[DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: swiezak » czw kwie 27, 2017 10:20 pm

Zawsze mozesz dac przetwornice step down lub wszystko ma 5v i przetwornice step up. Ale raczej pierwsza opcja z 12v lepsza.

Efyr
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 12, 2015 2:11 pm

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: Efyr » czw kwie 27, 2017 10:28 pm

Tak wiem, tylko bym musiał dać przy każdej płytce A4. A to już mocno obniża korzyść posiadania 12V, których jeszcze nie jestem pewien czy wykorzystam. Myślałem, że stabilizator, który już mam na tych płytkach wystarczy. Na razie wszystko w luźnych planach, co może być dalej i kompletowaniu elementów i po prostu różne myśli kotłują się po głowie.

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: arTii » pt kwie 28, 2017 8:09 am

Efyr pisze:Tak wiem, tylko bym musiał dać przy każdej płytce A4. A to już mocno obniża korzyść posiadania 12V, których jeszcze nie jestem pewien czy wykorzystam. Myślałem, że stabilizator, który już mam na tych płytkach wystarczy. Na razie wszystko w luźnych planach, co może być dalej i kompletowaniu elementów i po prostu różne myśli kotłują się po głowie.
Próbowałem wczoraj 2x odpisać z komórki ale nie wiem dlaczego nie widać odpowiedzzi :(
Zamiast przetwornicy step-down (w sumie najlepsze rozwiązanie) śmiało możesz zastosować AMS1117 5v lub LM 7805 przed samym układem.
Przy takich mocach LM prawie że nie będzie się grzał, a wlutujesz go zamiast zworki przy złączu zasilania. Tylko GND będziesz musiał dociągnąć do niego z nóżki kondensatora C2/C3
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Efyr
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 12, 2015 2:11 pm

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: Efyr » pt kwie 28, 2017 9:31 am

Też się w sumie nad tym zastanawiałem, tylko doszedłem do wniosku, że bez sensu zbić z 12v do 5v i od razu do 3v3. Na razie odpuszczę 12V. Jak okaże się potrzebne takie napięcie to wtedy zacznę kombinować. Ale wtedy bym chyba poszedł w stronę przetwornic, ostatecznie większego stabilizatora od razu z 12v na 3v3 z radiatorem.

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: arTii » pt kwie 28, 2017 9:33 am

Efyr pisze:Też się w sumie nad tym zastanawiałem, tylko doszedłem do wniosku, że bez sensu zbić z 12v do 5v i od razu do 3v3. Na razie odpuszczę 12V. Jak okaże się potrzebne takie napięcie to wtedy zacznę kombinować. Ale wtedy bym chyba poszedł w stronę przetwornic, ostatecznie większego stabilizatora od razu z 12v na 3v3 z radiatorem.
Tylko weź przy tym pod uwagę że ten radiator będzie się mimo wszystko grzał i fałszował wyniki pomiaru temperatury!
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Efyr
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 12, 2015 2:11 pm

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: Efyr » pt kwie 28, 2017 10:23 am

W moim wypadku akurat to zbytnio nie powinno wpłynąć na odczyty, bo czujniki mam na kabelkach ok 20cm. Płytka schowana, a czujnik w miarę na wierzchu

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: swiezak » pt kwie 28, 2017 2:48 pm

W sumie jest jeszcze jedna opcja. Kabel do kazdego punktu i schodza sie w jednym miejscu w jakiejs rozdzielni. W rozdziielni zasilacze w zaleznosci jakie napiecie potrzebne to takie podlaczamy.

Efyr
Posty: 214
Rejestracja: sob wrz 12, 2015 2:11 pm

Re: [DIY] Urządzenia WiFi dla NetTemp

Post autor: Efyr » pt kwie 28, 2017 3:40 pm

Właśnie z kablami jest problem, chcę już wykorzystać co jest, tzn kabel przygotowany pod linię telefoniczną. Te mi biegną przez większość mieszkania a są niewykorzystane, na inne bym musiał ściany kuć

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości