EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
tuspam
Posty: 2
Rejestracja: czw kwie 27, 2017 3:07 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: tuspam » czw kwie 27, 2017 6:16 pm

arTii pisze:
tuspam pisze:Witam, czy jest mozliwosc ustawienia w EASYesp mega lub innym w Controllers - Protocol - Domoticz HTTP - Locate Controller - i tu ustawic domene? Zamysl jes taki ze mam zmienne IP i lacze sie przez DDNS a chcialbym wysylac dane z czujnikow do domoticza "w innym miejscu".

Chodzi dokladnie zeby zamias IP lub nazwy hosta podac domene np mojadomena.dyndns.com

Pozdrawiam
NIeważne czy domoticz, czy nettemp.
Zamias "Use IP address" używasz "use hostname"
Dzieki, sprawdze to, chociaz hostname kojazy mi sie z nazwa urzadzenia w sieci lokalnej (gdy nie mamy stalego IP podajemy nazwe urzadzenia - takie obejscie dhcp).

Ps domoticz nie ma tu nic do gadania bo on tylko w tym przypadku "przyjmuje" dane. Nettemp musi je wyslac tylko ma wiedziec gdzie.

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: krkamil » pt kwie 28, 2017 8:00 am

tuspam pisze: Dzieki, sprawdze to, chociaz hostname kojazy mi sie z nazwa urzadzenia w sieci lokalnej (gdy nie mamy stalego IP podajemy nazwe urzadzenia - takie obejscie dhcp).
To nie do końca dobrze się koledze kojarzy. Ten sposób działa na 100%.

maly_13
Posty: 374
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: maly_13 » pn maja 15, 2017 8:23 am

Gdzie są najnowsze wsady bo chyba nie te w pierwszym poście?

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: uzi18 » pn maja 15, 2017 8:38 am

Na wiki, ze stopki arTiego

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


maly_13
Posty: 374
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: maly_13 » pt cze 02, 2017 1:29 pm

odpaliłem bme280 na easyesp jak wchodzę na strone easy to pokazuje prawidłowe wartości a jak dodałem czujniki do nettempa to są bzdury
Załączniki
Przechwytywanie1.PNG
Przechwytywanie.PNG

coolturka
Posty: 81
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: coolturka » sob lip 08, 2017 2:08 am

@maly_13, problemem chyba jest opis wartości value w espeasy. Spójrz raz jeszcze na pierwszą stronę w tym poście i zauważysz jak jest opisany bme na zrzutach ekranów. Powinno być temp zamiast temperature, humid zamiast humidity.

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 260
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: slawko » sob lip 08, 2017 10:22 pm

Panowie czy jest możliwość uruchomić jednocześnie HC-SR04 i DS18b2 na płytce G3, w tej chwili mam wgrane ESPEasy_R148nt4_1024.bin i czujnik HC-SR04 mierze poziom wody w zbiorniku do podlewania kwiatów, chciał bym jeszcze temperaturę wody. Czy da rade to zrobić na płytce G3 czy muszę przejść na A4 ?.

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: arTii » wt lip 11, 2017 10:28 pm

slawko pisze:
sob lip 08, 2017 10:22 pm
Panowie czy jest możliwość uruchomić jednocześnie HC-SR04 i DS18b2 na płytce G3, w tej chwili mam wgrane ESPEasy_R148nt4_1024.bin i czujnik HC-SR04 mierze poziom wody w zbiorniku do podlewania kwiatów, chciał bym jeszcze temperaturę wody. Czy da rade to zrobić na płytce G3 czy muszę przejść na A4 ?.
Możesz wyłączyć obsługę COM-a i wtedy masz 2 dodatkowe piny zamiast RX i Tx
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 260
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: slawko » śr lip 12, 2017 8:44 am

arTii pisze:
wt lip 11, 2017 10:28 pm

Możesz wyłączyć obsługę COM-a i wtedy masz 2 dodatkowe piny zamiast RX i Tx
@arTii Jak wyłączyć obsługę COM-a.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: EasyESP NETTEMP - rom do pobrania, screeny

Post autor: pimowo » śr lip 12, 2017 11:45 am

Może być pomocny obrazek co i jak podłączyć/które GPIO wybrać:

Obrazek

Nie wiem jak to działa w EasyESP, ale chyba wystarczy podać gdzie mamy podłączone urządzenie.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości