nettemp3 / beta RC2

Gałęzie nettempa
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4692
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: pimowo » czw paź 27, 2016 9:19 pm

Dzięki @jot za wyjaśnienia :)
Nie wiem co się stało, ale wszystko zaktualizowałem jeszcze raz, restart systemu i od godziny 14 wszystko działa jak należy...

W pliku /var/log/msmtp.log nic się nie pojawia.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

zgf1
Posty: 154
Rejestracja: ndz sty 31, 2016 11:36 am

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: zgf1 » pn lis 07, 2016 8:24 pm

A u mnie cos nie tak do konca jest.
Wystarczy popatrzec tu:
http://imgur.com/a/d3EW8


Piec na wykresie widac, ze temp spada do okolo 44C, natomiast w min/max nie ma tego odnotowanego.

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: techfreak » pn lis 07, 2016 11:27 pm

Min max nie zaciąga wszystkich danych tylko co któres bo inaczej ta strona by się nie zaladowala.

maverickt4
Posty: 82
Rejestracja: ndz sty 10, 2016 12:04 pm
Lokalizacja: Okolice Gdańska

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: maverickt4 » ndz lis 13, 2016 8:33 pm

A ile można mieć jednocześnie uruchomionych funkcji "temperature"?

Bo jak uruchamiam 4-tą funkcje to jest problem z działaniem 3-ciej i 4-tej.
Raspberry Pi2 + nettemp.pl

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: techfreak » pn lis 14, 2016 2:16 pm

No ciezko powiedziec co ustawiles tam

maverickt4
Posty: 82
Rejestracja: ndz sty 10, 2016 12:04 pm
Lokalizacja: Okolice Gdańska

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: maverickt4 » pn lis 14, 2016 11:13 pm

Mam dwie funkcje które działają już długo:
1) sterowanie pompą przy piecu,
2) sterowanie termostatem w pomieszczeniu,
Ostatnio przyszło mi do głowy aby zrobić diody led dla temperatury pieca w trzech różnych zakresach.
Ustawiłem kolejne funkcje:
3) ustawiłem jeden zakres od 20-50st aby włączył led niebieski,
4) ustawiłem od 50-65st aby włączył led zielony,
5) ustawiłem powyżej 65st aby włączył led czerwony.

Na razie wiem tylko tyle,że jak mam wszystkich funkcji "temperatury" 3 to działa, ale wystarczy dołożyć 4 funkcje i jest problem.
Musze prześledzić logi na gpio ale to dopiero jutro. Spróbuje też może na innych gpio.
Raspberry Pi2 + nettemp.pl

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: techfreak » wt lis 15, 2016 1:55 pm

No to musisz zrobic to na 3 róznych gpio dla ledów.

maverickt4
Posty: 82
Rejestracja: ndz sty 10, 2016 12:04 pm
Lokalizacja: Okolice Gdańska

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: maverickt4 » wt lis 15, 2016 2:04 pm

Ledy są na różnych gpio, zresztą każda funkcja uruchomiona jest dla osobnego gpio.

Docelowo będę chciał sterować 6 termostatami i 2 pompy przy piecu, czyli łącznie u mnie musiałbym uruchomić 8 razy funkcje temperatury ale to dopiero jak przebuduje instalację ogrzewania.
Raspberry Pi2 + nettemp.pl

maverickt4
Posty: 82
Rejestracja: ndz sty 10, 2016 12:04 pm
Lokalizacja: Okolice Gdańska

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: maverickt4 » wt lis 15, 2016 8:07 pm

Dziś trochę po testowałem i za każdym razem bez względu jakie gpio mam ustawione kończy się komunikatem

Kod: Zaznacz cały

WARNING timestamp 2

Kod: Zaznacz cały

161115-1952, F: , GPIO 13, rev:, state: , status: ON Night, day: on, Sensor1: , Sensor2: , Set value: , Hyst: , Max: , OP: 
161115-1952, GPIO 13 1
161115-1952, F: , GPIO 20, rev:, state: , status: ON Wieczor, day: on, Sensor1: , Sensor2: , Set value: , Hyst: , Max: , OP: 
161115-1952, GPIO 20 1
161115-1952, GPIO 5 0
gpio 5 on - simple
161115-1952, GPIO 6 0
gpio 6 on - simple

PHP Notice:  Undefined variable: and in /var/www/nettemp/modules/gpio/temp.php on line 266

2016 19:52:41 GPIO 12 Function 3 with profile any hit.
2016 19:52:41 GPIO 12 HIGH, Piec 58.7, gt,  50, , 50, and, any
2016 19:52:41 GPIO 12 HIT condition '>' in function 3 AND OK, NEXT

2016 19:52:41 GPIO 12 Function 4 with profile any hit.
2016 19:52:41 GPIO 12 HIGH, Piec 58.7, gt, Bojler 57.2, , 57.2, on, any
2016 19:52:41 GPIO 12 HIT condition '>' in function 4 AND OK, EXIT

2016 19:52:41 GPIO 12 CHECK 1, ALREADY ON
2016 19:52:41 GPIO 21 Function 7 with profile Night1_temp not in range.
2016 19:52:41 GPIO 21 Function 8 with profile Night2_temp not in range.
2016 19:52:41 GPIO 21 Function 9 with profile Day_temp hit.
2016 19:52:41 GPIO 21 HIGH, Magazynek_temp 18.6, le,  18.5, 0.1, 18.6, on, Day_temp
2016 19:52:41 GPIO 21 STAGE 3 OFF
2016 19:52:41 GPIO 21 HIT condition '>=' in function 9
2016 19:52:41 GPIO 21 CHECK 0, ALREADY OFF
2016 19:52:41 GPIO 17 Function 44 with profile any hit.
2016 19:52:41 GPIO 17 LOW, Piec 58.7, ge,  65, , 65, on, any
2016 19:52:41 GPIO 17 NO HIT condition '<=' in function 44 AND not OK, EXIT

2016 19:52:41 GPIO 17 Function 45 with profile any hit.
2016 19:52:41 GPIO 17 LOW, Piec 58.7, le,  65, , 65, off, any
2016 19:52:41 GPIO 17 HIT condition '<=' in function 45

2016 19:52:41 GPIO 17 CHECK1, ALREADY OFF
WARNING timestamp 2
Raspberry Pi2 + nettemp.pl

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp3 / beta RC2

Post autor: jot » wt lis 15, 2016 9:30 pm

@maverickt4 - ja bym się bardziej przejął komunikatem
PHP Notice: Undefined variable: and in /var/www/nettemp/modules/gpio/temp.php on line 266
na moje oko musisz się temu bardziej przyjrzeć - z tego niby nie błędu może wynikać ten końcowy warn i problem z działaniem całej reguły

ODPOWIEDZ