Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Ogólne forum z pytaniami i propozycjami
at803
Posty: 20
Rejestracja: pt paź 23, 2015 3:41 pm

Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: at803 » ndz lut 26, 2017 1:46 pm

Mam podłączony do Nettemp czujnik DS18B20 po kablu, i drugi taki przez EasyESP. Wykorzystując skrypt w pythonie wywoływany przez cron wysyłam pomiar na ThingSpeak. Chciałbym zrobić coś takiego również na czujniku podłączonym przez EasyESP, tak aby dane były wysyłane w oba miejsca.
Z czujnikiem po kablu nie ma problemu, bo wiem jak pobrać wynik pomiaru, ale jak zrobić to na czujniku bezprzewodowym który wysyła pomiar tylko do Nettemp?

kniazio
Posty: 425
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: kniazio » ndz lut 26, 2017 2:15 pm

Zaladowac EasyMega i wybrac obydwa zrodla
Tylko trzeba wkompilowac zrodlo od nettempa

wa2
Posty: 24
Rejestracja: czw maja 12, 2016 12:23 pm

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: wa2 » ndz lut 26, 2017 3:02 pm

Z wtyczką do Nettempa nie da się skompilować ESPEasy Mega. Techfreak musiałby poprawić wtyczkę.

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1643
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: arTii » ndz lut 26, 2017 4:22 pm

wa2 pisze:Z wtyczką do Nettempa nie da się skompilować ESPEasy Mega. Techfreak musiałby poprawić wtyczkę.
ale @techfreak nie ma interesu, żeby espeasy wysyłało do innych systemów niż nettemp :)
przyjrzałem się trochę modułowi i widzę, że bazuje on na module domoticza C001
W ESPMega, jest trochę inaczej zbudowany - trzeba by chwile posiedzieć i przerobić C001 od Mega...
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

at803
Posty: 20
Rejestracja: pt paź 23, 2015 3:41 pm

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: at803 » ndz lut 26, 2017 4:41 pm

ESPMega nie wejdzie chyba na ESP-01, a takie mam aktualnie podłączone.

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: krkamil » ndz lut 26, 2017 6:20 pm

at803 pisze:Mam podłączony do Nettemp czujnik DS18B20 po kablu, i drugi taki przez EasyESP. Wykorzystując skrypt w pythonie wywoływany przez cron wysyłam pomiar na ThingSpeak.
Jeśli easyESP używasz tylko do wysyłania temperatury do nettempa to można napisać program np w Arduino i wgrać do ESP ,który będzie wysyłał dane i do nettempa i do ThingSpeak.

Lub druga opcja to pobierać dane z nettempa np z pliku

Kod: Zaznacz cały

nettemp/tmp/results
i skryptem wysyłać je do ThingSpeak.

kniazio
Posty: 425
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: kniazio » pn lut 27, 2017 7:22 am

Kurcze faktycznie sie nie da
Ja w takim razie kompilowalem to ze zwykla wersja. Ale to dziwne ze ze zwykla wersja sie da a z mega nie.

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1643
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: arTii » pn lut 27, 2017 8:46 am

kniazio pisze:Kurcze faktycznie sie nie da
Ja w takim razie kompilowalem to ze zwykla wersja. Ale to dziwne ze ze zwykla wersja sie da a z mega nie.
Mega jest przewidziana do pamięci 4M i już :)
W zasadzie przerobiłem wtyczkę do nettempa do Mega, ale mam jakieś dziwne błędy kompilacji jeszcze, nizależne od wtyczki nettempa,
więc jeśli uda mi się to zwalczyć, to postaram się wystawić skompilowany wsad do mega
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

kniazio
Posty: 425
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: kniazio » pn lut 27, 2017 8:55 am

arTii pisze:
kniazio pisze:Kurcze faktycznie sie nie da
Ja w takim razie kompilowalem to ze zwykla wersja. Ale to dziwne ze ze zwykla wersja sie da a z mega nie.
Mega jest przewidziana do pamięci 4M i już :)
W zasadzie przerobiłem wtyczkę do nettempa do Mega, ale mam jakieś dziwne błędy kompilacji jeszcze, nizależne od wtyczki nettempa,
więc jeśli uda mi się to zwalczyć, to postaram się wystawić skompilowany wsad do mega
No jak Mega to Mega :)

kniazio
Posty: 425
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Wysyłanie pomiarów z Nettemp do ThingSpeak

Post autor: kniazio » pn lut 27, 2017 8:58 am

Panowie a o co w tym wszystkim chodzi?
Jakies dziwne rzeczy dzieja sie ostatnio z easyesp
https://github.com/letscontrolit/ESPEas ... 2.0.0-dev2
http://www.letscontrolit.com/forum/view ... f=4&t=2713
Nie mam pojecia o co w tym kaman
Sa gotowe skompilowane zrodla
Sa tez zrodla nieskompilowane ktorych skompilowac sie nie da
Jak wiec ktos je skompilowal?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości