GPIO

Tu proszę zgłaszać wszelkie problemy z instalacja i po
asystentroberta
Posty: 72
Rejestracja: wt cze 14, 2016 8:29 am

GPIO

Post autor: asystentroberta » czw lip 06, 2017 10:02 am

Witam,

miałem chwilę przerwy - tak naprawdę miałem dość raspberry - w okresie grzewczym minimum 4 razy muszę stawiać system od nowa (niezależnie czy był na karcie SD, dysku HD czy nawet na serwerze NAS (nfs). No ale nie mam alternatywy - próbowałem domowicza - beznadzieja. Nieważne.

Mam problem z nową wersją bety:

zainstalowałem bete 4.1.20 i nie mam dostępu do GPIO. Urządzenia wykrywa poprawnie, ale jeśli chcę dodać jakiś gpio np.: ze switchem , to nie mam jak.

Coś z tą wersją czy coś z moimi ustawieniami...

Pozdrawiam
3 Raspberry Pi (B, B, 2), 3 ESP8266, 8 DS18b20, 3 DHT22, 2 przekaźniki, 1 BMP 180, 1 BH 1750

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4691
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: GPIO

Post autor: pimowo » czw lip 06, 2017 11:48 am

Wchodzisz do NT->Device->New devices dodajesz "+" GPIO które Cię interesuje, a później przechodzisz do NT->Device->GPIO i sobie konfigurujesz GPIO jak ma działać.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

asystentroberta
Posty: 72
Rejestracja: wt cze 14, 2016 8:29 am

Re: GPIO

Post autor: asystentroberta » czw lip 06, 2017 12:15 pm

Gdyby to było takie proste... Tak właśnie chyba było, jak ostatnio się bawiłem - teraz w 'new devices' mam tylko to:

Obrazek

Otrzymałem info, że nie tylko ja mam taki problem - coś ktoś wie?
3 Raspberry Pi (B, B, 2), 3 ESP8266, 8 DS18b20, 3 DHT22, 2 przekaźniki, 1 BMP 180, 1 BH 1750

Jejski
Posty: 8
Rejestracja: śr paź 07, 2015 12:39 pm

Re: GPIO

Post autor: Jejski » pt sie 04, 2017 5:23 pm

Również witam po przerwie.
Zainstalowałem NT a tu zonk bo niewidzę jak można skonfigórować GPIO. We wcześniejszej wersji ustawiałem dla danego GPIO czujnik, temp. i histerezę a tu tylko "on off" . Coś robię źle czy nie umiem nowej wersji?
Proszę o linka jeśli już było, lub o wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
http://screenshot.sh/oB4HjqNzGPD7y

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4691
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: GPIO

Post autor: pimowo » pt sie 04, 2017 5:34 pm

Kliknij "Exit" i będą ustawienia.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Jejski
Posty: 8
Rejestracja: śr paź 07, 2015 12:39 pm

Re: GPIO

Post autor: Jejski » pt sie 04, 2017 5:52 pm

Jestem Maliniak!!! :)
Czasami rzeczy najprostrze są najtrudniejsze.
Dziękuję.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4691
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: GPIO

Post autor: pimowo » pt sie 04, 2017 6:08 pm

Kiedyś też się nad tym zastanawiałem co robię nie tak :D
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

domelek
Posty: 2
Rejestracja: czw paź 19, 2017 11:26 pm

Re: GPIO

Post autor: domelek » czw paź 19, 2017 11:31 pm

Mam problem z czujnikami temperatury DS. Podłączone wg schematu do gpio 4 i 3,3V.
Mam 2 czujniki (oba sprawne bo działają na innym urządzeniu - alarm gsm ropam). Problem jest taki że wykrywa tylko jeden czujnik i do tego jako czujnoik ON/OFF?? Co może być przyczyną?

ODPOWIEDZ