Zamel ROW-02

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » pt lip 20, 2018 8:50 am

Mam stwora jak w temacie. Dwa przekaźniki, dwa wejścia do podłączenia przycisków (230V)- takie zwykłe jak do zapalania światła. W środku siedzi esp z softem supli. Rozebrałem ustrojstwo, wpakowałem tam ESPEasy i sterowanie przekaźnikami działa. Problem mam z przyciskami. Jeśli na wejście przycisku podaję fazę, to wejście cyklicznie zmienia stan 0,1,0,1,0,1 i tak w kółko. Macie może jakiś pomysł jak to ugryźć ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » pt lip 20, 2018 12:03 pm

Może dodać filtr w postaci załącz jeżeli stan wysoki podawany jest przez określony czas np. 500ms, miałem coś podobnego w sterem ku który budowałem z @pimowo. Ale znając życie lepiej skroić coś szytego na miarę czyli lua.

Wysłane z mojego MI MAX 2



Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » pt lip 20, 2018 12:44 pm

cwcc pisze:
pt lip 20, 2018 12:03 pm
Może dodać filtr w postaci załącz jeżeli stan wysoki podawany jest przez określony czas np. 500ms, miałem coś podobnego w sterem ku który budowałem z @pimowo. Ale znając życie lepiej skroić coś szytego na miarę czyli lua.

Wysłane z mojego MI MAX 2
Wolałbym nie ingerować w sprzęt. Zastanawiam się czy da się to jakoś za pomocą rules zrobić z wykorzystaniem ESPeasy, ale nie jestem w tym za dobry. Muszę sporo doczytać.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » pt lip 20, 2018 1:08 pm

Mówię o programowym filtrze typu jeżeli stan wysoki powyżej określonego czasu to dopiero załącz. Nie pamientam dokładnie ale gdzieś na forum było. A najlepiej to napisać w lua i nie będzie problemu.


Wysłane z mojego MI MAX 2




swiezak
Posty: 1550
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Zamel ROW-02

Post autor: swiezak » pt lip 20, 2018 6:58 pm

Ja rules uczyłem się na tym filmiku super wytłumaczone. Nie miałem pojęcia o pisaniu rules a po tym filmiku stała się jasność :)

marexsc
Posty: 192
Rejestracja: sob paź 31, 2015 7:34 am

Re: Zamel ROW-02

Post autor: marexsc » sob lip 21, 2018 1:38 pm

Podajesz bezpośrednio na wejście "fazę" ? Jakie elementy są po drodze do "gpio" ?
Mój Nettemp: Rpi2B 8 x DS18B20 , 11 x Relay ,BMP180,HTU21,MPL3115,BHI1750,ESP8266

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4693
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pimowo » sob lip 21, 2018 2:57 pm

Zapewne jakiś optoizolator ;)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » pn lip 23, 2018 9:44 am

marexsc pisze:
sob lip 21, 2018 1:38 pm
Podajesz bezpośrednio na wejście "fazę" ? Jakie elementy są po drodze do "gpio" ?
Poniżej dokładniejsze fotki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » pn lip 23, 2018 2:06 pm

Udało się uruchomić i połączyć z NT czy narazie faza testów?

Wysłane z mojego MI MAX 2



Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 735
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » pn lip 23, 2018 2:52 pm

cwcc pisze:
pn lip 23, 2018 2:06 pm
Udało się uruchomić i połączyć z NT czy narazie faza testów?

Wysłane z mojego MI MAX 2
Działa z NT sterowanie przekaźnikami. Trzeba tylko przeflashować na ESPEasy i śmiga. Problem jest z obsługą przycisków. Tego jeszcze nie ogarnąłem. Faza jest podawana na wejście, potem chyba dioda i rezystor a następnie chyba jakiś tranzystor plus kondensatory i dopiero na wejście esp. Generalnie skutkuje to ciągłymi zmianami stanu na wejściu. W lua pewnie do ogarnecia, ale wolałbym żeby dało sie to jakoś w ESPEasy ogarnąć.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ODPOWIEDZ