ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Kosiarz
Posty: 146
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 5:17 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: Kosiarz » pt mar 10, 2017 8:21 pm

testujemy!!
:)
DZIAŁA SUPER DZIĘKUJE
na razie nie przewija mam 5 czujników
wyświetli 5 do końca i się zatrzymuje
oto zrzut z konsoli

Kod: Zaznacz cały

[email protected]:/var/www/nettemp/modules/lcd# ./easyesp_disp
http://192.168.0.26/control?cmd=lcd,1,1,System%20%20%20%20%20%20%20%2039.0%20C
http://192.168.0.26/control?cmd=lcd,2,1,Temp1%20%20%20%20%20%20%20%20%20%208.7%20C
http://192.168.0.26/control?cmd=lcd,3,1,Dust%20%20%20%20%20%20%206.11%20dust
http://192.168.0.26/control?cmd=lcd,4,1,Wilg%20%20%20%20%20%20%20%20%20%2082.3%20%
http://192.168.0.26/control?cmd=lcd,1,1,1549%20%20%20%20%20%20%20%201.0%20gpio
Ostatnio zmieniony pt mar 10, 2017 9:11 pm przez Kosiarz, łącznie zmieniany 3 razy.
#RPI 3+/beta 4.1.21 NT # wdzięczny zawsze za wsparcie

Efyr
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 12, 2015 2:11 pm

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: Efyr » pt mar 10, 2017 9:03 pm

U mnie wyświetla tylko temperatury po zmianie, brak nazw.

Ps u mnie wyświetla dwie cyfry po przecinku, jak to zmienić?

Możliwe, że z nazwami się nie mieści, choć je skróciłem. Jakbym się pozbył jednej cyfry po przecinku to problem może zniknie

Kod: Zaznacz cały

./easyesp_disp
sed: -e wyrażenie #1, znak 20: łańcuchy dla polecenia `y' są różnych długości
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,1,1,%20%20%20%20%20%20%20%20%20%204.87%20C
sed: -e wyrażenie #1, znak 20: łańcuchy dla polecenia `y' są różnych długości
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,2,1,%20%20%20%20%20%20%20%20%2020.08%20C
sed: -e wyrażenie #1, znak 20: łańcuchy dla polecenia `y' są różnych długości
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,3,1,%20%20%20%20%20%20%20%20%2019.72%20C
sed: -e wyrażenie #1, znak 20: łańcuchy dla polecenia `y' są różnych długości
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,4,1,%20%20%20%20%20%20%20%20%2020.37%20C
sed: -e wyrażenie #1, znak 20: łańcuchy dla polecenia `y' są różnych długości
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,5,1,%20%20%20%20%20%20%20%20%2020.75%20C

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: krkamil » pt mar 10, 2017 9:12 pm

zamień 30 linię na

Kod: Zaznacz cały

name=`echo $line | awk 'BEGIN {FS="|"}{print $1}'`
i pokaż wynik

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: krkamil » pt mar 10, 2017 9:22 pm

Kosiarz pisze:testujemy!!

Kod: Zaznacz cały

wyświetli 5 do końca i się zatrzymuje
oto zrzut z konsoli
A pózniej cron odpala skrypt od nowa i przewija dalej. Tylko jak masz 5 czujników na wyświetlaczu 4 liniowym to średnio to wygląda.
Mogę spróbować zapętlić skrypt aby wykonywał się bez przerwy tylko nie wiem czy będzie to stabilnie działało.

Efyr
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 12, 2015 2:11 pm

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: Efyr » pt mar 10, 2017 9:23 pm

krkamil pisze:zamień 30 linię na

Kod: Zaznacz cały

name=`echo $line | awk 'BEGIN {FS="|"}{print $1}'`
i pokaż wynik
Poszło, skróciłem też nazwy:

Kod: Zaznacz cały

./easyesp_disp
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,1,1,BalkDS%20%20%20%204.75%20C
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,2,1,PokDuzT%20%2020.09%20C
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,3,1,Lazienka%20%2019.7%20C
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,4,1,MarDS%20%20%20%2020.44%20C
http://192.168.1.175/control?cmd=oled,5,1,Sla_Temp%2020.76%20C
Obrazek

Co jest przyczyną, że u mnie są dwie cyfry po przecinku, a u Was jedna?

PS wersja bez nazw też spoko by była, gdyby można było podstawić np własne i upchnąć po dwa czujniki w jednej linii:
Obrazek

Kosiarz
Posty: 146
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 5:17 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: Kosiarz » pt mar 10, 2017 9:27 pm

krkamil pisze:
Kosiarz pisze:testujemy!!

Kod: Zaznacz cały

wyświetli 5 do końca i się zatrzymuje
oto zrzut z konsoli
A pózniej cron odpala skrypt od nowa i przewija dalej. Tylko jak masz 5 czujników na wyświetlaczu 4 liniowym to średnio to wygląda.
Mogę spróbować zapętlić skrypt aby wykonywał się bez przerwy tylko nie wiem czy będzie to stabilnie działało.

NIe wiem czy ja dobrze tłumaczę ale :-)
z tego co widziałem na YT masz wiecej czujników na 2x16 i ładnie przechodzi dalej kolejne
u mnie jak ręcznie wpisze w konsole to przjdzie te 5 czujników i koniec zatrzymuje się
#RPI 3+/beta 4.1.21 NT # wdzięczny zawsze za wsparcie

krkamil
Posty: 168
Rejestracja: śr gru 30, 2015 8:24 pm

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: krkamil » pt mar 10, 2017 9:35 pm

jeśli masz skrypt wrzucony do crona aby odpalał się co minutę i ustawisz parametr scroll na 10 to powinno wyglądać to w miarę płynnie

Kosiarz
Posty: 146
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 5:17 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: Kosiarz » pt mar 10, 2017 10:08 pm

krkamil pisze:jeśli masz skrypt wrzucony do crona aby odpalał się co minutę i ustawisz parametr scroll na 10 to powinno wyglądać to w miarę płynnie
po update wykasowało mi wpis z corn/1 i dlatego tak było
po ustawieniu jak napisałeś na razie jest OK przewija czujniki z zegarem z easy

Kod: Zaznacz cały

rows=4;
disp_type=lcd;
#ILOŚĆ KOLUMN
column=20;
scroll=10;
trow=2;
Polecam sie do testów jakby cos mam tez OLED..
TEST 4 x 20 LCD można uznać chyba za zakończony
@krkamil -GOOD JOB!
#RPI 3+/beta 4.1.21 NT # wdzięczny zawsze za wsparcie

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: swiezak » pn mar 13, 2017 7:55 pm

Co zmienic jeżeli adres wyświetlacza lcd 16x4 mam 0x27?

Kosiarz
Posty: 146
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 5:17 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: ESPEasy. Integracja LCD/OLED z nettemp

Post autor: Kosiarz » pn mar 13, 2017 7:58 pm

swiezak pisze:Co zmienic jeżeli adres wyświetlacza lcd 16x4 mam 0x27?
Jak robisz na easy to tam masz wybór w ustawieniach lcd:-)


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
#RPI 3+/beta 4.1.21 NT # wdzięczny zawsze za wsparcie

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość