ZNOWU - problem przy instalacji

Tu proszę zgłaszać wszelkie problemy z instalacja i po
Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1726
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: arTii » pn kwie 24, 2017 1:39 pm

Jac_k1 pisze:W dalszym ciągu mam problem z nettemp beta po instalacji na Jessie.

http://ip/html/errors/db_error.php:
Update nettemp

Kod: Zaznacz cały

New backup /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db.2017-04-23_224917.1572
HEAD is now at 2dfe757 update
Already up-to-date.
2017-04-23 22:49:23 Error.
exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1 no such table: sensors' in /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php:385
Stack trace:
#0 /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php(385): PDO->exec('UPDATE sensors ...')
#1 /var/www/nettemp/modules/tools/html/tools_update.php(27): include('/var/www/nettem...')
#2 /var/www/nettemp/html/errors/db_error.php(57): include('/var/www/nettem...')
#3 {main}2017-04-23 22:49:23 nettemp database update: ok 
2017-04-23 22:49:24 You have all system packages.
Proszę o pomoc
a ze 3 posty wyżej post @techfreak-a

Kod: Zaznacz cały

php -f /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Jac_k1
Posty: 146
Rejestracja: sob lis 15, 2014 10:31 pm
Lokalizacja: Łukanowice

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: Jac_k1 » pn kwie 24, 2017 2:57 pm

po wprowadzeniu php -f /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php
pojawia się mi poniższy komunikat

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/home/pi# php -f /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php5/20131226/curl.so' - /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libffi.so.6: nonzero padding in e_ident in Unknown on line 0
PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php5/20131226/readline.so' - /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libedit.so.2: ELF file version ident does not match current one in Unknown on line 0
Error: near line 1: disk I/O error
2017-04-24 14:53:22 nettemp database update: ok

i nic to nie zmienia

Awatar użytkownika
divest
Posty: 123
Rejestracja: pn maja 04, 2015 1:22 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: divest » pn kwie 24, 2017 3:02 pm

u mnie :
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php

Kod: Zaznacz cały

Error: near line 67: near "(": syntax error
Error: near line 337: no such table: main.sensors
/var/www/nettemp/modules/tools/update_fi: linia 28: [: /usr/local/lib/python2.7/dist-packages/Adafruit_DHT-1.3.1-py2.7-linux-armv7l.egg: oczekiwano operatora dwuargumentowego
2017-04-24 14:57:04 Error.
exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1 no such table: sensors' in /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php:385
Stack trace:
#0 /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php(385): PDO->exec('UPDATE sensors ...')
#1 /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php(16): include('/var/www/nettem...')
#2 {main}2017-04-24 14:57:04 nettemp database update: ok
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php

Kod: Zaznacz cały

2017-04-24 15:00:06 Error.
exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1 no such table: sensors' in /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php:385
Stack trace:
#0 /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php(385): PDO->exec('UPDATE sensors ...')
#1 {main}2017-04-24 15:00:06 nettemp database update: ok

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: jot » pn kwie 24, 2017 3:20 pm

divest pisze:u mnie :
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php
Według tego co wklejasz w ogóle nie masz tabeli sensors. W przypadku czystej instalacji wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

php -f  /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php
Jeśli masz już jakieś pliki w /var/www/nettemp/db/ (historyczne dane z sensorów) to wykonaj:

Kod: Zaznacz cały

rm -fr /var/www/dbf/*.db
sqlite3 -cmd '.timeout 2000' /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db < /var/www/nettemp/modules/tools/nettemp.sql
chmod 775 /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db
chown root.www-data /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/update_perms.php
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php

Awatar użytkownika
divest
Posty: 123
Rejestracja: pn maja 04, 2015 1:22 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: divest » pn kwie 24, 2017 3:33 pm

sqlite3 -cmd '.timeout 2000' /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db < /var/www/nettemp/modules/tools/nettemp.sql

