nettemp3 Alfa 9.1

Gałęzie nettempa
techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: techfreak » pt mar 25, 2016 12:56 pm

ok, pytanie kto ma bazy z roku?

Wprowadzilem w alfie optymalizacje zapytania aby nie brało wszystkich wyników z tygodnia miesiaca itd tylko co jakis odstęp.
Ma kto to sprawdzić?:)

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4692
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: pimowo » pt mar 25, 2016 1:09 pm

Ja nie mam takiej bazy, ale chciałem tylko poinformować, że u mnie na Alfie wszystko działa jak należy.
@techfreak, dobra robota ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: techfreak » pt mar 25, 2016 2:35 pm

W zasadzie przy tej optymalizacji można zbierać dane do 1 minute.

ro-an
Posty: 547
Rejestracja: pn sty 27, 2014 9:51 pm
Lokalizacja: małopolskie

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: ro-an » pt mar 25, 2016 4:25 pm

ja mam z 18 miesięcy ale na RRD :)

edit. Poprawka - z 12 - RRD obcina do roku...

ale od 18 miesięcy działa bez problemowo - bardzo stabilna wersja - kto pamięta? nettemp.pl v7.7.1 podpięte 10 czujników

wykresy po takim czasie generują się w max 2 sekundy !!!

Awatar użytkownika
dise
Posty: 790
Rejestracja: śr kwie 16, 2014 2:06 pm

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: dise » pt mar 25, 2016 8:32 pm

Ja mam w sumie bazki od 2014 ;] ale na razie nie śmigam na alfie.

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: techfreak » pt mar 25, 2016 8:56 pm

Spoko Alfa tylko jest dla devsow w zasadzie. Testy dopiero w becie.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4692
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: pimowo » sob mar 26, 2016 9:35 am

Adminie, a do czego służy opcja "Settings" -> "MySQL"?
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: arTii » sob mar 26, 2016 9:48 am

pimowo pisze:Adminie, a do czego służy opcja "Settings" -> "MySQL"?
Heh... ja już sobie wyobrażam, że będzie baza MySQL (MariaDB) gdzieś na zdalnym serwerze go której podepnę jednocześnie 3 malinki
i wszystkie będą korzystały ze wspólnej bazy danych czujników i z jednej centralnej instalacji będzie można zarządzać kilkoma malinkami :-)
Tylko wtedy nie będzie mogło być przypisanie GPIO do funkcji, żeby nam na wszystkich malinkach jednocześnie nie załączało przekaźnika :-)
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4692
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: pimowo » sob mar 26, 2016 9:52 am

Też tak sobie pomyślałem, że funkcja służy do trzymania danych na zdalnym serwerze, aby nie męczyć SD.
Mam w domu serwer plików Zyxel NSA310S i tam wypatrzyłem, że mogę sobie doinstalować pakiet "PHP-MySQL-phpMyAdmin" Zainstalowałem, ale mój mały rozumek tych wszystkich baz danych itp. nie ogrania.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1727
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: nettemp3 Alfa 9.1

Post autor: arTii » sob mar 26, 2016 9:59 am

pimowo pisze:Też tak sobie pomyślałem, że funkcja służy do trzymania danych na zdalnym serwerze, aby nie męczyć SD.
Mam w domu serwer plików Zyxel NSA310S i tam wypatrzyłem, że mogę sobie doinstalować pakiet "PHP-MySQL-phpMyAdmin" Zainstalowałem, ale mój mały rozumek tych wszystkich baz danych itp. nie ogrania.
ale phpMyAdmin służy tylko do zarządzania bazami danych. Chyba, że tam jest już paczka MySQL.
popatrz jednak czy nie ma pakietu MariaDB - to jest wolna odmiana MySQLa

Ale taka baza będzie miała jeszcze jeden plus - jak pisałem - kilka urządzeń jednocześnie korzysta z bazy...
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Zablokowany