[METEO] Meteograf

Widgety tworzone przez użytkowników
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4642
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: pimowo » czw sty 12, 2017 5:27 pm

wojmal pisze:Ja za to niestety wiem ;D. Wprowadziłem poprawkę żeby rozmiar dopasowywał się do okienka (bo mi na telefonie wychodziło właśnie poza) i zapomniałem odjąć przesunięcie. Teraz powinno być lepiej.
Teraz jest ideał ;)
wojmal pisze:
pimowo pisze:Dodatkowo mam znaki zapytania obok (chyba) ilości wyładowań.
Bo to jest stan, który nie powinien mieć miejsca -> jak pisałeś gdy 0 wyładowań to odległość = 63, więc 00 nie podpada pod żądną regułę i wyskakuje właśnie w taki sposób (ot taka diagnostyka). Dopisałem 00 jako brak wyładowań.
Nie, to nie tak-NT otrzymuje dwie wartości:
1. wyładowania:
- "0.0" - brak wyładowań
- "X.0" - ilość wyładowań (X=1-255 zliczone w ciągu minuty (u mnie w ciągu 5 minut))
2. burza:
- "63" - brak burzy lub burza dalej niż 40km
* dlatego wpis "63" w "Types" -> "Exclude Value1" Jeżeli nie ma burzy lub burza dalej niż 40km to NT nie otrzyma żadnych danych
- "X" - burza jest w odległości od 0km (nad nami) do 40km od nas. To są pełne dane z dokładnością do 1km

*burza - "ip_meteoid21_storm.sql"
** wyładowania - "ip_meteoid22_lightining.sql"

PS
@wojmal, a może zrobić tak:
- nie ma wyładowań to nie ma tego na obrazku (tak samo jak odległość burzy)
- sensor odnotował wyładowania to się ta ilość pokazuje na obrazku
- dopisek "/min" chyba niepotrzebny (różne czasy posyłania danych)

PS2
Jeszcze trzeba zmienić linię:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/wireless_METEO6_press.sql") or die ("cannot open database");
na:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/ip_meteoid6_press.sql") or die ("cannot open database");
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 279
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: slawko » czw sty 12, 2017 6:42 pm

pimowo pisze: PS2
Jeszcze trzeba zmienić linię:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/wireless_METEO6_press.sql") or die ("cannot open database");
na:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/ip_meteoid6_press.sql") or die ("cannot open database");
Dzięki że to zauważyłeś bo nie mogłem uruchomić.
@wojmal WIELKIE DZIĘKI za ten wspaniały widgets.

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: wojmal » czw sty 12, 2017 8:08 pm

pimowo pisze:
wojmal pisze:Ja za to niestety wiem ;D. Wprowadziłem poprawkę żeby rozmiar dopasowywał się do okienka (bo mi na telefonie wychodziło właśnie poza) i zapomniałem odjąć przesunięcie. Teraz powinno być lepiej.
Teraz jest ideał ;)
.
Super :-)
pimowo pisze:
wojmal pisze:
pimowo pisze:Dodatkowo mam znaki zapytania obok (chyba) ilości wyładowań.
Bo to jest stan, który nie powinien mieć miejsca -> jak pisałeś gdy 0 wyładowań to odległość = 63, więc 00 nie podpada pod żądną regułę i wyskakuje właśnie w taki sposób (ot taka diagnostyka). Dopisałem 00 jako brak wyładowań.
Nie, to nie tak-NT otrzymuje dwie wartości:
1. wyładowania:
- "0.0" - brak wyładowań
- "X.0" - ilość wyładowań (X=1-255 zliczone w ciągu minuty (u mnie w ciągu 5 minut))
2. burza:
- "63" - brak burzy lub burza dalej niż 40km
* dlatego wpis "63" w "Types" -> "Exclude Value1" Jeżeli nie ma burzy lub burza dalej niż 40km to NT nie otrzyma żadnych danych
- "X" - burza jest w odległości od 0km (nad nami) do 40km od nas. To są pełne dane z dokładnością do 1km
Teraz jest tak:
0 i 63 lub 0 i 0 -> 0/min
>0 i <63 -> X/min (Y km)
>0 i 63 -> X/min (>40km)
inne -> ?? X Y ??
czyli chyba się zgadza
pimowo pisze: *burza - "ip_meteoid21_storm.sql"
** wyładowania - "ip_meteoid22_lightining.sql"
A myślałem że bazy zostały po staremu :-(
pimowo pisze: PS
@wojmal, a może zrobić tak:
- nie ma wyładowań to nie ma tego na obrazku (tak samo jak odległość burzy)
- sensor odnotował wyładowania to się ta ilość pokazuje na obrazku
Można zrobić jak chcecie. Myślałem żeby wyłączyć jak nie ma burzy, ale równie dobrze może się nic wtedy nie pokazać jak coś nie będzie działać. Chyba lepiej coś wyświetlić albo 0 albo -- lub coś podobnego
pimowo pisze: - dopisek "/min" chyba niepotrzebny (różne czasy posyłania danych)
Nie ma nigdzie informacji o czasie zbierania danych. Jak nie będzie czasu to taka informacja wydaje się niepełna. Może lepiej podawać średnią z czsu zbierania danych na min np. 3,4/min -> można to wyliczyć z czasu zbierania na avr czy esp
pimowo pisze:
PS2
Jeszcze trzeba zmienić linię:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/wireless_METEO6_press.sql") or die ("cannot open database");
na:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/ip_meteoid6_press.sql") or die ("cannot open database");
Poprawię

