[DIY] Stacja METEO v2

Użytkownicy tworzą, zmieniają.
Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » czw wrz 01, 2016 3:25 pm

arTii pisze:Ale jak - miejsce na 2CPU? zarówno na płytce dach jak i ziemia? to samo dotyczy ESP czy LAN. Nawet jak są połączone?
Nie, nie, nie...
Może inaczej. Jak dla mnie płytka METEO v2 powinna mieś miejsce na wszystko, dokładnie na wszystko. Wszystko zamontujesz na PCB i masz meteo pełną gębą. Np ja jestem takim przykładem, że chcę mieć wszystko w jednym.
Ale problem się teraz pojawia "a jeżeli ktoś chce mieć meteo dach i meteo ziemia"? Tak jak na przykład Ty. A no nic nie stoi na przeszkodzie aby zbudować 2x meteo tylko z tą różnicą, że na dach dasz wszystkie elementy i złącza jakie są potrzebne na dach. Na ziemi dasz wszystkie elementy i złącza potrzebne na ziemi.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » czw wrz 01, 2016 3:27 pm

arTii pisze:szczerze mówiąc nie wiem dlaczego zdecydowałeś się na zakup UNO - różnica w cenie znikoma (aczkolwiek mam tez UNO oraz nano)
A tak samo wyszło jak kiedyś chciałem spróbować Arduino ;)
cwcc pisze:Tylko czy ma sens dawac 2560 jeżeli będą 2 płytki, może 328 starczy. Ale to wyjdzie w praniu jakie sensory i pomiary będą robione.
ATmega2560 trochę drogawa, ale jest jeszcze ATmega644p (dużo tańsza)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: cwcc » czw wrz 01, 2016 3:36 pm

A może pomyśleć nakładce na arduino mega, jako bazy. A soft może być w bascom, c, arduino i itp. Odpada lutowanie avr i itp. Jak już sobie tak rozmawiamy.

Wysłane z urządzenia mobilnego.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » czw wrz 01, 2016 3:40 pm

cwcc pisze:A może pomyśleć nakładce na arduino mega, jako bazy. A soft może być w bascom, c, arduino i itp. Odpada lutowanie avr i itp.
To też jest jakieś rozwiązanie, rozwiązanie godne przemyślenia ;)

Nie ukrywam, że ja i pewnie nie tylko ja będę miał problem z SMD. Takie gotowe "serce" meteo rozwiązało by wiele problemów.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: arTii » czw wrz 01, 2016 3:42 pm

cwcc pisze:Tylko czy ma sens dawac 2560 jeżeli będą 2 płytki, może 328 starczy. Ale to wyjdzie w praniu jakie sensory i pomiary będą robione.
Pewnie masz rację, tylko że ja już się rozpędziłem z planami (jak zwykle)
W moim założeniu płytka "ziemia" może być umieszczona w domu, i do niej podłączone czujniki "na zewnątrz" a przy okazji również wewnętrzne.
Do tego podłączony moduł LAN oraz wyświetlacz na SPI i może wtedy się okazać że 328 będzie za mało, albo na styk. Zawsze możemy wtedy jednak dołożyć expander na I2C :)
Na dachu moim zdaniem powinny być tylko:
[*]nasłonecznienie
[*]UV
[*]prędkość i kierunek wiatru
[*]ilość opadów - ale do tego nie jestem jeszcze całkiem przekonany
cała reszta - na dole
pimowo pisze:ATmega2560 trochę drogawa, ale jest jeszcze ATmega644p (dużo tańsza)
a zgodne to jest z jakimś arduino? nie kojarzę....
a czy jest droga? - niecałe 4USD - to raptem 5zł droższa niż 328
zobacz sam: http://www.aliexpress.com/item/ATMEGA25 ... 13612.html już mam 2 sztuki
pimowo pisze:zbudować 2x meteo tylko z tą różnicą, że na dach dasz wszystkie elementy i złącza jakie są potrzebne na dach. Na ziemi dasz wszystkie elementy i złącza potrzebne na ziemi.
Ale tak jak pisałem - masz większą płytkę która musisz gdzieś upchać na ziemi. To jest to dlaczego nie bardzo angażowałem się w METEO v.1
Jeśli v2 będzie dalej tak samo to znów beze mnie...
Poza tym może faktycznie okazać się że na ziemi wystarczy jednak AT328 i nie będzie potrzeba angażować mocniejszego uC (trudniejszego jednak w lutowaniu). Ale to dopiero się okaże.
cwcc pisze:A może pomyśleć nakładce na arduino mega, jako bazy. A soft może być w bascom, c, arduino i itp. Odpada lutowanie avr i itp. Jak już sobie tak rozmawiamy.
Przecież o tym pisałem o 10:48 :D
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: cwcc » czw wrz 01, 2016 3:46 pm

Sorki fakt była taka propozycja. A może dzięki temu wzrośnie popularność NT i stacji meteo.

Wysłane z urządzenia mobilnego.

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4313
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: pimowo » czw wrz 01, 2016 3:59 pm

Na początek myślę, że trzeba przemyśleć "fundament" całego meteo i jego założenia.
Ja to bym widział v2 raczej jako rozbudowane v1-dołożenie tego czego brakuje-LAN, wilgotność gleby i co tam jeszcze trzeba. montuje sobie wszystko z czego będę korzystał i działa.
Jeżeli ktoś chce mieć osobno dach i ziemia to musiałby zbudować 2x meteo. Na jednym montuje i podłącza wszystko co trzeba na dach i analogicznie z ziemią.
@arTii bardziej idzie w stronę dwóch, całkiem różnych płytek do tych zadań: dach, ziemia
arTii pisze:tylko że ja już się rozpędziłem z planami (jak zwykle)
No i jak najbardziej OK bo po to jest ten temat aby sobie (jak na razie) pogadać i powymyślać :)
arTii pisze:
pimowo pisze:ATmega2560 trochę drogawa, ale jest jeszcze ATmega644p (dużo tańsza)
a zgodne to jest z jakimś arduino? nie kojarzę....
Nie wiem, strzeliłem z tym uC-nie sprawdzałem :(
Rozpędziłem się bo jest to większy uC niż ATmega328 i występuje w obudowie DIP
arTii pisze:tak jak pisałem - masz większą płytkę która musisz gdzieś upchać na ziemi.
To też pytanie jaka ta płytka powinna być?
v1 bez akumulatorów ma 65x165mm to jest dużo czy mało?
cwcc pisze:A może dzięki temu wzrośnie popularność NT i stacji meteo.
Oby... bo projekt NetTemp jest naprawdę świetny, a jak będzie więcej nas to i projekt rozbuduje się jeszcze bardziej i będzie jeszcze bardziej świetny :)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: cwcc » czw wrz 01, 2016 4:12 pm

Mamy rok, więc pomysłów będzie dużo, trzeba zrobić listę i zaznaczyć co jest ustalone.
Ze względu na popularność myślę że arduino mega może się sprawdzić jako baza a poza tym już jakaś część była by zrobiona

Wysłane z urządzenia mobilnego.

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: arTii » czw wrz 01, 2016 4:37 pm

cwcc pisze:Mamy rok, więc pomysłów będzie dużo, trzeba zrobić listę i zaznaczyć co jest ustalone.
Ze względu na popularność myślę że arduino mega może się sprawdzić jako baza a poza tym już jakaś część była by zrobiona
Jak najbardziej - masz juz zasilanie, uC, UART. Tylko że jeśli wystarczy, to praktycznie byłoby projektować pod UNO, rozkład pinów jest zgodny z MEGA, a zawsze to nieco mniejsze :) Szczególnie na dach.
Chociaż z drugiej strony UNO ma flash 32k zaś mega 256k - spora różnica...
Ale gdyby było to pod arduino, to więcej jest przykładów softu....
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1645
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: [DIY] Stacja METEO v2

Post autor: arTii » pt wrz 02, 2016 11:23 am

kolejny pomysł (który się wykluł przy okazji wątku METEO v.1)
[*] karta SD (microSD?) na której byłyby buforowane dane w przypadku niemożności ich posłania do centrali :) Ewentualnie inna pamięć nieulotna
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 dostępne. Również inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości