nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Gałęzie nettempa
uzi18
Posty: 560
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: uzi18 » pn kwie 25, 2016 11:35 pm

arTii pisze:a może warto zaprząc do tego memcached ?
to nie jest dobry pomysl, RAM jest cenny, a uzycie swap-a w pewnym momencie spowolni to co sie udalo uzyskac.

Jedyne sensowne rozwiazanie to uzycie transakcji w sqlite, to rozwiazuje problem czasu zapisu i opoznien.
Pobieranie i analiza danych musi trwac ... ale pewnie czesc udaloby se cachowac, na razie mysle ze to przerost formy.

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: techfreak » pn kwie 25, 2016 11:40 pm

Pytanie po co się bawić? Rozwiązaniem jest zmiana bazy na MySQL. Po zamknięciu bety mam zamiar przebudować wszystko pod model mvc. Wojt już napisał pierwsze zmiany. Więc muszę się do tego przygotować. Jak ktoś ma propozycję może wrzucać swoje zmiany na testy i się pomysłu co dalej z tym.

uzi18
Posty: 560
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: uzi18 » pn kwie 25, 2016 11:47 pm

Tyle ze nie wiem czy to jest rozwiazanie, bo zmiana bazy nic nie przyspiesza,
poza tym ze mozna ta baze przeniesc w inne miejsce, co jest jedynym realnym plusem.

Polecam:
http://stackoverflow.com/questions/1711 ... -of-sqlite

W sumie mozna to zrobic prosciej... w skrypcie nettempa wywolywanym co 1 min. uruchomic sqlite3 jako proces czekajacy na dane z rury (pipe).
Otworzyc transakcje,... pobierac dane z gpio i sensorow ...
Wrzucac dane do niej a ostatnia instrukcja cron-a zamyka transakcje i zamyka sqlite3.
To powinno realnie odciazyc zapis do bazy i nie powinno byc to trudne we wdrozeniu.

Hmm?

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 284
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: slawko » wt kwie 26, 2016 6:17 pm

Po kliknięciu na update mam:

Kod: Zaznacz cały

fatal: Unable to create '/var/www/nettemp/.git/index.lock': File exists.

If no other git process is currently running, this probably means a
git process crashed in this repository earlier. Make sure no other git
process is running and remove the file manually to continue.
Updating d4ac67a..12e8336
Jak naprawić, co usunąć aby wszystko wróciło do normy.

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: jot » wt kwie 26, 2016 6:19 pm

slawko pisze:Po kliknięciu na update mam:

Kod: Zaznacz cały

fatal: Unable to create '/var/www/nettemp/.git/index.lock': File exists.

If no other git process is currently running, this probably means a
git process crashed in this repository earlier. Make sure no other git
process is running and remove the file manually to continue.
Updating d4ac67a..12e8336
Jak naprawić, co usunąć aby wszystko wróciło do normy.
Przetłumaczę na polski:
1) sprawdź, czy inny proces git nie pracuje na tym repozytorium:

Kod: Zaznacz cały

ps axuw | grep git
2) jeśli:
a) pracuje: poczekaj
b) nie pracuje: wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

rm /var/www/nettemp/.git/index.lock

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 284
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: slawko » wt kwie 26, 2016 6:38 pm

Mam odpowiedź :

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/home/pi# ps axuw | grep git
root     18063  0.0  0.2   6128  2060 pts/1    S+   18:26   0:00 grep git
[email protected]:/home/pi# 
Mam czekać?

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: jot » wt kwie 26, 2016 6:40 pm

Nie, możesz usunąć plik lock i ponownie spróbować git update

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 284
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: slawko » wt kwie 26, 2016 7:51 pm

Po usunięciu index.lock i kliknieciu na update mam:

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/git: error while loading shared libraries: /usr/bin/git: unsupported version 5 of Verneed record

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: jot » wt kwie 26, 2016 8:11 pm

Masz coś nie tak z bibliotekami.
Albo Ci się karta rozsypuje, albo nie skończyła się jakaś aktualizacja.
Spróuj:

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get upgrade
a później restart

Awatar użytkownika
marcinb
Posty: 166
Rejestracja: pn paź 06, 2014 10:21 am
Lokalizacja: Starachowice

Re: nettemp3 RC1 9.1 [BETA]

Post autor: marcinb » pn maja 02, 2016 8:30 am

Cześć,
Mam cały czas problem z tym pow[iadomieniem meilowym,
Wyłączyłem powiadomienia, w Settings -> Mail mam OFF.
Natomiast w logach non stop coś się dzieje

Kod: Zaznacz cały

May 02 08:26:28 host=wn05.webd.pl tls=on auth=on [email protected] [email protected] [email protected],[email protected] errormsg='network read error: the operation timed out' exitcode=EX_IOERR

Zablokowany