4.1 statusy przekaźników [solved]

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1698
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

4.1 statusy przekaźników [solved]

Post autor: arTii » pt lut 03, 2017 8:08 pm

Coś niedobrego dzieje się ze statusami.
Mam obydwa przekaźniki (na ESP) wyłączone
przekazniki-gpio-1.jpg
przekazniki-gpio-1.jpg (15.87 KiB) Przejrzano 1137 razy
obydwa świecą na czerwono
ale teraz załączam tylko jeden z nich (różne ESP, różne id)
przekazniki-gpio-2.jpg
przekazniki-gpio-2.jpg (17.45 KiB) Przejrzano 1137 razy
obydwa zaświeciły na zielono.
Ponadto jeśli zmienię lokalnie stan (przekaźnik sonoff) to zmienia się suwak on/off, ale status nie zmienia koloru
przekazniki-gpio-3.jpg
przekazniki-gpio-3.jpg (17.77 KiB) Przejrzano 1137 razy
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

debriuman
Posty: 371
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: debriuman » pt lut 03, 2017 9:20 pm

Mam tak samo tylko z lokalnymi przekaźnikami
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: techfreak » pt lut 03, 2017 10:43 pm

arTii pisze:Coś niedobrego dzieje się ze statusami.
Mam obydwa przekaźniki (na ESP) wyłączone
przekazniki-gpio-1.jpg
obydwa świecą na czerwono
ale teraz załączam tylko jeden z nich (różne ESP, różne id)
przekazniki-gpio-2.jpg
obydwa zaświeciły na zielono.
Ponadto jeśli zmienię lokalnie stan (przekaźnik sonoff) to zmienia się suwak on/off, ale status nie zmienia koloru
przekazniki-gpio-3.jpg

rozumiem masz to samo gpio na obu?

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1698
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: arTii » sob lut 04, 2017 10:21 am

techfreak pisze:rozumiem masz to samo gpio na obu?
No na obydwu płytkach A4 jest to samo GPIO :)
Faktem jest, że jak na jednej dołożyłem przekaźnik2, to on zachowuje się normalnie (chyba)
ale zauważyłem kolejny ZONK
w device-GPIO sa tylko 2 ostatnio dodane
W sumie mam 3 przekaźniki zdefioniowane
device-devices-gpio.jpg
Ale w device-gpio są tylko 2 które dodałem ostatnio
device-gpio.jpg
Usuwałem brakujący przekaźnik, dodawałem go ponownie i pojawiał się w device-gpio, ale ten który był dodany najwcześniej znika (sprawdziłem po kolei wszystkie)
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: techfreak » sob lut 04, 2017 5:38 pm

Ok, poszedł update na GPIO IP

Awatar użytkownika
arTii
Betatester
Posty: 1698
Rejestracja: pt sty 22, 2016 8:40 pm

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: arTii » sob lut 04, 2017 6:51 pm

Nadal nie jest dobrze :(
W status-gpio - jest tylko ostatnio dodany przekaźnik na GPIO12 pomimo, że ogólnie są dodane 3
Płytki A4 z soldermaską oraz G3 chwilowo niedostępne. Inne części do NetTempa- jeśli ktoś potrzebuje - pisać śmiało... i zaglądać do działu Giełda

DOKUMENTACJA NetTemp w trakcie opracowywania
Pomoc online - kontaktuj się przez GG:14211

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: techfreak » sob lut 04, 2017 6:55 pm

Dodaj ponownie.

debriuman
Posty: 371
Rejestracja: czw paź 01, 2015 11:37 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: debriuman » sob lut 04, 2017 7:25 pm

Obrazek
1x RPi 3 & 1x RPi 2 & 3x RPi 0 all for Nettemp

techfreak
Site Admin
Posty: 4679
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontakt:

Re: 4.1 statusy przekaźników

Post autor: techfreak » pn lut 06, 2017 6:00 pm

To zostało poprawione ostatnio

ODPOWIEDZ