Tablica statusów GPIO

Widgety tworzone przez użytkowników
jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Tablica statusów GPIO

Post autor: jurand79 » pt sty 01, 2016 12:41 pm

Mam pomysł, ale nie wiem jak to wykonać - nie ogarniam tego aż tak. Nie wiem skąd czytać wpisy, a tym bardziej jak je wyświetlić w uporządkowanej postaci.Może komuś się też przyda taka funkcja i będzie w stanie stworzyć stosowny widget...
Przydałoby się coś, co wyświetla tablicę funkcji przypisanych do GPIO. Aktualnie ciężko nawet diagnozować czy system działa jak zakładaliśmy. Sporo klikania, zatrzymywania działających funkcji (co powoduje pewnie ponowne ich zapisywanie przy uruchomieniach) - a to może prowadzić do błędów, wykrzaczeń. A tak - jeden rzut oka na tablicę funkcji, aktualne odczyty temperatury i status GPIO - wyjaśniałby wszystko, albo dał informację, kiedy które GPIO się załączy.
Ja mam np tak rozpisane (wklejam tylko 2 z 7 używanych GPIO) - można się w tym pogubić. Taki widget uprościłby sprawę. Generalnie chodzi o nr GPIO, nazwę jaką mu przypisano, zakres temperatur, linie z planem tygodniowo-godzinowym:
===================================
GPIO 17 PARTER
Temp. 21-22
Pn,Wt,Sr,Cz 14:00-22:00
Pt,So,Nd 06:00-22:00
===================================
GPIO 23 SYPIALNIA
Temp. 21-23
Pn,Wt,Sr,Cz,Pt 04:30-07:00
So,Nd 06:00-10:00
Pn,Wt,Sr,Cz,Pt,So,Nd 15:00-22:00
===================================

Ktoś ma chwilę i chęć, żeby to rozkminić?

XaverY
Posty: 269
Rejestracja: czw gru 03, 2015 10:25 pm
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: XaverY » pt sty 08, 2016 11:04 pm

Ja mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

<?php
   class MyDB extends SQLite3
   {
      function __construct()
      {
         $this->open('/var/www/nettemp/dbf/nettemp.db');
      }
   }
   $db = new MyDB();
echo "=======================";
echo "<br>";
echo "== Temp config GPIO ==";
echo "<br>";
echo "=======================";
echo "<br>";

         $sql =<<<EOF
      SELECT * from gpio WHERE mode="temp"
EOF;

   $ret = $db->query($sql);
   while($row = $ret->fetchArray(SQLITE3_ASSOC) ){
	
      echo "GPIO = ". $row['gpio'];
      echo "<br>";
      echo "Name = ". $row['name'];
      echo "<br>";
      echo "Temp = ". $row['temp_temp1'] ." °C";
      echo "<br>";
      echo "Hyst = ". $row['temp_hyst1'] ." °C";
	  echo "<br>";
	echo "_______________________________";
	echo "<br>";
      }
echo "<br>";	 
echo "=======================";
echo "<br>";
echo "== Day plan GPIO ==";
echo "<br>";
echo "=======================";
echo "<br>";
$sql =<<<EOF
	  
  SELECT * from day_plan 
EOF;
$ret = $db->query($sql);
   while($row = $ret->fetchArray(SQLITE3_ASSOC) ){
	  
	  echo "GPIO = ". $row['gpio'];
      echo "<br>";
      echo "Name = ". $row['name'];
      echo "<br>";
      echo "Start = ". $row['stime'];
      echo "<br>";
      echo "End = ". $row['etime'];
      echo "<br>";
	  echo "Days = ";
	  echo " ". $row['Mon']; 	  
	  echo " ". $row['Tue'];
	  echo " ". $row['Wed'];
	  echo " ". $row['Thu'];	
	  echo " ". $row['Fri'];
	  echo " ". $row['Sat'];
	  echo " ". $row['Sun'];
	  echo "<br>";
	  echo "_______________________________";
	  echo "<br>";
   }
  $db->close();
  ?>
Co prawda to tylko surowe dane, ale dopiero zaczynam się zapoznawać z tematem :-)
Cośtam, cośtam....

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: techfreak » pt sty 08, 2016 11:49 pm

Przepraszam trochę sie wbijam wam w temat ale dodałem cos podobnego do bety. Na razie surowy stan.

jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: jurand79 » pt sty 08, 2016 11:51 pm

Mówisz o lepiej uporządkowanych logach?

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: techfreak » sob sty 09, 2016 12:23 am

jurand79 pisze:Mówisz o lepiej uporządkowanych logach?
Nie o czymś takim
Obrazek

jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: jurand79 » sob sty 09, 2016 8:06 am

O! Extra! O to chodziło! Temp dodasz też?
I w którym miejscu to jest? Czy może jeszcze nie dodałeś?

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: techfreak » sob sty 09, 2016 8:37 am

Jest w statusie.

XaverY
Posty: 269
Rejestracja: czw gru 03, 2015 10:25 pm
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: XaverY » sob sty 09, 2016 10:09 am

techfreak pisze:Jest w statusie.
Fajnie to wygląda ale wyświetla się tylko jak jest włączony day/week.
Jeśli wyłączę day/week to jest tylko gpio on/off.
Cośtam, cośtam....

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: techfreak » sob sty 09, 2016 10:30 am

+temperatury z histereza

XaverY
Posty: 269
Rejestracja: czw gru 03, 2015 10:25 pm
Lokalizacja: Szczecin

Re: Tablica statusów GPIO

Post autor: XaverY » sob sty 09, 2016 10:36 am

techfreak pisze:+temperatury z histereza
Wybacz ale nie rozumiem.
Cośtam, cośtam....

ODPOWIEDZ