Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
bariziem
Posty: 42
Rejestracja: pt gru 01, 2017 8:13 pm

Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: bariziem » pt gru 01, 2017 8:54 pm

Mając chwilę czasu napisałem prostą aplikację na Android'a do sprawdzania pomiarów z czujników.
Pokazywana jest nazwa czujnika, wartość oraz data pomiaru.
Aplikacja na starcie pobiera dane, aby odświeżyć wystarczy przeciągnąć w dół. W aplikacji należy wpisać adres domeny (bez http) w menu wyciąganym od lewej strony.

Aby aplikacja działała, trzeba dodać prosty plik ze skryptem php do folderu "status" w folderze domeny www na serwerze. Domyślnie będzie to "/var/www/nettemp/status". Skrypt pobiera dane z bazy SQLite na serwerze i zwraca je w JSON'ie.

Aplikacja została stworzona na API 19 czyli na Android 4.4 i wyżej (Chociaż może działać na poprzednich wersjach, nie sprawdzałem)



------------------------
Edit
------------------------
Do aplikacji została dodana autoryzacja, konfiguracja ta sama jak z adresem domeny

------------------------
Edit2
------------------------
Aplikacja zyskała prostą ikonę zrobioną z nagłówka forum nettemp.pl, czas pomiaru został ujednolicony i umiejscowiony w nagłówku aplikacji

------------------------
Edit3
------------------------
Dodana obsługa HTTPS (działa jeśli witryna ma certyfikat wydany przez urząd certyfikacji), włączenie przez checkbox w menu z konfiguracją. Dodałem także ikony dla innych typów danych(wcześniej tylko temp i humid): rssi, watt, volt, host, dist. Napiszcie czy jeszcze jakieś mam dodać.

------------------------
Edit4
------------------------
Zmieniony nagłówek aplikacji, możliwość otwarcia konfiguracji przyciskiem w lewym górnym rogu. Beta wersja powiadomień, nie działają na androidzie 8.0 i wyżej. Wymaga nowego pliku php (pobiera dodatkowo tmp_min oraz tmp_max)


------------------------
Linki
------------------------

https://www.dropbox.com/s/5fizhv8jl8oti ... p.apk?dl=0 - Aplikacja

https://www.dropbox.com/s/mzrqq2l7af9oz ... a.apk?dl=0 - Wersja beta aplikacji (testowanie powiadomień)

https://www.dropbox.com/s/xmg705l9tfo03 ... a.php?dl=0 - plik php
Ostatnio zmieniony pn maja 28, 2018 8:34 pm przez bariziem, łącznie zmieniany 11 razy.

Kwicol
Posty: 6
Rejestracja: sob kwie 25, 2015 11:29 am

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: Kwicol » pt gru 01, 2017 11:32 pm

Redmi 4A Andoid 6.0.1 działa OK ;)

kniazio
Posty: 468
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: kniazio » sob gru 02, 2017 6:24 am

bariziem pisze:
pt gru 01, 2017 8:54 pm
Mając chwilę czasu napisałem prostą aplikację na Android'a do sprawdzania pomiarów z czujników.
Pokazywana jest nazwa czujnika, wartość oraz data pomiaru.
Aplikacja na starcie pobiera dane, aby odświeżyć wystarczy przeciągnąć w dół. W aplikacji należy wpisać adres domeny (bez http) w menu wyciąganym od lewej strony.

Aby aplikacja działała, trzeba dodać prosty plik ze skryptem php do folderu "status" w folderze domeny www na serwerze. Domyślnie będzie to "/var/www/nettemp/status". Skrypt pobiera dane z bazy SQLite na serwerze i zwraca je w JSON'ie.

Aplikacja została stworzona na API 19 czyli na Android 4.4 i wyżej (Chociaż może działać na poprzednich wersjach, nie sprawdzałem)

Poniżej link do aplikacji oraz skryptu php:

https://www.dropbox.com/s/54he0x074eepc ... p.apk?dl=0 - Aplikacja

https://www.dropbox.com/s/xmg705l9tfo03 ... a.php?dl=0 - plik php
Jak ma sie nazywac ten plik ze skryptem bo mi to ni huhu nie dziala?
Czy moglbys udostepnic zrodla tej apki?
Moze plik *.aio jesli takowy posiadasz

bariziem
Posty: 42
Rejestracja: pt gru 01, 2017 8:13 pm

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: bariziem » sob gru 02, 2017 8:15 am

Nazwa taka sama jak plik który udostępniłem "raw_data.php"

kniazio
Posty: 468
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: kniazio » sob gru 02, 2017 8:27 am

Plik zwraca dane ale aplikacja ani drgnie
Załączniki
nettemp.jpg

bariziem
Posty: 42
Rejestracja: pt gru 01, 2017 8:13 pm

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: bariziem » sob gru 02, 2017 8:29 am

kniazio pisze:Plik zwraca dane ale aplikacja ani drgnie
Adres w aplikacji wpisywany z portem?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka


kniazio
Posty: 468
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: kniazio » sob gru 02, 2017 8:33 am

bariziem pisze:
sob gru 02, 2017 8:29 am
kniazio pisze:Plik zwraca dane ale aplikacja ani drgnie
Adres w aplikacji wpisywany z portem?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
tak wpisany z portem 192.168.1.150:81
zreszta jak wpisze inaczej to wywala blad polaczenia wiec polaczenie jest tylko nie wyswietla danych

bariziem
Posty: 42
Rejestracja: pt gru 01, 2017 8:13 pm

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: bariziem » sob gru 02, 2017 8:36 am

kniazio pisze:
bariziem pisze:
sob gru 02, 2017 8:29 am
kniazio pisze:Plik zwraca dane ale aplikacja ani drgnie
Adres w aplikacji wpisywany z portem?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
tak wpisany z portem 192.168.1.150:81
zreszta jak wpisze inaczej to wywala blad polaczenia wiec polaczenie jest tylko nie wyswietla danych
Jak rozumiem sam adres z portem, bez ścieżki do pliku?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka


kniazio
Posty: 468
Rejestracja: śr lut 11, 2015 11:50 am

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: kniazio » sob gru 02, 2017 8:38 am

bariziem pisze:
sob gru 02, 2017 8:36 am
kniazio pisze:
bariziem pisze:
sob gru 02, 2017 8:29 am
Adres w aplikacji wpisywany z portem?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
tak wpisany z portem 192.168.1.150:81
zreszta jak wpisze inaczej to wywala blad polaczenia wiec polaczenie jest tylko nie wyswietla danych
Jak rozumiem sam adres z portem, bez ścieżki do pliku?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
oczywiscie
tylko IP:PORT

ze sciezka tez probowalem

bariziem
Posty: 42
Rejestracja: pt gru 01, 2017 8:13 pm

Re: Aplikacja na androida - odczyty z czujników

Post autor: bariziem » sob gru 02, 2017 8:43 am

kniazio pisze:
bariziem pisze:
sob gru 02, 2017 8:36 am
kniazio pisze: tak wpisany z portem 192.168.1.150:81
zreszta jak wpisze inaczej to wywala blad polaczenia wiec polaczenie jest tylko nie wyswietla danych
Jak rozumiem sam adres z portem, bez ścieżki do pliku?

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka
oczywiscie
tylko IP:PORT

ze sciezka tez probowalem
Masz może udostepnioną domenę publiczną. Dane zwracane przez plik wydają się w pełni poprawne. Jaka wersja androida?

ODPOWIEDZ