Strona 1 z 5

licznik energii ELS SDM72D - GPIO [problem]

: pt sty 06, 2017 3:29 pm
autor: Daniel
Witam,
Mam problem z połączeniem licznika energii ELS SDM72D v1.1.
Wszystko podłączone jak na schemacie pod GPIO 24:
kwh1.png
kwh1.png (1.8 KiB) Przejrzano 1044 razy
w nettemp w device- >GPIO ustawione Electricity counter.

Jednak brak licznika w Device i Status.

Nie mam juz pomysłu co robie nie tak.
w wersji nettemp beta 3 - licznik pojawiał się jednak nie zbierał odczytów.

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: pt sty 06, 2017 3:51 pm
autor: pimowo
Daniel pisze:Witam,
Mam problem z połączeniem licznika energii ELS SDM72D v1.1.
Wszystko podłączone jak na schemacie pod GPIO 24:
kwh1.png
w nettemp w device- >GPIO ustawione Electricity counter.

Jednak brak licznika w Device i Status.

Nie mam juz pomysłu co robie nie tak.
w wersji nettemp beta 3 - licznik pojawiał się jednak nie zbierał odczytów.
Sprawdź wszystkie połączenia, kable. Może zamieniłeś "SO+" i "SO-"

A tak przy okazji dodaj kondensator 100nF przy samym GPIO malinki:

Obrazek

*)u mnie tak podłączony licznik dane zbiera już od roku.

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: pt sty 06, 2017 4:51 pm
autor: techfreak
z tego co pamiętam, to jeśli przyjdzie impuls to skrypt wyśle do recieviera i pojawi sie w newdev.

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: pt sty 06, 2017 5:36 pm
autor: pimowo
techfreak pisze:z tego co pamiętam, to jeśli przyjdzie impuls to skrypt wyśle do recieviera i pojawi sie w newdev.
Zgadza się...
Daniel pisze:w wersji nettemp beta 3 - licznik pojawiał się jednak nie zbierał odczytów.
Czyli tu jest jakiś problem z licznikiem, połączeniem lub ustawieniem w NT.

1. Pokaż ja ustawiasz licznik w NT
2. Odłącz kabel od licznika i zewrzyj go parę razy

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: pt sty 06, 2017 6:46 pm
autor: Daniel
pimowo pisze:
techfreak pisze:z tego co pamiętam, to jeśli przyjdzie impuls to skrypt wyśle do recieviera i pojawi sie w newdev.
Zgadza się...
Daniel pisze:w wersji nettemp beta 3 - licznik pojawiał się jednak nie zbierał odczytów.
Czyli tu jest jakiś problem z licznikiem, połączeniem lub ustawieniem w NT.

1. Pokaż ja ustawiasz licznik w NT
2. Odłącz kabel od licznika i zewrzyj go parę razy
1. Ustawienie licznika w NT
Screenshot at sty 06 18-29-42.png
Screenshot at sty 06 18-29-23.png
Screenshot at sty 06 18-29-09.png
Screenshot at sty 06 18-28-45.png
2. Niestety zwarcie nie wpływa na pojawienie się licznika w device :(

Sprawdziłem połączenia kablowe.
Skróciłem przewody, zrezygnowałem z płytki prototypowej i połączyłem kondensator na przewodzie zaciskając go zaciskiem.
do opornika 10k dołożyłem 6,7k otrzymując 4k. Niestety nie odnalazłem opornika 4,7k oraz kondensatora - kupię w poniedziałek i podłącze.

Po takich modyfikacjach licznik pojawił się w device jednak nie zliczał nic - baza pusta. Postanowiłem przywrócić NT do ustawień fabrycznych i licznik juz się nie pojawił.

Nie jestem elektronikiem, długo nie pracowałem z układami jedynie na studiach trochę elektroniki liznołem.

EDIT:

Licznik zaskoczył - pojawił się w device.
Maksymalnie poskracałem przewody. Odłączyłem opornik 6,7k pozostał 10k i po chwili licznik pojawił się w device
Teraz czekam czy będzie zliczał impulsy.

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: sob sty 07, 2017 11:16 am
autor: techfreak
liczy czy nie?

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: sob sty 07, 2017 9:41 pm
autor: Daniel
techfreak pisze:liczy czy nie?
Jutro bede mógł sprawdzić jak wrócę do domu.
Po uruchomieniu licznika w NT i obserwacji ok 30min nic nie liczył - brak danych w bazie :(
Jutro napisze czy liczy.

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: ndz sty 08, 2017 5:41 pm
autor: Daniel
Daniel pisze:
techfreak pisze:liczy czy nie?
Jutro bede mógł sprawdzić jak wrócę do domu.
Po uruchomieniu licznika w NT i obserwacji ok 30min nic nie liczył - brak danych w bazie :(
Jutro napisze czy liczy.
Niestety nie liczy :(
Baza pusta a od piątku licznik był podłączony do NT.

licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: wt sty 10, 2017 11:24 pm
autor: Daniel
Podłączyłem wszystko jak na schemacie pimowo (kondensator przy GPIO).
NT nie zlicza nic.
Gdy wywołam funkcje sprawdzająca stan gpio w python i skrypt wyłapie zmianę stanu wtedy NT doda 0.001kWh.

Po podłączeniu licznika i wywołaniu funkcji.
"GPIO read 26 " zwraca 1

Co zauważyłem to po podpięcia czujnika temperatury DS18B20 do GPIO4 NT rownież go nie widzi.
Nie wiem czego jeszcze spróbować aby licznik ruszył :(


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: licznik energii ELS SDM72D - GPIO

: wt sty 10, 2017 11:41 pm
autor: techfreak
Zmień gpio.