Nowa instalacja nettempa

Tu proszę zgłaszać wszelkie problemy z instalacja i po
Awatar użytkownika
marcinb
Posty: 166
Rejestracja: pn paź 06, 2014 10:21 am
Lokalizacja: Starachowice

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: marcinb » wt sty 26, 2016 5:38 am

To samo było u mnie kilka dni walczyłem, zainstalowalem debiana i bez problemu poleciało

Bartek_Z
Posty: 34
Rejestracja: wt sty 26, 2016 11:02 pm

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: Bartek_Z » wt sty 26, 2016 11:38 pm

Witam wszystkich
Jestem nowym użytkownikiem forum. Słabo poruszam się w systemach linux, aczkolwiek pamiętam jeszcze czasy DOS :)
Potrzebuję pomocy przy uruchomieniu nettemp na zakupionym niedawno raspberry pi 2 model B z modułem nettemp pi hat (KAMAMI Development Board) oraz 20 czujnikami DS18B20 i 1 czujnikiem DHT22.
Jest to dosyć "rozbudowana" jak na mój początek przygody z raspberry i nettemp sprawa, bo potrzebuję monitorować online temperatury w 20 punktach oraz temp. i wilgotność zewnętrzną. Projekt jest ciekawy i rozwojowy, bo dotyczy istniejącego budynku zasilanego instalacją fotowoltaiczną, w którym ogrzewanie CO i CWU realizuje pompa ciepła powietrze-woda. Dodatkowo chciałbym uruchomić prezentację na wykresach danych o produkcji i zużyciu energii w budynku na bazie impulsów optycznych wysyłanych przez zainstalowane liczniki.
Na początek chciałbym się skupić na uruchomieniu nettempa.
Pomożecie?

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: techfreak » wt sty 26, 2016 11:59 pm

Musisz napisać z czym jest problem.

Bartek_Z
Posty: 34
Rejestracja: wt sty 26, 2016 11:02 pm

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: Bartek_Z » śr sty 27, 2016 12:10 am

Dzięki za szybką reakcję! Nettemp to świetny projekt, od dawna czegoś takiego szukałem, chciałbym pomóc w jego rozwoju.
Przed chwilą przebrnąłem przez instalację nettempa. Miałem problem z utworzeniem folderów (brak uprawnień), ale udało mi się zalogować do root i instalacja się powiodła. Jestem teraz w środowisku graficznym - mam głupie pytanie: jak uruchomić program?

Czy moduł Nettemp pi Hat połączyć już z komputerem RPI czy trzeba jeszcze coś instalować? Przygotuję za chwilę jeden czujnik na próbę na wtyku RJ 45 i kawałku skrętki.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4653
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: pimowo » śr sty 27, 2016 12:11 am

Do NetTemp dostaniesz się poprzez przeglądarkę wpisując IP maliny.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Bartek_Z
Posty: 34
Rejestracja: wt sty 26, 2016 11:02 pm

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: Bartek_Z » śr sty 27, 2016 12:29 am

Ok, w takim razie muszę ustawić wpierw statyczne IP. Biorę się do roboty...

Bartek_Z
Posty: 34
Rejestracja: wt sty 26, 2016 11:02 pm

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: Bartek_Z » śr sty 27, 2016 12:50 am

Dobra, poddaję się na razie ze zmianą IP na statyczne :) Odczytałem IP z terminala za pomocą "ifconfig". Nettemp się uruchamia w przeglądarce. Chyba już czas podłączyć płytę Nettemp Pi Hat od Kamami i jakiś czujnik, chociaż jeden czujnik jest wbudowany w płytę.
Podobno nie muszę dodawać rezystora przed czujnikiem DS - tak przynajmniej zapewniał mnie doradca z Kamami przed zakupem modułu Nettemp Pi Hat, chociaż ja tam żadnych rezystorów nie widzę. Jak lepiej podłączyć czujniki DS - jako "parasite power" czy z trzecim przewodem zasilającym? Planuję podzielić docelowo czujniki na gałęzie, maks długość pojedynczej gałęzi do kilkunastu metrów.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4653
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: pimowo » śr sty 27, 2016 5:15 am

Statyczne IP dla maliny ustaw sobie w routerze. Po prostu aby router przydzielał IP dla MAC maliny.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: techfreak » śr sty 27, 2016 6:37 am

Bartek_Z pisze:Dobra, poddaję się na razie ze zmianą IP na statyczne :) Odczytałem IP z terminala za pomocą "ifconfig". Nettemp się uruchamia w przeglądarce. Chyba już czas podłączyć płytę Nettemp Pi Hat od Kamami i jakiś czujnik, chociaż jeden czujnik jest wbudowany w płytę.
Podobno nie muszę dodawać rezystora przed czujnikiem DS - tak przynajmniej zapewniał mnie doradca z Kamami przed zakupem modułu Nettemp Pi Hat, chociaż ja tam żadnych rezystorów nie widzę. Jak lepiej podłączyć czujniki DS - jako "parasite power" czy z trzecim przewodem zasilającym? Planuję podzielić docelowo czujniki na gałęzie, maks długość pojedynczej gałęzi do kilkunastu metrów.
Możesz podłączyć jako "parasite power"

Bartek_Z
Posty: 34
Rejestracja: wt sty 26, 2016 11:02 pm

Re: Nowa instalacja nettempa

Post autor: Bartek_Z » śr sty 27, 2016 8:35 am

Zrobię tak jak radzi pimowo, ustawię stały IP po adresie mac w routerze.
Dzięki techfreak za podpowiedź, w takim razie wykorzystam brązową parę skrętki.
Udało mi się wstępnie uruchomić Nettemp w sieci lokalnej, czyta dane z wbudowanych w RPI i płytę czujników temperatury, dane są prezentowane na wykresach. Ze smartfona z androidem dostęp jest również bezproblemowy. Nie mogę tylko rozpracować jak uruchomić zegar czasu rzeczywistego, ale pomału to może ogarnę.
Dzisiaj wieczorem powalczę z czujnikami i z wystawieniem Nettempa na DynDNS. Czy trzeba pamiętać o jakichś specjalnych zabezpieczeniach przy wystawianiu portów? Jaki w ogóle port się przekierowuje?
Muszę jeszcze zdobyć niedrogi adapter HDMI>VGA, żeby użyć starego monitora 15 cali, znacie coś sprawdzonego co działa z RPI2B?

ODPOWIEDZ