Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Tu proszę zgłaszać wszelkie problemy z instalacja i po
coolturka
Posty: 194
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: coolturka » sob sty 20, 2018 7:40 pm

@pasiekazj, kawał dobrej roboty :) doinstalowalem brakujące pliki i wprowadziłem powyższe zmiany. Póki co testuje i wygląda to dobrze. Dzięki za poświęcony czas. Zapewne nie tylko ja skorzystam z wprowadzonych zmian :)

KDzi
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 14, 2015 6:25 pm

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: KDzi » ndz sty 21, 2018 6:50 pm

prośba też o modyfikację nettemp3 (nie beta) bo już po raz "steny" nie mogę tego zainstalować ze względu na php5.
Jedyny sposób jaki znalazłem dojścia do "trójki" to zainstalowanie beta a następnie konwersja na 3.
Po mimo takiego zabiegu niestety na połowie widoków (tools ...) nie ma żadnej opcji (przycisków).
Próbuję doinstalować php5 ale z tym też mam problem.

Prośba o pomoc dla laika.

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: pasiekazj » ndz sty 21, 2018 8:52 pm

@KDzi a czego brakuje ci w beta? Dlaczego NT3 ?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

KDzi
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 14, 2015 6:25 pm

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: KDzi » ndz sty 21, 2018 9:11 pm

Nie działa mi harmonogram dnia

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: pasiekazj » ndz sty 21, 2018 9:16 pm

KDzi pisze:
ndz sty 21, 2018 9:11 pm
Nie działa mi harmonogram dnia
Pracuję nad tym. Napisz dokładnie co potrzebujesz.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

KDzi
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 14, 2015 6:25 pm

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: KDzi » ndz sty 21, 2018 9:38 pm

Obecnie wykorzystuję do zarządzania światłem w akwarium za pośrednictwem GPIO.
Czyli podstawowa funkcja włączenia i wyłączenia w określonych godzinach.
Przez lata używałem tego, jednak ostatnio musiałem dokonać formatu - i tu niespodzianka :( .
Od połowy grudnia walczę z tym niestety bez skutku.

Fajną funkcją dodatkową byłoby (to już jako CR :) ) stopniowe wygaszanie światła.

coolturka
Posty: 194
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: coolturka » ndz sty 21, 2018 9:48 pm

Pamietam w nt3 bardzo dobrze bylo rozwiazane sterowanie gpio.
Mnie natomiast przestał działac system stats, nawet nie wiem kiedy. od poprzedniego czasu mialem zmiane hasla admina i wykonany file check -fix permission :/

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: pasiekazj » pn sty 22, 2018 9:20 am

Day plan działa w wersji z moimi poprawkami - dla funkcji day plan, dla temp jeszcze nie poprawiłem wszystkiego.
Tutaj masz opisane:
viewtopic.php?f=35&t=1464&sid=59a13d2cb ... cc570417bb

Najnowszy update będzie zmieniał delikatnie strukturę jednej z tabel, zalecam wykonanie backupu przed update.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

KDzi
Posty: 5
Rejestracja: sob lis 14, 2015 6:25 pm

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: KDzi » pn sty 22, 2018 9:25 am

Możesz dać mini manual abym czegoś nie zawalił w w instalacji (taki dla laika, dla ludzi którzy korzystają z gotowych funkcjonalności a jeszcze nie bawią się możliwościami)
Czy jechać standardowymi poleceniami dla instalacji beta?

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 675
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Przebieg instalacji stretch + rpi3 + 4.1.26 + bledy

Post autor: pasiekazj » pn sty 22, 2018 9:34 am

Tu viewtopic.php?f=35&t=1467&sid=59a13d2cb ... cc570417bb

masz gotowy obraz z zainstalowaną betą. Jak wrzucisz na malinę i odpalisz to mogę Ci pomóc przejść na moją betę. Najlepiej jakbyś zrobił mi na chwilę wejście po ssh i www.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl
Sprzedam:
SSD 120 GB - 100pln + KW

ODPOWIEDZ