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: wojmal » czw sty 12, 2017 8:09 pm

slawko pisze:
pimowo pisze: PS2
Jeszcze trzeba zmienić linię:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/wireless_METEO6_press.sql") or die ("cannot open database");
na:

Kod: Zaznacz cały

$dbpress=new PDO("sqlite:$root/db/ip_meteoid6_press.sql") or die ("cannot open database");
Dzięki że to zauważyłeś bo nie mogłem uruchomić.
@wojmal WIELKIE DZIĘKI za ten wspaniały widgets.
Proszę bardzo.

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: wojmal » czw sty 12, 2017 8:13 pm

wojmal pisze:Prosty widget pokazujący dane z Meteo w jednym miejscu (dołożono kilka rzeczy w stosunku do kodu umieszczonego na [DIY] Meteo)

żeby widget odświeżał się co minutę należy dokonać jeszcze dwóch zmian w plikach NT (prośba do admina o zmianę)

nettemp/status/status.php znaleźć
$('.ow2').load("status/ownwidget2.php");

i zmienić na

Kod: Zaznacz cały

$('.ow2').load("tmp/ownwidget2.php");
    $('.ow3').load("tmp/ownwidget3.php");
to dla widgeta 2 i 3. Jak potrzebne są dalsze nr to dopisać wg wzoru

nettemp/ststus/ownwidget.php poprawić na taką:

Kod: Zaznacz cały

 <div class="grid-item <?php echo "ow".$ow; ?>">
Poniżej aktualna wersja widgeta
Załączniki
Widget_meteograf_v2-2.zip
Aktualna wersja 2016-01-12
(7.95 KiB) Pobrany 28 razy

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: wojmal » czw sty 12, 2017 8:16 pm

wojmal pisze:
wojmal pisze:Prosty widget pokazujący dane z Meteo w jednym miejscu (dołożono kilka rzeczy w stosunku do kodu umieszczonego na [DIY] Meteo)

żeby widget odświeżał się co minutę należy dokonać jeszcze dwóch zmian w plikach NT (prośba do admina o zmianę)

nettemp/status/status.php znaleźć
$('.ow2').load("status/ownwidget2.php");

i zmienić na

Kod: Zaznacz cały

$('.ow2').load("tmp/ownwidget2.php");
    $('.ow3').load("tmp/ownwidget3.php");
to dla widgeta 2 i 3. Jak potrzebne są dalsze nr to dopisać wg wzoru

nettemp/ststus/ownwidget.php poprawić na taką:

Kod: Zaznacz cały

 <div class="grid-item <?php echo "ow".$ow; ?>">
Poniżej aktualna wersja widgeta
Do pierwszego posta wrzuciłem aktualną wersję

