Zamel ROW-02

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Espablo
Posty: 28
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: Zamel ROW-02

Post autor: Espablo » sob wrz 15, 2018 7:40 am

To może ja odpowiem bo trochę ten moduł pomeczyłem. W tym module siedzi soft Supla ale Zamel dokłada własną obsługę przycisków. Niestety jako producent nie udostępnia kodu. Chłopaki z supli próbowali wgrać tam swoje kody ale efekt z przyciskami mieli podobny jak tutaj. Nie wiem jak tutaj ale obsługa wejść w supli działa na przerwaniach i każda zmiana na wejściu powoduje jakąś reakcje. W module Zamela podaję się fazę 230V na wejście. Nie ma tam optoizolacji. Częstotliwość sieci wynosi 50Hz i to jest powód nie działających przycisków. Po podaniu fazy na wejście stan przycisku zmienia się 50 razy na sek i układ głupiej ;) Trzeba to wyeliminować programowo i Zamel właśnie tak to robi. Myślę że to pomoże Wam rozwiązać ten problem.

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » ndz wrz 16, 2018 9:41 pm

Ale z fotografią wynika, że tam jest dioda i dalej sygnał wchodzi na tranzystor. Więc gdzie ten sygnał co się zmienia?

Wysłane z mojego MI MAX 2


Espablo
Posty: 28
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: Zamel ROW-02

Post autor: Espablo » ndz wrz 16, 2018 11:06 pm

cwcc pisze:
ndz wrz 16, 2018 9:41 pm
Ale z fotografią wynika, że tam jest dioda i dalej sygnał wchodzi na tranzystor. Więc gdzie ten sygnał co się zmienia?

Wysłane z mojego MI MAX 2
Te elementy służą jedynie do obniżenia potencjału sieci 230v do akceptowalnego przez moduł. Co nie zmienia faktu, że nadal zmienia się to 50 razy na sek.

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » pn wrz 17, 2018 10:31 am

Czyli z tego co piszesz dioda zmniejsza napięcie? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem.

Wysłane z mojego MI MAX 2


Espablo
Posty: 28
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: Zamel ROW-02

Post autor: Espablo » pn wrz 17, 2018 10:50 pm

cwcc pisze:
pn wrz 17, 2018 10:31 am
Czyli z tego co piszesz dioda zmniejsza napięcie? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem.

Wysłane z mojego MI MAX 2
Niech będzie, że zmniejsza :)

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » wt wrz 18, 2018 7:18 pm

Jeśli jest dioda to mamy prostownik jednopołówkowy na płytce widać również kondensatory czyli jakiś filtr też jest. No i tranzystor który wydaje mi się podaje sygnał na wejście esp po jego wysterowaniu. Nie mam tego układu więc jest mi ciężko powiedzieć jak jest zrobione sterowanie.

Wysłane z mojego MI MAX 2


Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 741
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Zamel ROW-02

Post autor: pasiekazj » wt wrz 18, 2018 7:51 pm

cwcc pisze:
wt wrz 18, 2018 7:18 pm
Jeśli jest dioda to mamy prostownik jednopołówkowy na płytce widać również kondensatory czyli jakiś filtr też jest. No i tranzystor który wydaje mi się podaje sygnał na wejście esp po jego wysterowaniu. Nie mam tego układu więc jest mi ciężko powiedzieć jak jest zrobione sterowanie.

Wysłane z mojego MI MAX 2
Jest dioda, więc raz przewodzi raz nie, raz tranzystor jest wysterowany raz nie i na wejściu esp raz mamy 1 a raz 0 mniej więcej z częstotliwością 50 hz. Przynajmniej tak mi się wydaje :)
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » wt wrz 18, 2018 8:37 pm

Ale jeszcze jest kondensator
Więc nie do końca 1 0

Wysłane z mojego MI MAX 2


Espablo
Posty: 28
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: Zamel ROW-02

Post autor: Espablo » śr wrz 19, 2018 8:08 am

cwcc pisze:
wt wrz 18, 2018 8:37 pm
Ale jeszcze jest kondensator
Więc nie do końca 1 0

Wysłane z mojego MI MAX 2
Te kondenasatorki maja za zadanie wyeliminowanie zakłóceń. Wydaje mi się, że jednak to będzie 0 i 1. Wiec stan HIGH = 01 ->50Hz, LOW = 0

cwcc
Posty: 1078
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Zamel ROW-02

Post autor: cwcc » śr wrz 19, 2018 10:26 am

No właśnie te kondensatory pracują jako filtr. Więc nie powinno być 0 bo powinien trochę podtrzymać stan. Ale nie mam tego układu więc trudno mi powiedzieć. Czy ten sterownik ma wbudowany zasilacz. Do testów można podać stan wysoki z zasilacza i zobaczyć jak to zadziała, oczywiście na wejście esp

Wysłane z mojego MI MAX 2



ODPOWIEDZ