[DIY] Stacja METEO

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
maly_13
Posty: 346
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: maly_13 » ndz sie 13, 2017 3:40 pm

Fajnie by było jak by poprawił. NT niestety znów poleciało karta (3 w tym roku a nie oszczędzam na nich)
@pimowo coś się zmieniło w sofcie z meteo od lutego mam mały problem:
meteo działa (mam zwiechy przy bme280 ale to chyba kabel) ale jak chcę podpiąć easyesp do NT to niestety hasło mi się nie zgadza błąd easyesp nie wiem czy to będzie poprawione, a niestety nie chce mi się na dach i ściągać meteo.
może nie w temacie ale dlaczego easyesp napięcie akumulatora raz pokazuje mi 4V, 11V, 5V, 12V (nie wiem czy panele dadzą rade wyciągnięte z 2 starych lampek solarnych)

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4206
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » pn sie 14, 2017 6:26 am

maly_13 pisze:Fajnie by było jak by poprawił.

Po prostu musimy poczekać.
maly_13 pisze:NT niestety znów poleciało karta (3 w tym roku a nie oszczędzam na nich)
Ja teraz działam na malinie bez karty SD, a na samym dysku 2,5"
maly_13 pisze:@pimowo coś się zmieniło w sofcie z meteo od lutego
W sumie nic takiego, bardziej "kosmetyka"
maly_13 pisze:mam mały problem:
meteo działa (mam zwiechy przy bme280 ale to chyba kabel)
U mnie przez jakiś czas też były problemy z BME, aż ostatnio brakło całkowicie odczytów. Okazało się, że BME zgnił-wisiał sobie pod obudową i szlag go trafił. Czekam na następny.
maly_13 pisze:jak chcę podpiąć easyesp do NT to niestety hasło mi się nie zgadza błąd easyesp nie wiem czy to będzie poprawione, a niestety nie chce mi się na dach i ściągać meteo.
Ja nie używam EasyESP, a tym bardziej z METEO.
maly_13 pisze:dlaczego easyesp napięcie akumulatora raz pokazuje mi 4V, 11V, 5V, 12V
Coś jest nie halo z połączeniem, dzielnikiem napięcia, kodem, albo toś w tym stylu...
maly_13 pisze:nie wiem czy panele dadzą rade wyciągnięte z 2 starych lampek solarnych
Na 99% nie da to rady :(
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

maly_13
Posty: 346
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: maly_13 » pn sie 14, 2017 12:16 pm

a jak w meteo ustawić hasło coś nie mogę tego znaleść.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4206
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » pn sie 14, 2017 4:34 pm

@maly_13
1. TUTAJ pobierzesz soft soft dla AVR
2. TUTAJ pobierzesz soft dla ESP
3. w pliku netconfig.lua masz wszystkie ustawienia dla ESP
a) jeżeli masz NT zabezpieczony hasłem to:
- wchodzisz na stronę
- w górnym okienku wpisujesz admin:admin (login:hasło)
- klikasz "ENCODE"
- kopiujesz wszystko z dolnego okienka i wpisujesz do pliku netconfig.lua jako WWWauthmod
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1310
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » sob sie 19, 2017 8:21 pm

mozna porównać dane z opadów z naszymi stacjami. u mnie nie działa deszczomierz tak jak powinien i w wolnej chwili musze sie nim zająć.
dane z IMGW
http://monitor.pogodynka.pl/#station/meteo/249190410

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4206
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » ndz sie 20, 2017 10:40 am

swiezak pisze:u mnie nie działa deszczomierz tak jak powinien
Tzn.?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1310
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » ndz sie 20, 2017 1:19 pm

Nie liczy impulsów. kołyska sie przechyla ale brak impulsu. Jak zewrę w stacji meteo wejście to ładnie liczy 0,5mm opad.
kontaktron wymieniony(3 razy), magnes wymieniony i nie moge dojść do ładu z tym. Sama konstrukcja prosta jak budowa cepa a tu ni huhu.
Teraz siedząc w pracy wpadłem jeszcze na jeden pomysł- inne zamocowanie kontaktronu- sprawdzę wieczorem dopiero.
przy okazji wymieniłem również bmp280 bo mi go zalało i odszedł do krainy wieczności:)

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4206
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » ndz sie 20, 2017 5:18 pm

Chba szybciej i lepiej będzie jak sobie wymienisz deszczomierz na "normalny" :)

Co do BME... u mnie tak samo zgnił. Zanim założę nowy to muszę zrobić dla niego "domek"
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości