[DIY] PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

[DIY] PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: pimowo » wt mar 01, 2016 12:28 am

Hej,
Cały czas chodzi mi po głowie aby zrobić płytkę dla Raspberry, ale co taka płytka powinna posiadać?
W tej chwili moja malina mieszka w malutkiej obudowie gdzie mam płytkę ale taką zrobioną na szybko i "aby była" Czas pomału pomyśleć aby to zrobić porządnie.
Jak ktoś by chciał zobaczyć jak to teraz wygląda to zapraszam do tego TEMATU

U mnie na pewno musi być:
-wyprowadzone i2c
-1wire (GPIO4)
-RTC
-RS485 (USB)
-RS232 TTL (GPIO)
-kilka GPIO-"kWh", "m3", "DHT"

Ale co taka płytka jeszcze powinna mieć?
Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2016 7:05 pm przez pimowo, łącznie zmieniany 1 raz.
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

swiezak
Posty: 1540
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: swiezak » wt mar 01, 2016 1:29 am

ups z baterii laptopowych,- to już by mogło być dopinane jako moduł
buzer
to tak na szybko bo jestem po 12 a rano na 9 znowu do roboty... i kiedy tu czas na nettempa...

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: pimowo » wt mar 01, 2016 1:43 am

swiezak pisze:ups z baterii laptopowych,- to już by mogło być dopinane jako moduł
UPS buduję jako osobny moduł-TUTAJ
swiezak pisze:buzer
OK
swiezak pisze:to tak na szybko bo jestem po 12 a rano na 9 znowu do roboty... i kiedy tu czas na nettempa...
Ja dziś jestem w pracy do 6 i dlatego siedzę i wymyślam :D

Czekam tylko aż @arTii wpadnie do tematu... dostanę taką listę, że ho ho :)
------
3x goldpin_4 i2c (VCC, SCL, SCA i GND)
1x ARK_3 1wire(GPIO4) VCC, DATA i GND
2x ARK_3 DHT11/22 VCC, DATA i GND
1x ARK_2 prąd_kWh
1x ARK_2 gaz_m3
1x ARK_2 woda_m3

-RTC
-RS485 (USB)
-goldpin_3 RS232 TTL (GPIO) Tx Rx i GND

Zasilanie maliny poprzez GPIO-brak zabezpieczeń ale i brak ograniczeń :)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1719
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: arTii » wt mar 01, 2016 7:00 am

pimowo pisze:Czekam tylko aż @arTii wpadnie do tematu... dostanę taką listę, że ho ho :)
Nie wywołuj wilka z lasu :)
pimowo pisze:1x ARK_2 gaz_m3
Nie mam i nie chce mieć gazu... ale...
pimowo pisze:3x goldpin_4 i2c (VCC, SCL, SCA i GND)
Oczywiście że tak
pimowo pisze:1x ARK_3 1wire(GPIO4) VCC, DATA i GND
Obawiam się że może być za mało :) Ja tutaj widziałbym 8x RJ45 (z osobnych wyjść) z układu DS2382-800
pimowo pisze:2x ARK_3 DHT11/22 VCC, DATA i GND
znowu te złącza ARK - do niczego ich nie można dopasować. Jeśli nie RJ45 to ostatecznie RJ12 :D
Poza tym na takim RJ45 można umieścić jednocześnie:
- 1-Wire
- I2C
- SPI


A teraz muszę się wybrać zarobić kilka PLN :)
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: pimowo » wt mar 01, 2016 7:19 am

arTii pisze:
pimowo pisze:Czekam tylko aż @arTii wpadnie do tematu... dostanę taką listę, że ho ho :)
Nie wywołuj wilka z lasu :)
Po wielogodzinnych dyskusjach z "wilkiem" zawsze ciekawe rzeczy wychodzą ;)
arTii pisze:
pimowo pisze:1x ARK_3 1wire(GPIO4) VCC, DATA i GND
Obawiam się że może być za mało :) Ja tutaj widziałbym 8x RJ45 (z osobnych wyjść) z układu DS2382-800
Nie wiem jak Ty to robisz, że potrzebujesz aż tyle złącz. Ile masz termometrów w domu? Ja wcześniej miałem 8 teraz mam 3, a jak dokończę moduł na ESP aby mógł zimować na dworze to w domu będą 2 DSy. I zawsze przy Rasperry mam tylko jeden kabel, a reszta gdzieś tam wcześniej się rozchodzi/odgałęzia.
arTii pisze:
pimowo pisze:2x ARK_3 DHT11/22 VCC, DATA i GND
znowu te złącza ARK - do niczego ich nie można dopasować.
A ja lubię te złącza-wkładam kabelek, skręcam śrubkę i trzyma się jak złe ;)
arTii pisze:Jeśli nie RJ45 to ostatecznie RJ12 :D
Poza tym na takim RJ45 można umieścić jednocześnie:
- 1-Wire
- I2C
- SPI
Ja nie mówię, że RJ45 jest złe... Powiem szczerze, że jak narazie nie mam pomysłu jak to ugryźć, ale żeby nie było za łatwo wszystko musi się zmieścić (razem z maliną) na PCB o wymiarach 99.8x85.4mm i żeby było jeszcze ciekawiej to złącza mogą być tylko po stronie dłuższych boków. Tak, że moduł na ESP to pikuś :)
Chyba trzeba się w końcu za SMD wziąć...
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1719
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: arTii » wt mar 01, 2016 7:34 am

