touch screen 17''

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
debriuman
Posty: 371
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

touch screen 17''

Post autor: debriuman » ndz lis 15, 2015 6:09 pm

Więc tak mój projekt to przygotowanie nakładki typu dashboard pod monitor dotykowy 17'' w rozdzielczości 1280x1024.

Nakładka ma być w pełni kompatybilna z NT. Większość zmian wprowadzanych po stronie NT. Automatycznie dostosowuje się do zadań dashbordu.

Aktualnie dużo rzeczy jest wpisane na stałe w skryptach ale będę nad tym pracował żeby to z uniwersalizować.

Obrazek

P.S. sugestie mile widziane

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt lut 21, 2017 9:48 pm przez debriuman, łącznie zmieniany 3 razy.
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Re: touch screen 17''

Post autor: jurand79 » ndz lis 15, 2015 6:28 pm

Zapowiada się ciekawie. Na czym to postawiłeś?

debriuman
Posty: 371
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: touch screen 17''

Post autor: debriuman » ndz lis 15, 2015 6:46 pm

jurand79 pisze:Zapowiada się ciekawie. Na czym to postawiłeś?
na malinie tylko liczę liczę i brakuje mi gpio więc może będą dwie.
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Re: touch screen 17''

Post autor: jurand79 » ndz lis 15, 2015 6:49 pm

Oj przydałyby się expandery na I2C. Może kolega Techfreak w końcu się kiedyś przełamie i także MCP23017 dorzuci do nettempa? ;o)

jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Re: touch screen 17''

Post autor: jurand79 » ndz lis 15, 2015 6:50 pm

Trochę niepewnie patrzę na malinę z racji zapisywania na karcie SD. To chyba najbardziej awaryjna część tego systemu.

debriuman
Posty: 371
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: touch screen 17''

Post autor: debriuman » ndz lis 15, 2015 6:53 pm

jurand79 pisze:Trochę niepewnie patrzę na malinę z racji zapisywania na karcie SD. To chyba najbardziej awaryjna część tego systemu.
a dyski SSD? Jak kupisz dobrą kartę będzie ok, możesz robić backup cykliczny to raczej mały problem
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

jurand79
Posty: 199
Rejestracja: pt paź 17, 2014 9:49 pm

Re: touch screen 17''

Post autor: jurand79 » ndz lis 15, 2015 6:58 pm

Tak też robię. Awaryjna kopia leży w skrzynce obok...

techfreak
Site Admin
Posty: 4669
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: touch screen 17''

Post autor: techfreak » ndz lis 15, 2015 9:05 pm

To jest zmodyfikowany nettemp? Co do SD to odkąd mam rpi 2 i B że slotem na micro SD wszystkie karty działają.

debriuman
Posty: 371
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: touch screen 17''

Post autor: debriuman » ndz lis 15, 2015 9:51 pm

techfreak pisze:To jest zmodyfikowany nettemp? Co do SD to odkąd mam rpi 2 i B że slotem na micro SD wszystkie karty działają.
To nakładka na nettemp za często są update żeby nad tym panować i robić zmiany, dlatego postanowiłem pozostawić oryginalny nettemp i kontrolować jego działanie, konfigurację. Plus bootstrap mobilnie jest najlepszy! Toggle też z niego zostawiłem bo fajnie wyglądają i są funkcjonalne jeżeli chodzi o touch paluchem (tylko zmieniłem rozmiar jak widać). Natomiast mi bardziej podoba się framework modern na którym oparłem mój dashboard. Pożyczyłem trochę skryptów np. refresh div itp.

W planach mam:
-RSS
-Kamery
-Dostosować kalendarz do konta google.
-Memo stick/task
-Integracja z systemem Danfoss link
-Sterwonie Audio/video(salon) ale do tego chyba wykorzystam 2 maline(słyszałem że z maliny jest kiepskie audio, więc do rozważenia, może radio net w kuchni)
-Videofon w furtce (czytałem o kłopotach z przesyłaniem obrazu-synchronizacja oraz z kiepską jakością kamer dlatego sprawdzimy i zobaczymy)
-Co mi do głowy wpadnie w kolejnych tygodniach postaram się publikować screeny bo na razie skrypty to wstyd.
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

techfreak
Site Admin
Posty: 4669
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: touch screen 17''

Post autor: techfreak » ndz lis 15, 2015 10:45 pm

Nie no fajnie. Jak byś miał jakąś uniwersalną nakładkę można dodać do kodu jako theme lub plugin.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości