[DIY] Stacja METEO v2

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » sob wrz 03, 2016 12:10 am

arTii pisze:kolejny pomysł
Wszystkie zbieram w pierwszym poście ;)
---
A co myślicie o TAKIM cudaku?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: arTii » sob wrz 03, 2016 8:16 am

pimowo pisze:
arTii pisze:kolejny pomysł
Wszystkie zbieram w pierwszym poście ;)
---
A co myślicie o TAKIM cudaku?
Myślę, że jest to niekompatybilne z niczym :)
I może się okazać, że za miesiąc albo pół roku nie będzie tego na rynku i nic zamiast tego nie da się dopasować....
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

maly_13
Posty: 374
Rejestracja: śr sie 27, 2014 6:09 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: maly_13 » śr wrz 07, 2016 6:51 pm

Dla mnie na pewno wersja smd nie cofajmy się w stecz 1206 naprawdę idzie polutowac a nawet można zamówić płytki polutowane

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: arTii » śr wrz 07, 2016 7:42 pm

maly_13 pisze:Dla mnie na pewno wersja smd nie cofajmy się w stecz 1206 naprawdę idzie polutowac a nawet można zamówić płytki polutowane
eeeee..... polutowane? FUJ.....
Ale jeśli będą z soldermaską i pocynowane, to smd jest jak najbardziej OK
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » śr wrz 07, 2016 7:53 pm

arTii pisze:
maly_13 pisze:Dla mnie na pewno wersja smd nie cofajmy się w stecz 1206 naprawdę idzie polutowac a nawet można zamówić płytki polutowane
eeeee..... polutowane? FUJ.....
Ale jeśli będą z soldermaską i pocynowane, to smd jest jak najbardziej OK
Myślę, że warto SMD bo takie projekty wyglądają naprawdę fajnie, takie bardziej PRO :)
Nie ukrywam, że się trochę boję SMD, ale w końcu kiedyś trzeba zacząć...
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: arTii » ndz wrz 25, 2016 9:20 am

kolejny pomysł (był może?)
- zdalne programowanie poprzez WiFi
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » ndz wrz 25, 2016 10:43 am

arTii pisze:kolejny pomysł (był może?)
- zdalne programowanie poprzez WiFi
Gdzieś na forum już o tym gadaliśmy...
Zaprojektowalem kiedyś płytkę pod WiFi-AVR, ale nie doczekało się to realizacji-kiedyś zrobię :)

Pomysł oczywiście super. Fajnie by było mieć możliwość wrzucania nowego oprogramowania w METEO na AVR i ESP :)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » pt wrz 01, 2017 6:32 am

Czyżby Chińczyki zrobili "serducho" dla METEO v2?
Zobaczcie NanoPi Duo

Obrazek

Odpalamy Linuxa, NT i zbieramy dane ;)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
hryst
Betatester
Posty: 672
Rejestracja: wt mar 25, 2014 8:52 am
Kontaktowanie:

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: hryst » pt wrz 01, 2017 2:21 pm

--- działam na orange pi plus H3 ---

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » pt wrz 01, 2017 2:54 pm

Tego Orange Pi 2G-IOT jeszcze nie widziałem ;)

W NanoPi Duo urzekła mnie wielkość PCB, a dokładnie 25,4x50mm

Najbardziej mnie ciekawi w tych mini komputerkach:
- realny pobór prądu
- odporność na warunki atmosferyczne

PS
Zaraz i tak dojdziemy do wniosku, że bez żadnych kombinacji można wszystko oprzeć o Raspberry Pi ZERO he he
Jak to jest, że mamy na rynku od groma tych mini komputerków, lepiej lub bardziej wyposażonych, a i tak na końcu (praktycznie zawsze) wygrywa malina... hmmm...
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości