Sterownik C.W.U.

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: swiezak » sob gru 17, 2016 10:45 pm

@pimowo który się niecierpliwi bardziej ode mnie:D
udało się odpalić sterownik:) grafika super - aż dziw bierze że można kran narysować kilkoma pixelami HAHA
Z tego co przetestowałem na szybko to logika jest taka:
naciskam przycisk- włacza się tryb auto. sterownik sprawdza temperatury i jak spełnione warunki wtedy wlacza pompę. jak się temperatury zrównają wtedy pompa off i tryb auto off. czeka na sygnał właczenia auto.-
nettemp widzi czujniki, trigger też.
Panowie BAJKA- DZIĘKUJĘ najbardziej na świecie- prezent na świeta jakich mało:)

teraz jeszcze tylko dwa szybkie pytania
czy mruganie oled co 3s to tak ma być? czy można go wydłużyć?
i czy w kodzie jest zabezpieczenie o którym pisałem, że jeżeli przekaźnik załączony dłużej niż 6min to nieważne jakie tryby i temperatury aby pompę wyłaczyć?
Pozdrawiam

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: wojmal » sob gru 17, 2016 11:48 pm

swiezak pisze:@pimowo który się niecierpliwi bardziej ode mnie:D
udało się odpalić sterownik:) grafika super - aż dziw bierze że można kran narysować kilkoma pixelami HAHA
Z tego co przetestowałem na szybko to logika jest taka:
naciskam przycisk- włacza się tryb auto. sterownik sprawdza temperatury i jak spełnione warunki wtedy wlacza pompę. jak się temperatury zrównają wtedy pompa off i tryb auto off. czeka na sygnał właczenia auto.-
nettemp widzi czujniki, trigger też.
Panowie BAJKA- DZIĘKUJĘ najbardziej na świecie- prezent na świeta jakich mało:)

teraz jeszcze tylko dwa szybkie pytania
czy mruganie oled co 3s to tak ma być? czy można go wydłużyć?
i czy w kodzie jest zabezpieczenie o którym pisałem, że jeżeli przekaźnik załączony dłużej niż 6min to nieważne jakie tryby i temperatury aby pompę wyłaczyć?
Pozdrawiam
Zabezpieczenie ustawione jest na 5 min (dla pewnosci powinienes przetestowac :-) )
Jak chcesz miec dane na oled co 3 sek to ciężko. Jeszcze w wolnej chwili popatrze czy da sie pisac na oleda bez resetowania wyswietlacza zeby nie mrugal. Samego mnie to denerwuje.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: pimowo » sob gru 17, 2016 11:55 pm

Według mnie tryb AUTO miał troszkę inaczej działać. Gdy jest włączony to miał stale sprawdzać temperatury i jak trzeba to miał włączać pompę, a gdy ten tryb jest wyłączony to pompa nie startuje w ogóle :)

Przykład z życia...
Jesteś w domu, włączasz tryb AUTO i pompa się załącza kiedy trzeba. Wychodzisz z domu, idziesz spać to wyłączasz tryb AUTO i pompa w ogóle nie ruszy.
Tryb AUTO możesz sterować z CRON o których godzinach ma to działać, a kiedy nie.
Jak zrobisz jak teraz (aby mieć wodę to za każdym razem musisz włączyć tryb AUTO) to co chwila będziesz klikał...

U mnie OLED nie mrugał, a odświeżał tylko dane :D
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: swiezak » ndz gru 18, 2016 12:18 am

wojmal pisze: Zabezpieczenie ustawione jest na 5 min (dla pewnosci powinienes przetestowac :-) )
Dzięki- sprawdzę
wojmal pisze:Jak chcesz miec dane na oled co 3 sek to ciężko. Jeszcze w wolnej chwili popatrze czy da sie pisac na oleda bez resetowania wyswietlacza zeby nie mrugal. Samego mnie to denerwuje.
dane na lcd mogą być co minutę odświeżane, to nie jest aż tak ważne-ważniejsze jest żeby odczyty ds18b20 i sterowanie przekaźnikiem było co 3s. - chyba że jest to ścisle zależne wyświetlanie i próbkowanie czujników to zostawiamy tak jak jest chyba że się znajdzie winowajca i uda sie to poprawić ale to juz nie jest pilne.
pimowo pisze:U mnie OLED nie mrugał, a odświeżał tylko dane :D
tobie to działa nawet ja nie powinno;)
pimowo pisze:Według mnie tryb AUTO miał troszkę inaczej działać. Gdy jest włączony to miał stale sprawdzać temperatury i jak trzeba to miał włączać pompę, a gdy ten tryb jest wyłączony to pompa nie startuje w ogóle :)
to jest tak jak ja prosiłem i tak chciałem. Ja z żoną pracujemy po 12h i mamy strasznie różne grafiki dlatego w ciągu dnia logiki nie znajdziemy ale zawsze jest pewne że wstajemy o 6:30 i od jutra będziemy myli zęby w ciepłej wodzie:D
Rury są dobrze docieplone i w ciągu dnia jak się uzywa wody to nie wychładza się aż tak bardzo a nawet jak już to w kuchni i w łazience mam przycisk do włączenia pompki:)
Panowie jest perfekt. Jeszcze raz dzięki:)