Kod: Zaznacz cały

Error: near line 2: table "vpn" already exists
Error: near line 7: table "users" already exists
Error: near line 27: table "usb" already exists
Error: near line 33: table "types" already exists
Error: near line 47: table "statistics" already exists
Error: near line 55: table "snmp" already exists
Error: near line 67: near "(": syntax error
Error: near line 101: table "rs485" already exists
Error: near line 107: table "relays" already exists
Error: near line 117: table "newdev" already exists
Error: near line 130: table "meteo" already exists
Error: near line 142: table "maps" already exists
Error: near line 162: table "i2c" already exists
Error: near line 168: table "hosts" already exists
Error: near line 186: table "gpio" already exists
Error: near line 238: table "g_func" already exists
Error: near line 252: table "fw" already exists
Error: near line 262: table "device" already exists
Error: near line 272: table "day_plan" already exists
Error: near line 287: table "camera" already exists
Error: near line 294: table "call_settings" already exists
Error: near line 301: table "auth_tokens" already exists
Error: near line 309: table "access_time" already exists
Error: near line 323: table "adjust" already exists
Error: near line 331: table "nt_settings" already exists
Error: near line 337: no such table: main.sensors
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php

Kod: Zaznacz cały

2017-04-24 15:32:13 Error.
exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1 no such table: sensors' in /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php:385
Stack trace:
#0 /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php(385): PDO->exec('UPDATE sensors ...')
#1 {main}2017-04-24 15:32:13 nettemp database update: ok
reszta bez błędów

na nowej instalacji:

Kod: Zaznacz cały

git clone http://github.com/sosprz/nettemp
cd nettemp
git checkout beta
./install_nettemp
php -f /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php

Kod: Zaznacz cały

Error: near line 67: near "(": syntax error
Error: near line 337: no such table: main.sensors
2017-04-24 15:43:17 Error.
exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1 no such table: sensors' in /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php:385
Stack trace:
#0 /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php(385): PDO->exec('UPDATE sensors ...')
#1 /var/www/nettemp/modules/tools/db_reset.php(16): include('/var/www/nettem...')
#2 {main}2017-04-24 15:43:17 nettemp database update: ok
[ip_maliny]/html/errors/db_error.php

Kod: Zaznacz cały

New backup /var/www/nettemp/dbf/nettemp.db.2017-04-24_154651.1201
HEAD is now at 2dfe757 update
Already up-to-date.
2017-04-24 15:46:58 Error.
exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 1 no such table: sensors' in /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php:385
Stack trace:
#0 /var/www/nettemp/modules/tools/update_db.php(385): PDO->exec('UPDATE sensors ...')
#1 /var/www/nettemp/modules/tools/html/tools_update.php(27): include('/var/www/nettem...')
#2 /var/www/nettemp/html/errors/db_error.php(57): include('/var/www/nettem...')
#3 {main}2017-04-24 15:46:58 nettemp database update: ok 
2017-04-24 15:46:59 You have all system packages.

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: jot » pn kwie 24, 2017 5:20 pm

@techfreak w nettemp.sql jest błąd. W linii

Kod: Zaznacz cały

https://github.com/sosprz/nettemp/blob/beta/modules/tools/nettemp.sql#L98
brakuje przecinka na końcu.

@divest popraw sobie ręcznie plik jak wyżej i w linii 98 dodaj przecinek na końcu linii. Później wykonaj raz jeszcze procedure z tego postu: https://nettemp.pl/forum/viewtopic.php? ... =80#p25178

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: techfreak » pn kwie 24, 2017 5:29 pm

hej, dzis rano juz byla poprawka ale nie miałem jak uploadować. W nowej wersji jest ok.

Awatar użytkownika
divest
Posty: 123
Rejestracja: pn maja 04, 2015 1:22 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: divest » pn kwie 24, 2017 8:16 pm

po kliknięciu update - nettemp ożył:)
podziękował(li)!

Awatar użytkownika
vincencique
Posty: 11
Rejestracja: ndz sty 31, 2016 9:34 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: vincencique » pn kwie 24, 2017 9:49 pm

A ja nadal walcze...

Po update cos sie poprawilo, ale nie chce mi wykryc moich DS18B20, BMP180, DHT22.

Jaki skrypt jest odpowiedzialny za wykrywanie czujnikow ?

Gdzie tego szukac ?

Oczywiscie mowa o branchu beta po zaciągnięciu zmian.
Programmer n.[proh-gram-er] an organism that turns caffeine and pizza into software

Awatar użytkownika
divest
Posty: 123
Rejestracja: pn maja 04, 2015 1:22 pm

Re: ZNOWU - problem przy instalacji

Post autor: divest » pn kwie 24, 2017 10:40 pm

dużo nie pomogę ale:

wykrywanie czujników:
/var/www/nettemp/modules/sensors/scan

i odczyt:
/var/www/nettemp/modules/sensors/read

ODPOWIEDZ