[DIY] SocketNT_WiFi

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

[DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: pimowo » sob sie 12, 2017 4:33 pm

Wiele osób mnie podpytuje czy i kiedy zrobię projekt SocketNT_WiFi. Prawda jest taka, że nie bardzo mam na to pomysł i czas, ale jak obiecałem, że zrobię to muszę dotrzymać słowa. Dziś mnie jakoś natchnęło i wyszło mi coś takiego:

Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

SocketNT_WiFi, czyli:
- moduł montowany w puszkę podtynkową
- ESP-07 lub ESP-12
- 2x przekaźnik RELPOL RM50-3011-85-1003
- 2x przycisk
- wyprowadzone piny I2C, aby można było podłączyć jakieś czujniki
- zasilanie to przetwornica HLK-PM03

Zapraszam do dyskusji na temat modułu :P
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: uzi18 » sob sie 12, 2017 4:42 pm

Ok a założenia projektu?
Moze warto przewidziec mozliwosc przylutowania zamiast przekaznikow triakow i optotriakow, wtedy mozna probowac zrobić na tym sciemniacz 2 kanalowy w trybie grupowym lub po dodaniu detekcji zera sieci - fazowym.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka




Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: pimowo » sob sie 12, 2017 7:36 pm

uzi18" pisze:Ok a założenia projektu?
Założenia są proste, moduł ma działać :P
uzi18" pisze:Moze warto przewidziec mozliwosc przylutowania zamiast przekaznikow triakow i optotriakow, wtedy mozna probowac zrobić na tym sciemniacz 2 kanalowy w trybie grupowym lub po dodaniu detekcji zera sieci - fazowym.
Na tą chwilę nie przewiduję więcej opcji w tym module ponieważ moja doba trwa tylko 24h to o jakieś 24h za mało :(
Jeżeli moduł się sprawdzi w takiej postaci jak "namalowałem" to pomyślimy kiedyś o rozbudowie.

Przerzuciłem ścieżki 230V przekaźników na drugą stronę PCB, aby można było wlutować drut dla pogrubienia ścieżki.

Obrazek Obrazek

No i jeszcze pytanie którą opcję lepiej wybrać:
1. przetwornica 230V-3V3
- wszystko zasilane z 3V3
- przekaźniki 3V
2. przetwornica 230V-5V
- wszystko zasilane z 3V3
- przekaźniki 5V

Przydałby się też chyba warystor, ale co wybrać aby to było małe?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Espablo
Posty: 19
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: Espablo » ndz sie 13, 2017 1:12 pm

Witam
Ja też "zmajstrowałem" sobie podobny moduł. Nazwałem go inCan ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szerszy opis jest tutaj https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=33&t=2188
Moduł projektowałem pod SUPLĘ, ale można wgrać inny soft i też działa. Testowałem go również na Domoticz.
Zastosowałem inną przetwornicę niż ta, która jest w SocketNT_WiFi. Uzyskalem dzięki temu więcej miejsca na dodatkowe złącza. Moduł działa stabilnie, nie traci połączenia i nie zawiesza się.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: pimowo » pn sie 14, 2017 6:32 am

Espablo pisze:Ja też "zmajstrowałem" sobie podobny moduł. Nazwałem go inCan ;)
Widziałem już Twój moduł na atnel.pl i elektroda.pl ;)
Gdzieś tu na forum też gadaliśmy na temat wcześniejszej wersji twojego modułu.
Espablo pisze:Szerszy opis jest tutaj https://forum.supla.org/viewtopic.php?f=33&t=2188
Moduł projektowałem pod SUPLĘ, ale można wgrać inny soft i też działa. Testowałem go również na Domoticz.
Czy Twój inCan jest "otwartym" modułem czy raczej kierowany na sprzedaż?
Pytam bo chętnie bym pooglądał pliki projektu-nie chodzi mi o kopiowanie, a raczej podejrzenie jak to robią inni ;)

Jeżeli tylko sprzedaż to ile taka przyjemność kosztuje? Sama płytka/moduł zmontowany.
Espablo pisze:Zastosowałem inną przetwornicę niż ta, która jest w SocketNT_WiFi. Uzyskalem dzięki temu więcej miejsca na dodatkowe złącza. Moduł działa stabilnie, nie traci połączenia i nie zawiesza się.
Ja staram się upchać Hi-Linka ponieważ z tymi małymi są podobno problemy
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Espablo
Posty: 19
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: Espablo » pn sie 14, 2017 12:09 pm

Udostępniłem gerbery do wersji V1 i V2. Schemat też jest udostępniony. Może jak kiedyś powstanie V4, to udostępnię V3.
Na forum atnel.pl dyskusje nt. ESP8266 są zakazane ;) i mój temat został zamknięty.
Tamte tematy dotyczą V2. Więcej nt tych modułów przeczytać można na http://forum.supla.org

Moduły zamawiam partiami i rozprowadzm po znajomych. B.dobrze pracują z roletami. Jeśli mam nadwyżkę to udostępniam forumowiczom. O cenę i dostępność najlepiej pytaj na PW.

Jeśli chodzi o przetwornice to nie mam z nimi żadnego problemu.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: pimowo » pn sie 14, 2017 11:04 pm

Espablo pisze:O cenę i dostępność najlepiej pytaj na PW.
Cena płytki/modułu to jakaś tajemnica jest? :P
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: cwcc » wt sie 15, 2017 1:40 pm

@pimowo a może zastosować mniejsze przekaźniki 5/6A wystarczy i tak korzystamy z żarówek led lub kompaktowych. Moc zainstalowana w lampach nie przekracza zazwyczaj 100W do rolet też wystarczy. Można wtedy nieco zmniejszyć pcb

Wysłane z urządzenia mobilnego.


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: pimowo » wt sie 15, 2017 2:07 pm

@cwcc, jest jedno małe ale...
Wcześniej planowaliśmy jedną płytkę do gniazdek, a drugą do światła-porzuciłem ten pomysł i moduł SocketNT_WiFi będzie jeden :)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] SocketNT_WiFi

Post autor: cwcc » wt sie 15, 2017 6:24 pm

o tym małym ale..., to nie wiedziałem z tego co pamiętam to do sterowania gniazda miał być przekaźnik 16A. Jak będzie jeden moduł to mniej problemów i bardziej uniwersalne to będzie.

Wysłane z urządzenia mobilnego.


ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości