nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Tu proszę zgłaszać wszelkie problemy z instalacja i po
ryba_ns
Posty: 84
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: ryba_ns » sob kwie 15, 2017 8:45 am

pomogla instalacja od nowa i odtworzenie danych z backup'u
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 3B

Awatar użytkownika
marcinb
Posty: 166
Rejestracja: pn paź 06, 2014 10:21 am
Lokalizacja: Starachowice

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: marcinb » sob kwie 15, 2017 7:07 pm

jot pisze:
debriuman pisze:
arTii pisze: musisz być dość szybki.
kasujesz wszystkie new devices i od razu (zanim Ci sie pojawią)

Kod: Zaznacz cały

sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "create unique index unique_name on newdev(rom)"
ewentualnie (niech to ktoś sprawdzi czy sie nie mylę!)

Kod: Zaznacz cały

sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "delete from newdev"
sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "create unique index unique_name on newdev(rom)"

To pomogło! Dzięki artii
A ja dodam coś od siebie: w sumie taka komenda powinna zadziałać:

Kod: Zaznacz cały

sqlite3 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db "delete from newdev;create unique index unique_name on newdev(rom);"
wtedy nie trzeba się jakoś specjalnie spieszyć ;-)
Witam,
Już wszystko przetestowałem i nadal nie mam nic w Status

Kod: Zaznacz cały

2017-04-15 17:06:23: (mod_fastcgi.c.2702) FastCGI-stderr: PHP message: PHP Fatal error:  Call to a member function fetchAll() on boolean in /var/www/nettemp/status/minmax_status.php on line 5
2017-04-15 17:06:25: (mod_fastcgi.c.2702) FastCGI-stderr: PHP message: PHP Fatal error:  Call to a member function fetchAll() on boolean in /var/www/nettemp/status/minmax_status.php on line 5
2017-04-15 17:07:33: (mod_fastcgi.c.2702) FastCGI-stderr: PHP message: PHP Fatal error:  Call to a member function fetchAll() on boolean in /var/www/nettemp/status/minmax_status.php on line 5

cieplasek
Posty: 117
Rejestracja: pn cze 02, 2014 12:28 pm
Lokalizacja: Wągrowiec

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: cieplasek » ndz maja 21, 2017 9:08 am

Witam. Ja mam problem z DHT22. Przy sprawdzeniu DHT22 wyskakuje mi:
+++ dirname /var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT/dht_read
++ cd /var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT
++ cd ../../../../
++ pwd
+ dir=/var/www/nettemp
++ date +%y%m%d-%H%M
+ date=170521-0700
++ sqlite3 -cmd '.timeout 2000' /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db 'SELECT gpio FROM gpio WHERE mode='\''humid'\'' OR mode='\''temp'\'' '
+ gpio=
++ sqlite3 -cmd '.timeout 2000' /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db 'select server_key from settings WHERE id='\''1'\'''
Error: no such table: settings
+ skey=
+ '[' -n '' ']'

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: jot » ndz maja 21, 2017 2:11 pm

cieplasek pisze:
ndz maja 21, 2017 9:08 am
Witam. Ja mam problem z DHT22. Przy sprawdzeniu DHT22 wyskakuje mi:
+++ dirname /var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT/dht_read
++ cd /var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT
++ cd ../../../../
++ pwd
+ dir=/var/www/nettemp
++ date +%y%m%d-%H%M
+ date=170521-0700
++ sqlite3 -cmd '.timeout 2000' /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db 'SELECT gpio FROM gpio WHERE mode='\''humid'\'' OR mode='\''temp'\'' '
+ gpio=
++ sqlite3 -cmd '.timeout 2000' /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db 'select server_key from settings WHERE id='\''1'\'''
Error: no such table: settings
+ skey=
+ '[' -n '' ']'
Której wersji używasz?

cieplasek
Posty: 117
Rejestracja: pn cze 02, 2014 12:28 pm
Lokalizacja: Wągrowiec

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: cieplasek » ndz maja 21, 2017 2:17 pm

Ostatniej dostępnej beta 4.1.18

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka


jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: jot » ndz maja 21, 2017 4:22 pm

cieplasek pisze:
ndz maja 21, 2017 2:17 pm
Ostatniej dostępnej beta 4.1.18

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
W takim razie jest błąd w skrypcie czytającym DHT. Znajdę i poprawię może nawet dziś

cieplasek
Posty: 117
Rejestracja: pn cze 02, 2014 12:28 pm
Lokalizacja: Wągrowiec

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: cieplasek » ndz maja 21, 2017 4:24 pm

Dzięki z góry :) Pozdrawiam

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka


jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: jot » ndz maja 21, 2017 7:44 pm

cieplasek pisze:
ndz maja 21, 2017 4:24 pm
Dzięki z góry :) Pozdrawiam

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
Niestety z nieznanych mi przyczyn nie mogę uruchomić sensora DHT u siebie, ale może zapomniałem do którego pinu go podłączyłem :-)
Ale spróbuj w pliku:

Kod: Zaznacz cały

/var/www/nettemp/modules/sensors/GPIO/DHT/dht_read
zmienić linię:

Kod: Zaznacz cały

skey=$(sqlite3 -cmd ".timeout 2000" $dir/dbf/nettemp.db "select server_key from settings WHERE id='1'")
na linię:

Kod: Zaznacz cały

skey=$(sqlite3 -cmd ".timeout 2000" $dir/dbf/nettemp.db "SELECT value FROM nt_settings WHERE option='server_key'")
i daj znać, czy działa

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: techfreak » pn maja 22, 2017 7:02 am

Hej, to nie ten plik. Dht jest też w php

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka


jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: nettemp - Co robić jak coś nie działa?

Post autor: jot » pn maja 22, 2017 8:25 am

techfreak pisze:
pn maja 22, 2017 7:02 am
Hej, to nie ten plik. Dht jest też w php

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
Ten w PHP jest raczej OK, ale @ciaplasek ewidentnie używa wersji z BASHa, a tam jest niepoprawnie:p

ODPOWIEDZ