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4642
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: pimowo » czw sty 12, 2017 9:10 pm

wojmal pisze:Teraz jest tak:
0 i 63 lub 0 i 0 -> 0/min
>0 i <63 -> X/min (Y km)
>0 i 63 -> X/min (>40km)
inne -> ?? X Y ??
czyli chyba się zgadza
Czyli pojawią się dwie dane-OK Coś wcześniej źle zrozumiałem ;)
wojmal pisze:A myślałem że bazy zostały po staremu :-(
@techfreak ostatnio szalał z NT i teraz trochę się zmieniło :)
wojmal pisze:Można zrobić jak chcecie. Myślałem żeby wyłączyć jak nie ma burzy, ale równie dobrze może się nic wtedy nie pokazać jak coś nie będzie działać. Chyba lepiej coś wyświetlić albo 0 albo -- lub coś podobnego
Jest OK
wojmal pisze:Nie ma nigdzie informacji o czasie zbierania danych. Jak nie będzie czasu to taka informacja wydaje się niepełna. Może lepiej podawać średnią z czsu zbierania danych na min np. 3,4/min -> można to wyliczyć z czasu zbierania na avr czy esp
Ale jak zacznę dzielić w AVR to wyjdą mi wartości z przecinkiem.
Wystarczy jak sobie zmienię w widgecie z "/min" na "/5min" i problem z bańki.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: wojmal » czw sty 12, 2017 9:52 pm

pimowo pisze:
wojmal pisze:Teraz jest tak:
0 i 63 lub 0 i 0 -> 0/min
>0 i <63 -> X/min (Y km)
>0 i 63 -> X/min (>40km)
inne -> ?? X Y ??
czyli chyba się zgadza
Czyli pojawią się dwie dane-OK Coś wcześniej źle zrozumiałem ;)
wojmal pisze:A myślałem że bazy zostały po staremu :-(
@techfreak ostatnio szalał z NT i teraz trochę się zmieniło :)
wojmal pisze:Można zrobić jak chcecie. Myślałem żeby wyłączyć jak nie ma burzy, ale równie dobrze może się nic wtedy nie pokazać jak coś nie będzie działać. Chyba lepiej coś wyświetlić albo 0 albo -- lub coś podobnego
Jest OK
wojmal pisze:Nie ma nigdzie informacji o czasie zbierania danych. Jak nie będzie czasu to taka informacja wydaje się niepełna. Może lepiej podawać średnią z czsu zbierania danych na min np. 3,4/min -> można to wyliczyć z czasu zbierania na avr czy esp
Ale jak zacznę dzielić w AVR to wyjdą mi wartości z przecinkiem.
Wystarczy jak sobie zmienię w widgecie z "/min" na "/5min" i problem z bańki.
Postaram się nie zapomnieć żeby dopisać możliwość ustawiania przedziału czasu w sekcji ustawienia

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4642
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: pimowo » pt sty 13, 2017 2:52 pm

wojmal pisze:Postaram się nie zapomnieć żeby dopisać możliwość ustawiania przedziału czasu w sekcji ustawienia
Zmieniłem sobie jednostkę w widgecie (udało mi się znaleźć) i wszystko jest OK ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

jeicam
Posty: 19
Rejestracja: wt lis 24, 2015 10:04 pm

Re: [METEO] Meteograf

Post autor: jeicam » wt lut 14, 2017 1:51 pm

Witam,

Bardzo mi się podoba ten widget i nie wiem co wyplute błędy znaczą i jak je naprawić bo nie znam sie na PHP :/
Dane zbiera malina od 7 dni. poprawiłem date/czas

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/var/www/nettemp# ntpq -p
     remote           refid      st t when poll reach   delay   offset  jitter
==============================================================================
+SunSITE.icm.edu 194.146.251.100  2 u   30   64  377    9.374    0.150   0.624
+ntp1.pl         194.146.251.100  2 u   20   64  377   13.612   -0.636   0.928
xciskacz.of.pl   80.50.231.226    2 u   10   64  377   14.496  -86.223  11.187
*ntp2.tktelekom. 194.29.130.252   2 u   65   64  377    9.150    0.094   1.039
[email protected]:/var/www/nettemp#

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/var/www/nettemp# tail -f /var/log/lighttpd/error.log

Kod: Zaznacz cały

2017-02-14 13:48:37: (mod_fastcgi.c.2702) FastCGI-stderr: PHP message: PHP Warning:  log10() expects parameter 1 to be double, string given in /var/www/nettemp/status/Meteo.class.php on line 80
2017-02-14 13:48:37: (mod_fastcgi.c.2702) FastCGI-stderr: PHP message: PHP Fatal error:  Call to a member function bindValue() on boolean in /var/www/nettemp/tmp/ownwidget1.php on line 24
Help pls.
podziękował

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość