[DIY] Stacja METEO

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
ryba_ns
Posty: 129
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Nowa Sarzyna

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: ryba_ns » wt sty 08, 2019 9:29 am

elo elo :)

taka sytuacja ostatnimi czasy mnie meczy... przy ujemnych temperaturach zawiesza mi się stacja, stacje zasilam z 3 paneli.. zwis pojawia się przy ujemnych temperaturach... pojemność aku 80% i zwis, 70% zwis... myśląc ze za mało słońca mamy zamiast panela podłączyłem zasilacz, pojemność aku okolice 100%... temp w stacji i temp aku około -5 zwis, -11 zwis... wymieniłem tp4056 i nic nie pomogło...

ktoś coś ? jedyne co przychodzi mi do głowy to :

- wilgoć w obudowie
- wadliwa przetwornica
- zimny lut

miał ktoś taki przypadek ?
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 2B

ryba_ns
Posty: 129
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Nowa Sarzyna

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: ryba_ns » wt sty 08, 2019 9:48 am

jeżeli dojdzie do zwisu esp po wciśnięciu przycisku reset dioda mruga, by ponownie stacja ruszyła trzeba na chwilkę rozewrzeć semafor i ponownie zewrzeć i na jakis czas wszystko wraca do normy...
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 2B

uzi18
Posty: 608
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: uzi18 » wt sty 08, 2019 2:16 pm

czyli wiesza sie esp czy avr?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


Sebastiano.em
Posty: 22
Rejestracja: czw maja 05, 2016 9:42 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: Sebastiano.em » wt sty 08, 2019 4:44 pm

ryba_ns pisze:
wt sty 08, 2019 9:29 am
elo elo :)

taka sytuacja ostatnimi czasy mnie meczy... przy ujemnych temperaturach zawiesza mi się stacja, stacje zasilam z 3 paneli.. zwis pojawia się przy ujemnych temperaturach... pojemność aku 80% i zwis, 70% zwis... myśląc ze za mało słońca mamy zamiast panela podłączyłem zasilacz, pojemność aku okolice 100%... temp w stacji i temp aku około -5 zwis, -11 zwis... wymieniłem tp4056 i nic nie pomogło...

ktoś coś ? jedyne co przychodzi mi do głowy to :

- wilgoć w obudowie
- wadliwa przetwornica
- zimny lut

miał ktoś taki przypadek ?
Nie jestes sam w temacie wieszania.
tez zaobserwowalem taki problem - obztawiałem u siebie problem z wifi ale nie wiem jak sie za to zabrac aby zweryfikowac. Meteo nie da sie pingowac, nie wysyła tez poziomu sygnału wifi
moja zasilana jest z przetwornicy i na pokladzie ma tylko bme280

ryba_ns
Posty: 129
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Nowa Sarzyna

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: ryba_ns » wt sty 08, 2019 5:35 pm

Kod: Zaznacz cały

Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=1494ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=1ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=60ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=89ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=111ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=132ms TTL=255
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=500ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=64ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=87ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=6ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=2ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=2ms TTL=255
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.193: Host docelowy jest nieosiągalny.
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=588ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=98ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=137ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=136ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=151ms TTL=255
Odpowiedź z 192.168.20.76: bajtów=32 czas=2ms TTL=255
Upłynął limit czasu żądania.
nie no w okresie w którym esp jest w trybie nadawania można pingnac... można go tez zobaczyć na ap do którego się łączy... muszę własnie przy następnym zwisie posprawdzać... co jest kwestią nie przesyłania danych...

w sumie od ostatnich mrozów mi się takie cuda dzieją wcześniej jakoś nie było problemow na panelach działa mi chyb około 2 lat
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 2B

uzi18
Posty: 608
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: uzi18 » wt sty 08, 2019 7:48 pm

moze jestescie w stanie sprawdzic poziom sygnalu od esp na AP do ktorego sie laczy?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


ryba_ns
Posty: 129
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Nowa Sarzyna

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: ryba_ns » wt sty 08, 2019 8:02 pm

Tak na szybko... ....17:78:4c

Obrazek

Wysłane z mojego HAMMER_AXE_M_LTE przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2019 8:35 pm przez ryba_ns, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 2B

cwcc
Posty: 1202
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: cwcc » wt sty 08, 2019 8:35 pm

A może masz zimne luty, ja ostatni walczyłem z urządzeniem które przy mrozach po kilku dniach przestało nadawać a jak temperatura poszła do góry to zaczynało normalnie działać.

Wysłane z mojego MI MAX 2


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4897
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: pimowo » wt sty 08, 2019 8:53 pm

Obstawiam, że to jakiś sprzętowy problem...
Ja swoją stację testowo dałem na zewnątrz jakoś koniec roku 2016 lub początek 2017 i tak wisi po dzień dzisiejszy :D
W między czasie brakło odczytów UV i BME zgnił bo wisiał pod obudową. Na wiosnę będzie trzeba zrobić jej przegląd.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

ryba_ns
Posty: 129
Rejestracja: sob gru 24, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Nowa Sarzyna

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: ryba_ns » czw sty 10, 2019 11:50 am

no to będę szukał zimnego lutu ;) wyjścia nie ma :D
Pozdrawiam Wojtek

[email protected], WeatherStation [email protected], Raspberry Pi 2B

ODPOWIEDZ