pimowo pisze:Nie wiem jak Ty to robisz, że potrzebujesz aż tyle złącz. Ile masz termometrów w domu?
Jeszcze nie mam, ale chcę mieć w każdym pomieszczeniu, do tego przy zasobniku CWU -2szt, przy piecu CO 4 -7
plus kilka pomieszczeń gdzie pasuje mi więcej niż 1 czujnik.
pimowo pisze:I zawsze przy Rasperry mam tylko jeden kabel, a reszta gdzieś tam wcześniej się rozchodzi/odgałęzia.
No właśnie - "gdzieś" się rozgałęzia. Dla mnie ideałem jest wpakować malinkę do szafy 19" i z tamtego miejsca puścić to normalnie na patch-panele
(ja w domu mam 42 punkty logiczne w cat.6)
pimowo pisze:A ja lubię te złącza-wkładam kabelek, skręcam śrubkę i trzyma się jak złe ;)
Jeśli wychodzi ci 1 kabelek i dalej się rozgałęzia to czemu nie.
Ale jeśli mam wspomnianą szafę 19" w które kończą mi się kable na panelu RJ45 to najprzyjemniej jest zrobić to z tego punktu i właśnie w tym miejscu rozgałęzić.
Już nawet wymyśliłem, że kupie sobie dodatkowy panel, gdzie połączę wszystkie porty równolegle, ale obawiam się, że na jednym GPIO 24xDS18B20 może nie polecieć, szczególnie że niektóre kable są dość długie.
OK - do niektórych lokalizacji polecę ESP :) (taki miałem dotychczas plan) ale jak będę miał możliwość przez RJ45 to dlaczego nie...
pimowo pisze:a nie mówię, że RJ45 jest złe... Powiem szczerze, że jak narazie nie mam pomysłu jak to ugryźć, ale żeby nie było za łatwo wszystko musi się zmieścić (razem z maliną) na PCB o wymiarach 99.8x85.4mm i żeby było jeszcze ciekawiej to złącza mogą być tylko po stronie dłuższych boków. Tak, że moduł na ESP to pikuś :)
A kto mówi że musi na 1 płytce? Zawsze może to być grubsza kanapka :)
A kto mówi, że ma to być tylko na 1 stronie pcb?
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: techfreak » wt mar 01, 2016 7:36 am

No ciekawy temat :D Proponuje mocowanie z mojego pomysłu Obrazek, extender i2c, gpio w rj45.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: pimowo » wt mar 01, 2016 7:39 am

techfreak pisze:No ciekawy temat :D Proponuje mocowanie z mojego pomysłu
No normalnie moja wizja-malina do góry nogami. Tylko ja chce zrobić dużo mniejszą płytę i malina odwrócona o 90 stopni-tak jak to jest na zdjęciu gdzie wsadziłem wszystko w obudowę DIN :)
@techfreak to jest Twój projekt?
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

Awatar użytkownika
dise
Posty: 790
Rejestracja: śr kwie 16, 2014 2:06 pm

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: dise » śr mar 02, 2016 9:19 am

HEja ja z mojej strony potrzebowałbym możliwość wpięcia modułów 433MHz.


Obrazek

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4685
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: PCB dla Raspberry Pi pod NetTemp

Post autor: pimowo » śr mar 02, 2016 5:28 pm

dise pisze:HEja ja z mojej strony potrzebowałbym możliwość wpięcia modułów 433MHz.
Czyli: VCC, GND i GPIO?
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

ODPOWIEDZ