licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

techfreak
Site Admin
Posty: 4673
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: [solved] licznik energii ELS SDM72D - GPIO

Post autor: techfreak » śr lut 08, 2017 6:04 pm

Zobacze w wolnej chwilo o co biega.

Daniel
Posty: 15
Rejestracja: wt gru 06, 2016 1:05 pm

Re: [solved] licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: Daniel » śr lut 08, 2017 6:23 pm

Jest prawie ok
Obrazek
Obrazek

NT co 1 minutę dodaje 1 kWh niezależnie od impulsów.
Jednak w ALL sumują sie tylko impulsy.
Dodatkowe kWh zapisują sie w bazie i w hour/day/month.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Daniel
Posty: 15
Rejestracja: wt gru 06, 2016 1:05 pm

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: Daniel » śr cze 07, 2017 10:34 pm

po kilku miesiącach pracy na wersji stabilnej zainstalowałem betę i problem z dopisywaniem do bazy 1kWh co 1 min dalej występuje. Czy można to jakoś naprawić?

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: pimowo » pn cze 12, 2017 6:09 pm

@Daniel, udało Ci się uruchomić licznik na becie?
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

jot
Posty: 933
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: jot » pn cze 12, 2017 6:58 pm

Czy ktoś orientuje się, jak faktycznie wygląda komunikacja takiego licznika z NT? To jest jakaś pulsacja na pinach liczona w okresie czasu, czy coś się odpytuje z czymś ?
Pewnie mógłbym pomóc, ale nie mam takiego licznika i nie bardzo mam jak się za to zabrać;p Z drugiej strony jakiś pulsator by się znalazł - mam anemometr i mogę go podłączyć żeby NT zliczał impulsy i przyjrzeć się co się z tym dzieje..

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: pimowo » pn cze 12, 2017 8:14 pm

jot pisze:Czy ktoś orientuje się, jak faktycznie wygląda komunikacja takiego licznika z NT? To jest jakaś pulsacja na pinach liczona w okresie czasu, czy coś się odpytuje z czymś ?
Malinka na bieżąco zlicza impulsy z licznika poprzez GPIO.
Nie bardzo wiem gdzie teraz leży skrypt za to odpowiedzialny.
jot pisze:Pewnie mógłbym pomóc, ale nie mam takiego licznika i nie bardzo mam jak się za to zabrać;p
Było by super. Co ciekawe w starszym NT wszystko było OK
jot pisze:mam anemometr i mogę go podłączyć żeby NT zliczał impulsy i przyjrzeć się co się z tym dzieje..
Całkiem niezły dawca impulsów ;)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

jot
Posty: 933
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: jot » wt cze 13, 2017 5:37 pm

No dobra, wszystko ładnie, ale za cholerę nie rozumiem, co to jest 'divider' i 'debouncing time' w menu konfiguracji GPIO.
Na moje oko "po nowemu" gdzie "wolne" GPIO wcale nie są w GPIO (zaskok:p) tylko w devices to chyba nie jest dobry kierunek:p

Daniel
Posty: 15
Rejestracja: wt gru 06, 2016 1:05 pm

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: Daniel » wt cze 13, 2017 7:30 pm

Było w dyskusji przy odczycie wartości z różnych liczników:

Debouncing to jest czas w ms poniżej którego jak zarejestruje puls to go zignoruje. To jest taki softowy ogranicznik drgań stykow. Ja przy 1000 imp/kwh mam 90.

divider - dzielnik - ile impulsów przypada na kwh

techfreak
Site Admin
Posty: 4673
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: techfreak » sob lip 01, 2017 10:47 pm

Proszę zobaczcie czy po aktualizacji pojawiają się odczyty.

Awatar użytkownika
slawko
Posty: 263
Rejestracja: czw lis 26, 2015 10:59 pm
Lokalizacja: Bełchatów

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

Post autor: slawko » ndz lip 02, 2017 12:24 am

U mnie po aktualizacji nie mam odczytu z SDM120 a były, co to może być.

Dobra wszystko działa, 5minut przed aktualizacja nettemp aktualizowałem raspberry i nie wszystkie pakiety się poprawnie zaktualizowały.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość