Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
Jufo
Posty: 160
Rejestracja: czw sie 06, 2015 7:40 pm
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: Jufo » pn mar 13, 2017 10:49 am

Mam problem z fizycznymi przyciskiem na GPIO16.
Wszystko działa prawidłowo na GPIO14, ale gdy drugi przycisk wcisnę na GPIO16 to system się rozłącza z WiFi, nie jest dostępny z www, dopiero restart pomaga. O dziwo sam przycisk GPIO16 fizycznie działa bo steruje mi przekaźnikiem, tylko znika mi dostęp do ESP poprzez wifi/www.
Kolejna sprawa kiedy wcisnę pierwszy przycisk GPIO14 to GPIO16 działa bez problemu i interfejs wifi/www "nie zawiesza się". Bardzo mi zależy na pomocy bo już płytkę zrobiłem i myślałem że wszystko będzie działać, za słabo wytestowąłem na płytce stykowej. W załączeniu trochę zdjęć i dokumentacji, oczywiście zgodnie z zaleceniem zastosowany pull-up:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Robert

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: uzi18 » śr mar 15, 2017 2:00 am

Ten rezystor to ma bankowo 4k7?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jufo
Posty: 160
Rejestracja: czw sie 06, 2015 7:40 pm
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: Jufo » śr mar 15, 2017 11:04 pm

Problem rozwiązany, małe zmiany na PCB:
GPIO-14 = Switch
GPIO-16 = Relay (działa tylko w trybie wysyłania)
GPIO-13 = SwitchB
GPIO-12 = RelayB
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: pimowo » śr mar 15, 2017 11:28 pm

Tak trochę z innej beczki... Odnośnie EAGLE (i nie tylko)
- połączenia "rysuj" narzędziem "Net" wtedy nie będziesz musiał używać "Junction"
- znaki napięcia rysuj skierowane w górę
- znaki GND rysuj skierowane w dół
- połączenia nie mogą przechodzić przez elementy
- gdy tworzysz schemat zacznij od ramki ("frames")

*nie, żebym coś wytykał, ale Twoje dzieło będzie czytelniejsze ;)
**zamieść plik *.sch to Ci pokażę o co mi chodzi
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
Jufo
Posty: 160
Rejestracja: czw sie 06, 2015 7:40 pm
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: Jufo » ndz mar 19, 2017 2:35 pm

Jeszcze jedno pytanko mam chciałbym badać stan diody LED, czy jest włączona lub wyłączona, jak to podpiąć do GPIO ? Korzystać z adc czy stan wysoki w postaci napięcia diody ? Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: arTii » ndz mar 19, 2017 8:14 pm

Jufo pisze:Jeszcze jedno pytanko mam chciałbym badać stan diody LED, czy jest włączona lub wyłączona, jak to podpiąć do GPIO ? Korzystać z adc czy stan wysoki w postaci napięcia diody ? Dzięki za pomoc.
ale jeśli użyjesz funkcji input switch, to możesz na tym samym gpio sterować poprzez komendy, jak i od razu odczytywać stan
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
Jufo
Posty: 160
Rejestracja: czw sie 06, 2015 7:40 pm
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: Jufo » ndz mar 19, 2017 8:17 pm

Nie do końca rozumiem, proszę potwierdź: GPIO ADC w ESP EASY dodaje input switch, podłączam nóżkę do zasilania diody i będę widział 1 albo 0 ?

Dzięki z góry.
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: arTii » ndz mar 19, 2017 8:20 pm

Jufo pisze:Nie do końca rozumiem, proszę potwierdź: GPIO ADC w ESP EASY dodaje input switch, podłączam nóżkę do zasilania diody i będę widział 1 albo 0 ?

Dzięki z góry.
jakie ADC?
tak jak masz przekaźnik :)
np. GPIO0 (żadne ADC) ustawiasz input switch
komenda:
http://ip.esp/control?cmd=GPIO,0,1
i na wyjściu dostajesz odpowiedź z espeasy=1 i dioda się zapala (jeśli wepniesz ją pomiędzy gpio a GND)
/control?cmd=GPIO,0,0
i na wyjściu dostajesz 0 i dioda gaśnie
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
Jufo
Posty: 160
Rejestracja: czw sie 06, 2015 7:40 pm
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: Jufo » ndz mar 19, 2017 8:24 pm

Źle mnie zrozumiałeś, chciałbym czytać stan z innego układu czy jest włączony czy nie, poprzez podłączenie się do napięcia diody, kiedy włączasz urządzenie, pojawia się napięcie na diodzie LED.
Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: Problem z GPIO16 (D0) w ESP-12E [ESP EASY]

Post autor: arTii » ndz mar 19, 2017 8:26 pm

Jufo pisze:Źle mnie zrozumiałeś, chciałbym czytać stan z innego układu czy jest włączony czy nie, poprzez podłączenie się do napięcia diody, kiedy włączasz urządzenie, pojawia się napięcie na diodzie LED.
ok - to też Input switch na gpio
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość