Zamel ROW-02

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
maly_13
Posty: 414
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: Zamel ROW-02

Post autor: maly_13 » wt lip 24, 2018 7:01 am

https://techfreak.pl/sonoff-gotowy-ukla ... m-esp8266/
to ci powinno pomóc opisane jest rules dla espeasy

swiezak
Posty: 1540
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Zamel ROW-02

Post autor: swiezak » wt lip 24, 2018 9:11 am

Zwróć jeszcze uwagę jaki masz chip czy esp8266 czy esp8285 bo były dwie wersje. W paczkach do espeasy jest firmware dla każdego z tych czipów. Zmienia się jeszcze ustawienia w programatorze - dio ale to już musisz poszukać jak będziesz potrzebował takiej informacji bo ja jestem na wakacjach i internet w hotelu uczy mnie na nowo cierpliwości ;)

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » wt lip 24, 2018 10:41 am

swiezak pisze:
wt lip 24, 2018 9:11 am
Zwróć jeszcze uwagę jaki masz chip czy esp8266 czy esp8285 bo były dwie wersje. W paczkach do espeasy jest firmware dla każdego z tych czipów. Zmienia się jeszcze ustawienia w programatorze - dio ale to już musisz poszukać jak będziesz potrzebował takiej informacji bo ja jestem na wakacjach i internet w hotelu uczy mnie na nowo cierpliwości ;)
Ja już mam to przeprogramowane. Nie działa tylko obsługa przycisków bo niestandardowo jest to zrobione sprzętowo. Jeśli nie ogarnę tego jakoś programowo to zostanie cięcie ścieżek i lutowanie bezpośrednio do esp.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pimowo » wt lip 24, 2018 10:51 am

pasiekazj pisze:Nie działa tylko obsługa przycisków bo niestandardowo jest to zrobione sprzętowo. Jeśli nie ogarnę tego jakoś programowo to zostanie cięcie ścieżek i lutowanie bezpośrednio do esp.
Bezpośrednio to raczej nie, musisz odizolować napięcie 230V od ESP

Spróbuj rozrysować schemat jak wygląda wejście przycisków, tzn. od złącza do ESP (jakie elementy są użyte oraz jak to jest połączone)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » wt lip 24, 2018 11:11 am

pimowo pisze:
wt lip 24, 2018 10:51 am
pasiekazj pisze:Nie działa tylko obsługa przycisków bo niestandardowo jest to zrobione sprzętowo. Jeśli nie ogarnę tego jakoś programowo to zostanie cięcie ścieżek i lutowanie bezpośrednio do esp.
Bezpośrednio to raczej nie, musisz odizolować napięcie 230V od ESP

Spróbuj rozrysować schemat jak wygląda wejście przycisków, tzn. od złącza do ESP (jakie elementy są użyte oraz jak to jest połączone)
Miałem na myśli że tnę ścieżki i zamiast podawać 230V to podaję masę lub 3,3V. Nie jest to rozwiązanie eleganckie bo trzeba ingerować w układ a miałem nadzieję, że wystarczy tylko wgrać EasyESP.
Co do połączeń to widać na fotkach. Zaznaczyłem na pomarańczowo. Dla obu wejść układ jest bliźniaczy.

Obrazek
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » wt lip 24, 2018 3:30 pm

Podłącz miernik i zobacz co wchodzi za napięcie na ESP po podaniu fazy.
Co to jest za tranzystorem, możesz odczytać oznaczenie?

Wysłane z mojego MI MAX 2



Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » śr sie 15, 2018 5:49 pm

cwcc pisze:
wt lip 24, 2018 3:30 pm
Podłącz miernik i zobacz co wchodzi za napięcie na ESP po podaniu fazy.
Co to jest za tranzystorem, możesz odczytać oznaczenie?

Wysłane z mojego MI MAX 2
Po podaniu fazy na wejściu esp jest około 1,7 V. Za tranzystorem jest rezystor 10k
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » śr sie 15, 2018 5:57 pm

Może ktoś chciałby pomęczyć temat? Ja za biegły w elektronice nie jestem. Mogę ustrojstwo komuś wysłać.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

swiezak
Posty: 1540
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Zamel ROW-02

Post autor: swiezak » czw sie 16, 2018 6:42 pm

a może zapytaj u źródła- czyli producenta albo na forum supli? myślę że jak się temat jasno opisze to pomogą, chociaż jacys tacy dziwni tam są:)

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 713
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » czw sie 16, 2018 7:09 pm

swiezak pisze:
czw sie 16, 2018 6:42 pm
a może zapytaj u źródła- czyli producenta albo na forum supli? myślę że jak się temat jasno opisze to pomogą, chociaż jacys tacy dziwni tam są:)
Na forum supli nie pomogą, już pytałem. Traktują to jako produkt zamknięty.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ODPOWIEDZ