Nettemp na QNAP

Adrian
Posty: 373
Rejestracja: śr lis 20, 2013 2:39 pm

Nettemp na QNAP

Postautor: Adrian » pn lut 13, 2017 12:12 pm

Czy ktoś próbował zainstalować, albo używa nettempa na serwerze QNAP?
wa2
Posty: 18
Rejestracja: czw maja 12, 2016 12:23 pm

Re: Nettemp na QNAP

Postautor: wa2 » pn lut 13, 2017 3:37 pm

Tak, mam zainstalowanego debiana na VM i na nim Nettempa.
riwa
Posty: 12
Rejestracja: pn lut 06, 2017 9:55 pm
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Nettemp na QNAP

Postautor: riwa » ndz lut 19, 2017 8:58 pm

wa2 pisze:Tak, mam zainstalowanego debiana na VM i na nim Nettempa.


Chciałbym zapytać z czystej ciekawości jak wygląda sprawa porównania szybkości działania NT na VM na QNAP-ie vs. typowej instalacji na "malinie".
Na moim QNAP-ie testowałem VM z Win7, jednak wydajność pozostawia wiele do życzenia, tzn. działa ale nie jest to zbyt komfortowe w użyciu.

A drugie pytanie już bardziej prozaiczne: w jaki sposób zbierasz dane z czujników? Przecież na VM raczej nie znajdziesz GPIO?
Czy stosujesz jakieś połączenie z fizycznym sprzętem?
___________________________________________________________
RPi2B + NetTemp hat, NT ver.3 RC2 (testowany NT beta 4.1 RC1)
wa2
Posty: 18
Rejestracja: czw maja 12, 2016 12:23 pm

Re: Nettemp na QNAP

Postautor: wa2 » pn lut 20, 2017 6:58 pm

Porównanie moim zdaniem wychodzi korzystniej dla VM, możne dlatego że mam 8GB pamięci Qnapie.
Bezpośrednio z NASa zczytuje tylko po RS485 licznik prądu.
Reszta po WIFI z ESPEasy.

Wróć do „inne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość