[DIY] Stacja METEO

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: uzi18 » ndz sie 20, 2017 8:47 pm

Przesuń magnes albo kontaktron w miejsce gdzie będą najdłużej się "widzieć". Ewentualnie zmień miejsce w którym jest magnes. Możesz pokazac filmik jak to wygląda?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » ndz sie 20, 2017 11:17 pm

Sam deszczomierz jest oryginalny. Co prawda z odzysku ale kompletny.
Obrazek Obrazek Obrazek
Magnes jest fabrycznie zalany w kołysce. Jest dosyć mocny. Kontaktron wysunięty jest tak że dotyka plastikowej ścianki. Próbowałem dodatkowy magnes neodymowy przykleić jeszcze z góry ale bez zmian.
Kontaktrony próbowałem 3 różne. Całkiem Nowe. Efekt bez zmian impulsu pojawia się raz na kilka obrotów kołyski.
Jeszcze co zauważyłem. Jak zmieniłem na mierniki z pomiaru zwarcia na pomiar rezystancji. Zakres 200k Ohm to impulsy jakieś zawsze były. Bardzo różne ale prawie zawsze.

maly_13
Posty: 374
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: maly_13 » pn sie 21, 2017 6:41 am

A zobacz jeszcze przez przekrecenie kontonu wokół własnej osi

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka


uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: uzi18 » pn sie 21, 2017 12:45 pm

Jaka jest rezystancja kontaktronu gdy oryginalny magnes zblizy sie do niego?

Z tym obracaniem to moze byc sluszna sugestia.

Espablo
Posty: 19
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: Espablo » wt sie 22, 2017 12:57 pm

uzi18 pisze:
pn sie 21, 2017 12:45 pm
Jaka jest rezystancja kontaktronu gdy oryginalny magnes zblizy sie do niego?

Z tym obracaniem to moze byc sluszna sugestia.
Kontaktron to zwykły styk. Tam nie powinno być żadnej rezystancji. Jeżeli jednak są opory to znak, że kontaktron jest uszkodzony (ma wypalone styki).
Obracanie też nic nie pomoże.
Spróbuj go podnieść lub opuścić tak by magnes przelatywał idealnie nad stykami. Może się okazać również, że lepiej będzie łapał jak nie będzie w osi - trzeba przetestować.
Jeżeli miernikiem coś pokazuje to może w programie jest zbyt długi czas na zareagowanie (taki soft
debouncing) i nie zdąży tego wyłapać.

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: uzi18 » wt sie 22, 2017 2:23 pm

Jedno pytanie pomocnicze... Jak masz ten kontaktron wpiety w stacje, tzn jedna strona idzie do masy a druga do pinu procesora? Masz tam jakiś rezystor podciagajacy do masy lub do +5v?

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » wt sie 22, 2017 4:16 pm

Panowie, dzięki za porady. Za chwilkę wgram "oficjalną"wersję meteo ponieważ moja jest delikatnie zmieniona (pod mój deszczomierz) i pod wersję płytki 1.0. czyli tej która powstała jako prototyp. Teraz jeszcze sprawdziłem podłączenie wg. schematu (ver. pod moją płytkę) i na płytce jest coś nie tak bo jak zakręcę wiatromierzem to liczy mi deszcz. Z tego co mi wiadomo to wersje płytki różniły się tylko kosmetycznie. Nie sądzę aby @pimowo pamiętał takie zmiany. Jak to sprawdzę to po kolei będziemy eliminowali przyczyny. W międzyczasie sprawdziłem już za pomocą arduino czy deszczomierz jest sprawny i wychodzi że tak - wgrałem znaleziony kod jakiegoś krokomierza i po każdym przechyleniu kołyski liczył dokładnie tak samo. Dla pewności zrobiłem ok. 50 powtórzeń i wszystkie się pojawiły- nie ważne czy przechylałem szybko czy wolno.
uzi18 pisze:
wt sie 22, 2017 2:23 pm
Jedno pytanie pomocnicze... Jak masz ten kontaktron wpiety w stacje, tzn jedna strona idzie do masy a druga do pinu procesora? Masz tam jakiś rezystor podciagajacy do masy lub do +5v
podpięty do nogi 5 (PD3) atmegi przez rezystor podciągający 4,7k
Obrazek

swiezak
Posty: 1358
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: swiezak » wt sie 22, 2017 4:19 pm

Panowie, dzięki za porady. Za chwilkę wgram "oficjalną"wersję meteo ponieważ moja jest delikatnie zmieniona (pod mój deszczomierz) i pod wersję płytki 1.0. czyli tej która powstała jako prototyp. Teraz jeszcze sprawdziłem podłączenie wg. schematu (ver. pod moją płytkę) i na płytce jest coś nie tak bo jak zakręcę wiatromierzem to liczy mi deszcz. Z tego co mi wiadomo to wersje płytki różniły się tylko kosmetycznie. Nie sądzę aby @pimowo pamiętał takie zmiany. Jak to sprawdzę to po kolei będziemy eliminowali przyczyny. W międzyczasie sprawdziłem już za pomocą arduino czy deszczomierz jest sprawny i wychodzi że tak - wgrałem znaleziony kod jakiegoś krokomierza i po każdym przechyleniu kołyski liczył dokładnie tak samo. Dla pewności zrobiłem ok. 50 powtórzeń i wszystkie się pojawiły- nie ważne czy przechylałem szybko czy wolno.
uzi18 pisze:
wt sie 22, 2017 2:23 pm
Jedno pytanie pomocnicze... Jak masz ten kontaktron wpiety w stacje, tzn jedna strona idzie do masy a druga do pinu procesora? Masz tam jakiś rezystor podciagajacy do masy lub do +5v
podpięty do nogi 5 (PD3) atmegi przez rezystor podciągający 4,7k
Obrazek
Espablo pisze:
wt sie 22, 2017 12:57 pm
Jeżeli miernikiem coś pokazuje to może w programie jest zbyt długi czas na zareagowanie (taki soft
debouncing) i nie zdąży tego wyłapać.
To może być to:)

uzi18
Posty: 486
Rejestracja: pn kwie 18, 2016 9:35 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: uzi18 » wt sie 22, 2017 4:35 pm

Piszesz ze masz inny deszczomierz ale rezystor podciagajacy masz do +5v czy do masy? Gdzie fizycznie masz wpiety kontaktron na w/w schemacie - dorysuj go tam aby byla jasnosc. Sprawdz czy sygnal idzie z niego na nozke int0 czy int1 bo to akurat wazne - moze masz zamienione podpiecia z czujnikiem wiatru.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka


Espablo
Posty: 19
Rejestracja: ndz sie 13, 2017 12:41 pm

Re: [DIY] Stacja METEO

Post autor: Espablo » wt sie 22, 2017 4:37 pm

swiezak pisze:
wt sie 22, 2017 4:19 pm
podpięty do nogi 5 (PD3) atmegi przez rezystor podciągający 4,7k
Obrazek
Ja tu nie widzę rezystora na PD3. Tam jest tylko kondensator spięty do GND. Ale powinien wystarczyć softwarowy pull-up ten, który jest w atmedze ale trzeba go softwarowy podciągnąć. On ma ok 20k. Mniejsze zewnętrzne daje się jak są ciężkie warunki pracy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości