Aktualizacja 4.1.21

kendzens
Posty: 2
Rejestracja: śr wrz 27, 2017 9:19 am

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: kendzens » śr wrz 27, 2017 9:39 am

Witam, to mój 1 post na forum.

Mam problem z wersją 4.1.21 oraz czujnikami DHT 11
Walczę z tym od kilku dni i potrzebuję wskazówki.

Moje środowisko wygląda następująco:
Rpi 3 B Raspbian najnowszy zaktualizowany
-Termomerty cyfrowe DS które działają od strzała. GPIO4 wszystkie równolegle
- dwa czujniki DHT11 których nettemp nie jest w stanie sam odnaleźć, są one podpięte do GPIO 22 oraz GPIO 23 każdy osobno.

Jak zrobić żeby nettemp odnalazł czujniki albo wpisać je ręcznie? w starej wersji określało się port GPIO dawało czy to jest DHT 11 czy 22 i podobno działało. W nowej wersji jest automat, który w moim przypadku nie działa.

Gdy wpiszę komendy używając skryptów Adafruit odczyty (jak i same czujniki) działają:

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT $ /var/www/neles/sensors/GPIO/DHT/AdafruitDHT.py 11 22
23.0 61.0
[email protected]:/var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT $ /var/www/neles/sensors/GPIO/DHT/AdafruitDHT.py 11 23
20.0 49.0

PS. Nie wiem czy problem dotyczy tylko tej konkretnie wersji ponieważ innych nie sprawdzałem.
Jednak posty które przeczytałem wskazują że w becie 4 inni też mieli problemy.

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT $ /bin/bash - x /var/www/nettemp/modules/sensors/read




....
+ php-cgi -f /var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT/dht_read.php

2017-09-27 08:13:41 No sensors on GPIO.
....




jot
Posty: 926
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: jot » śr wrz 27, 2017 1:59 pm

Czujniki DHT nie są wykrywane "automagicznie". Musisz w konkretnym GPIO zdefiniować[*], że tam jest konkretny DHT i dopiero wtedy pojawi Ci się w new devices.

[*] trochę zrobione jest na około:
1) Najpierw z NewDevices musisz sobie "dodać" GPIO do listy czujników
2) w Devices->Gpio kliknąć na konkretne GPIO dać OFF , później EXIT
3) z listy, która się pojawi musisz wskazać, że tam będzie DHT i wybrać które
4) po kilku minutach pojawi się w NewDevices twój czujnik DHT

pomijam kwestię, że DHT są co najmniej bardzo kiepskie

kendzens
Posty: 2
Rejestracja: śr wrz 27, 2017 9:19 am

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: kendzens » czw wrz 28, 2017 8:47 am

Dziękuję Ci dobry człowieku za poprowadzenie za rękę.
Nigdy bym nie pomyślał, że będzie to tak schowane dlatego myślałem o automacie.

Prawie po każdej operacji kliknięcia OFF/EXIT wyskakiwały błędy typu : "nie udało się dodać DB humid itp" ale finalnie czujniki się dodały.

Tak, DHT na pewno są słabe. ale chciałem je podłączyć skoro już kupiłem. Swoja droga już zamówiłem na alliexpress sporo więcej osprzętu.

uris
Posty: 244
Rejestracja: sob sty 10, 2015 3:20 pm

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: uris » ndz paź 08, 2017 1:29 pm

Witam

Ja mam taki problem że po aktualizacji w/w pakietów przestały działać zakładki w NT od Devices do info

status,charts,map działają reszta nie gdzie leży problem :-(

Kod: Zaznacz cały

Not Found

The requested URL /device was not found on this server.

Apache/2.4.10 (Raspbian) Server at 192.168.1.6 Port 80

techfreak
Site Admin
Posty: 4659
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: techfreak » wt paź 10, 2017 7:12 am

Masz apache i nie masz urlrewrite. Instalator NT konfiguruje z automatu lighttpd.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4263
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: pimowo » śr paź 11, 2017 7:20 pm

uris pisze:Ja mam taki problem że po aktualizacji w/w pakietów przestały działać zakładki w NT od Devices do info
status,charts,map działają reszta nie gdzie leży problem :-(
Zapewne użyłeś tego co @hrys podał :P

Zrób tak:
1.

Kod: Zaznacz cały

apt-get remove --purge  php7.0 php7.0-curl php7.0-gd php7.0-imap php7.0-json php7.0-mcrypt php7.0-mysql php7.0-opcache php7.0-xmlrpc libapache2-mod-php7.0 php7.0-cgi php7.0-sqlite php7.0-fpm php7.0-snmp
2.

Kod: Zaznacz cały

apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade && apt-get autoremove && apt-get autoclean && apt-get clean
3.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update && sudo apt-get -y install php7.0-cgi php7.0-sqlite php7.0-fpm php7.0-curl php7.0-mysql php7.0-snmp
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

uris
Posty: 244
Rejestracja: sob sty 10, 2015 3:20 pm

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: uris » czw paź 12, 2017 6:00 pm

@ pimowo
Jesteś wielki :-) wklepane ,wykonane i wszystko działa .

Dziękuje Panowie za odzew .

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4263
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: pimowo » pt paź 13, 2017 8:52 am

Bez przesady... Sposób który podałem jest mało optymalny, ale ważne, że NT Tobie ruszył :)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

debriuman
Posty: 357
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: debriuman » pn paź 23, 2017 8:49 pm

pinowo chyba ten twój sposób już nie działa?
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4263
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Aktualizacja 4.1.21

Post autor: pimowo » pn paź 23, 2017 9:48 pm

Nie wiem bo ja już przeszedłem na Raspbian Stretch ;)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość