[DIY] ArduinoNT

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: pimowo » sob sie 12, 2017 10:02 am

Tak sobie jeszcze myślę.... Gdyby ktoś chciał sterować napięciem 230V to trzeba się zaopatrzyć w MODUŁ PRZEKAŹNIKÓW

Obrazek

Obrazek

Połączenie:
GND_moduł -> GND_ArduinoNT
VCC_moduł -> VCC_ArduinoNT
IN1-IN4_moduł -> PK1-PK4_ArduinoNT

Wszystko po to aby było bezpieczniej ;)

*może Kolega @irukard zorganizuje jakiś rabacik dla forumowiczów nettemp.pl ;)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: swiezak » pn sie 14, 2017 9:47 am

@pimowo powiedz mi jedno bo widze małą nieścisłość między zamieszczonymi zdjęciami a fizycznymi płytkami. czy OK1 to jest kilka optotriaków w jednej obudowie? bo tam mi to wygląda a oczywiście u mnie w elektronicznym nie maja...

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: pimowo » pn sie 14, 2017 4:40 pm

Tak, jest to jeden element...
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: cwcc » śr sie 23, 2017 12:11 am

Znalazł ktoś przekaźniki HF32-G/005-HS3 bo coś nie mogę ich namierzyć?

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: pimowo » śr sie 23, 2017 6:34 am

Panowie, dałem pupy... Robiłem bibliotekę dla przekaźnika do EAGLE według dokumentacji (nie mam takich przekaźników w domu) i się walnąłem.
W dokumentacji jest rysunek:

Obrazek

Ja zrobiłem jak na rysunku (skrzywienie z EAGLE, że wszystko jest robione patrząc z góry) a nad rysunkiem jest napisane Bottom view Wszysko dopiero wyszło na jaw jak @cwcc napisał, że przekaźniki pasują na PCB, ale zamontowane z drugiej strony, od dołu.
Przepraszam Was za tego babola Obrazek

Każdy kto nie może zaakceptować takiego stanu rzeczy jest proszony o informację, oddam pieniądze.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: swiezak » śr sie 23, 2017 9:20 am

Po to jest partia testowa i myślę, że nie będzie problemów aby sobie poradzić z podłaczeniem przekaźników:)

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: cwcc » śr sie 23, 2017 9:37 am

Spokojnie damy radę, nie takie życzy robiło się na tym forum.

Wysłane z urządzenia mobilnego.


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: pimowo » śr sie 23, 2017 4:50 pm

Wiecie, prototyp prototypem, ale zrobić takiego babola? To się w głowie nie mieści, aż mi wsyd :(

<--->
Poprawki:
- przekaźnik (poprawić bibliotekę)
- dodać złącze goldpin dla zew. modułu przekaźników jak pokazałem na obrazku wyżej
Obrazek
Piszę o tym module ponieważ jakoś nie bardzo mi się podoba pomysł aby sterować napięciem 230V wprost z płytki ArduinoNT, a z takim modułem przekaźników będzie bezpieczniej.

Piszcie o wszystkich znalezionych błędach.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: cwcc » śr sie 23, 2017 11:49 pm

Zamiast zworki do resetowania esp może lepiej mikro przełącznik, ten wystający goldpin tak średnio wygląda,
Przekaźnik wstawiłem trochę wyprowadzenia wygięte są i weszło.

Wysłane z urządzenia mobilnego.


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] ArduinoNT

Post autor: pimowo » czw sie 24, 2017 1:50 am

cwcc pisze:Zamiast zworki do resetowania esp może lepiej mikro przełącznik, ten wystający goldpin tak średnio wygląda
OK, masz rację, damy pojedynczy DIP-switch
cwcc pisze:Przekaźnik wstawiłem trochę wyprowadzenia wygięte są i weszło.
Muszę się temu przyjrzeć... a gdyby nawiercić otwory pod przekaźnik?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości