function()
    
   

    srv=net.createServer(net.TCP, 30) 
    srv:listen(port,function(conn)
        
        uart.on("data", 0, function(data)
            conn:send(data)
        end, 0)
        
        conn:on("receive",function(conn,payload)
            uart.write(0, payload)
        end)  
        
        conn:on("disconnection",function(c)
            uart.on("data")
            
        end)
        
    end)
end)
ESP będzie przezroczystym UART'em
@uzi18,a można taki "konwerter" zrobić na Easy ESP? W LUA to działa, ale w Easy można by robić konfigurację przez przeglądarkę ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

ODPOWIEDZ