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: pimowo » ndz gru 18, 2016 12:25 am

swiezak pisze:
pimowo pisze:U mnie OLED nie mrugał, a odświeżał tylko dane :D
tobie to działa nawet ja nie powinno;)
Miałem na myśli kod który wcześniej pisałem, przed poprawkami Kolegi @wojmal ;)
pimowo pisze:to jest tak jak ja prosiłem i tak chciałem. Ja z żoną pracujemy po 12h i mamy strasznie różne grafiki dlatego w ciągu dnia logiki nie znajdziemy ale zawsze jest pewne że wstajemy o 6:30 i od jutra będziemy myli zęby w ciepłej wodzie:D
Rury są dobrze docieplone i w ciągu dnia jak się uzywa wody to nie wychładza się aż tak bardzo a nawet jak już to w kuchni i w łazience mam przycisk do włączenia pompki:)
No i właśnie o tym mówię, jesteś w domu to włączasz tryb AUTO i działa pełny automat-sterownik w razie potrzeby załączy pompę. Nie ma nikogo w domu tryb tryb AUTO wyłączony :)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: swiezak » ndz gru 18, 2016 12:33 am

jeszcze z tydzień z Tobą pobędę i przyznam Ci rację;)
tylko teraz zastanawiam się czy trybu auto nie zrobić na czas np. 30min.
nie będę musiał mysleć czy właczyłem auto czy nie. A tak jak zaczynamy gotować to wiadomo że woda będzie potrzebna i wciskam przycisk w kuchni-właczy sie tryb auto na 30min, z kolei jak film oglądamy to nie potrzeba mieszać wody.
przetestuję działanie sterownika i będę widział jak to wszystko śmiga, zbiorę wszystkie uwagi w jedną całość i wtedy zrobi się burzę mózgów

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: pimowo » ndz gru 18, 2016 12:41 am

To Twój sterownik i będzie działał jak Ty chcesz :)
Ja się za bardzo rozpedzilem ze swoją wizją tego :D Jezeli aż taki automat nie jest potrzebny to można zrezygnować z trybu AUTO (niepotrzebnie komplikuje kod) i zrobić tak, że naciskasz przycisk, sterownik sprawdza temperatury i pompa rusza jak jest taka potrzeba i wyłącza się po ustalonym czasie np. 5min.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: swiezak » ndz gru 18, 2016 12:47 am

pimowo pisze:Ja się za bardzo rozpedzilem ze swoją wizją tego :D
i bardzo dobrze- patrzysz na to pod innym kątem i cos ciekawego mi podpowiedziałeś o tym trybie auto na określony czas- ma to sens, przetestuję teraz to co jest i zobaczymy ale pomysl jest bardzo dobry.
Samo czasowe sterowanie nie jest dobre bo mnie zależy żeby zatrzymać ciepłą wodę na górze przy kranie i nie wracać do zimnego zasobnika.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: pimowo » ndz gru 18, 2016 8:46 am

swiezak pisze:
pimowo pisze:Ja się za bardzo rozpedzilem ze swoją wizją tego :D
i bardzo dobrze- patrzysz na to pod innym kątem i cos ciekawego mi podpowiedziałeś o tym trybie auto na określony czas- ma to sens, przetestuję teraz to co jest i zobaczymy ale pomysl jest bardzo dobry.
Samo czasowe sterowanie nie jest dobre bo mnie zależy żeby zatrzymać ciepłą wodę na górze przy kranie i nie wracać do zimnego zasobnika.
Danielu... widzę, że o "suchym pysku" to my się niedogadamy :D
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

wojmal
Posty: 321
Rejestracja: śr mar 02, 2016 12:14 pm

Re: Sterownik C.W.U.

Post autor: wojmal » ndz gru 18, 2016 1:51 pm

Znalazłem buga w kodzie z tym mrugającym wyświetlaczem.
Dwa pliki do podmiany
Załączniki
fix_flash_oled.zip
(2.39 KiB) Pobrany 13 razy

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości