Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Ogólne forum z pytaniami i propozycjami
ryba_ns
Posty: 37
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm

Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: ryba_ns » pn mar 20, 2017 9:18 pm

Jak w temacie. podpowie ktoś jak wyświetlić datę ?

Obrazek

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: krkamil » pn mar 20, 2017 9:20 pm

Kod: Zaznacz cały

%systime%

car_killer
Posty: 183
Rejestracja: śr gru 07, 2016 7:52 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: car_killer » pn mar 20, 2017 9:20 pm

A ja sie zastanawiam jak zrobić wyświetlanie temperatury na cały ekran , i zmiana ekranów np co kilka sekund


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: krkamil » pn mar 20, 2017 9:23 pm

car_killer pisze:A ja sie zastanawiam jak zrobić wyświetlanie temperatury na cały ekran , i zmiana ekranów np co kilka sekund
easyESP z funkcją FRAMED dostępne na wiki

car_killer
Posty: 183
Rejestracja: śr gru 07, 2016 7:52 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: car_killer » pn mar 20, 2017 9:24 pm

Muszę poszukać , a da radę wyświetlać dane z innych esp , albo innego systemu


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: krkamil » pn mar 20, 2017 9:28 pm

ESP mogą się ze sobą komunikować.

Co do reszty to zależy ile potrafisz sam zrobić ale się da.

ryba_ns
Posty: 37
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: ryba_ns » pn mar 20, 2017 9:32 pm

krkamil pisze:

Kod: Zaznacz cały

%systime%
ta opcje próbowałem i wyświetla tylko godzinę, a godzina wyświetlana jest już w lewym górnym rogu...

car_killer
Posty: 183
Rejestracja: śr gru 07, 2016 7:52 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: car_killer » ndz mar 26, 2017 8:18 pm

krkamil pisze:ESP mogą się ze sobą komunikować.

Co do reszty to zależy ile potrafisz sam zrobić ale się da.

znalazłem chwilkę aby poczytac ( czekam na wystwietlacze)

(...) OLED SSD1306 - Framed - można wybrać ile linii ma być na wyświetlaczu, strony się przewijają (...)

czy przy wyborze linii np jednej będzie ona na cały wyświetlacz ?

bo taki rezultat bym chciał uzyskać ( ile może być ekranów przewijanych) / przewijają się automatycznie i można z przycisku ?

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1643
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: arTii » pn mar 27, 2017 5:43 pm

car_killer pisze:
krkamil pisze:ESP mogą się ze sobą komunikować.

Co do reszty to zależy ile potrafisz sam zrobić ale się da.

znalazłem chwilkę aby poczytac ( czekam na wystwietlacze)

(...) OLED SSD1306 - Framed - można wybrać ile linii ma być na wyświetlaczu, strony się przewijają (...)

czy przy wyborze linii np jednej będzie ona na cały wyświetlacz ?

bo taki rezultat bym chciał uzyskać ( ile może być ekranów przewijanych) / przewijają się automatycznie i można z przycisku ?
można wybrac jedną linię :) nie będzie na cały ekran ponieważ na górze ekranu na stałe wyświetlana jest godzina, nazwa modułu i poziom sygnału WiFi
przewijają sie automatycznie, nie wiem jak zrobic z przyciskiem. na pewno można wybrac wygaszanie OLEDa i przyciskiem "budzenie" go na określony czas
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

car_killer
Posty: 183
Rejestracja: śr gru 07, 2016 7:52 pm

Re: Data na wyświetlaczu OLED w połączeniu EspEasy

Post autor: car_killer » pn mar 27, 2017 7:41 pm

arTii pisze:
car_killer pisze:
krkamil pisze:ESP mogą się ze sobą komunikować.

Co do reszty to zależy ile potrafisz sam zrobić ale się da.

znalazłem chwilkę aby poczytac ( czekam na wystwietlacze)

(...) OLED SSD1306 - Framed - można wybrać ile linii ma być na wyświetlaczu, strony się przewijają (...)

czy przy wyborze linii np jednej będzie ona na cały wyświetlacz ?

bo taki rezultat bym chciał uzyskać ( ile może być ekranów przewijanych) / przewijają się automatycznie i można z przycisku ?
można wybrac jedną linię :) nie będzie na cały ekran ponieważ na górze ekranu na stałe wyświetlana jest godzina, nazwa modułu i poziom sygnału WiFi
przewijają sie automatycznie, nie wiem jak zrobic z przyciskiem. na pewno można wybrac wygaszanie OLEDa i przyciskiem "budzenie" go na określony czas

A może inny wyświetlacz ? / chciałbym aby było to widoczne z większej odległości ..

W poprzednich postach widziałem że są wyświetlane dane na cały ekran..

Gdzieś widziałem że ktoś pytał czy da się wyświetlać dane zewnętrzne.
nie testowałem ale niech ktoś spróbuje:

curl http://ip oleda/control?cmd=oledcmd,wiersz,kolumna,nasz_tekst

powiinno działać - to teraz tylko z NT wysylać dane w ten sposób i gotowe

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości