Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula" [minmax]

THEND
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 21, 2017 7:02 pm

Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula" [minmax]

Post autor: THEND » pt kwie 07, 2017 8:36 am

Witam, mam problem z "przymulaniem" działania nentemp-a. Czysta instalacja kilka czujników w tym dwa na ESP, sterowanie kilkoma przekaźnikami. W chwili np. włączania/wyłączania przekaźników system zamiera, przeglądarka długo łączy się z nettemp-em i po dłuższej chwili, następuje wykonanie przełączenia. Podobnie z wyświetlaniem poszczególnych zakładek strony. Może na taki stan rzeczy ma wpływ wielkość bazy?

Czytałem wątek: https://nettemp.pl/forum/viewtopic.php? ... nie#p10490
ale nie znalazłem dla siebie rozwiazania. U mnie problem z wolnym działaniem pojawia się dopiero po pewnym czasie od zainstalowania nettemp-a.

swiezak
Posty: 1378
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula"

Post autor: swiezak » pt kwie 07, 2017 1:53 pm

U mnie taki objaw dawala padajaca karta pamieci. Na chwile ok po instalacji i po kilku dniach zamulanie. Wymiana karty na nowa klasy 10 z sandisk i od roku wszystko smiga

THEND
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 21, 2017 7:02 pm

Re: Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula"

Post autor: THEND » pt kwie 07, 2017 2:38 pm

swiezak pisze:U mnie taki objaw dawala padajaca karta pamieci. Na chwile ok po instalacji i po kilku dniach zamulanie. Wymiana karty na nowa klasy 10 z sandisk i od roku wszystko smiga
Podejrzewałem na początku kartę ale to już druga. Na pierwszej - Transcend CL10 16GB też pojawił się opisany problem ale po krótszym okresie. Wymieniłem na SanDisk Ultra 32GB CL10 48MB/s, która działa już ponad miesiąc i właśnie pojawił się problem z zamulaniem nettemp-a. Dodam, że mam zainstalowane również inne programy ale na nich nie zaobserwowałem "przycinek". Karty sprawdzałem programami i wypadają dobrze. Z moich obserwacji wynika, że problemy zaczynają się po jakimś czasie. Malinka pracuje 24h.

Na chwilę obecną strony nie otwierają się praktycznie wcale. Po restarcie Rpi przez chwilkę jest dobrze.

Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę problemu. Postaram się to później opisać.

techfreak
Site Admin
Posty: 4673
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula"

Post autor: techfreak » sob kwie 08, 2017 10:38 am

THEND pisze:
swiezak pisze:U mnie taki objaw dawala padajaca karta pamieci. Na chwile ok po instalacji i po kilku dniach zamulanie. Wymiana karty na nowa klasy 10 z sandisk i od roku wszystko smiga
Podejrzewałem na początku kartę ale to już druga. Na pierwszej - Transcend CL10 16GB też pojawił się opisany problem ale po krótszym okresie. Wymieniłem na SanDisk Ultra 32GB CL10 48MB/s, która działa już ponad miesiąc i właśnie pojawił się problem z zamulaniem nettemp-a. Dodam, że mam zainstalowane również inne programy ale na nich nie zaobserwowałem "przycinek". Karty sprawdzałem programami i wypadają dobrze. Z moich obserwacji wynika, że problemy zaczynają się po jakimś czasie. Malinka pracuje 24h.

Na chwilę obecną strony nie otwierają się praktycznie wcale. Po restarcie Rpi przez chwilkę jest dobrze.

Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę problemu. Postaram się to później opisać.
Masz włączony min max?

THEND
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 21, 2017 7:02 pm

Re: Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula"

Post autor: THEND » sob kwie 08, 2017 4:51 pm

techfreak pisze:
THEND pisze:
swiezak pisze:U mnie taki objaw dawala padajaca karta pamieci. Na chwile ok po instalacji i po kilku dniach zamulanie. Wymiana karty na nowa klasy 10 z sandisk i od roku wszystko smiga
Podejrzewałem na początku kartę ale to już druga. Na pierwszej - Transcend CL10 16GB też pojawił się opisany problem ale po krótszym okresie. Wymieniłem na SanDisk Ultra 32GB CL10 48MB/s, która działa już ponad miesiąc i właśnie pojawił się problem z zamulaniem nettemp-a. Dodam, że mam zainstalowane również inne programy ale na nich nie zaobserwowałem "przycinek". Karty sprawdzałem programami i wypadają dobrze. Z moich obserwacji wynika, że problemy zaczynają się po jakimś czasie. Malinka pracuje 24h.

Na chwilę obecną strony nie otwierają się praktycznie wcale. Po restarcie Rpi przez chwilkę jest dobrze.

Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę problemu. Postaram się to później opisać.
Masz włączony min max?
Tak.

techfreak
Site Admin
Posty: 4673
Rejestracja: sob mar 15, 2014 2:23 pm
Lokalizacja: Gdansk
Kontaktowanie:

Re: Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula"

Post autor: techfreak » sob kwie 08, 2017 5:41 pm

THEND pisze:
techfreak pisze:
THEND pisze:
Podejrzewałem na początku kartę ale to już druga. Na pierwszej - Transcend CL10 16GB też pojawił się opisany problem ale po krótszym okresie. Wymieniłem na SanDisk Ultra 32GB CL10 48MB/s, która działa już ponad miesiąc i właśnie pojawił się problem z zamulaniem nettemp-a. Dodam, że mam zainstalowane również inne programy ale na nich nie zaobserwowałem "przycinek". Karty sprawdzałem programami i wypadają dobrze. Z moich obserwacji wynika, że problemy zaczynają się po jakimś czasie. Malinka pracuje 24h.

Na chwilę obecną strony nie otwierają się praktycznie wcale. Po restarcie Rpi przez chwilkę jest dobrze.

Wydaje mi się, że znalazłem przyczynę problemu. Postaram się to później opisać.
Masz włączony min max?
Tak.
To wyłącz i zobacz czy jest lepiej.

THEND
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 21, 2017 7:02 pm

Re: Nettemp 4.1.7 - strasznie "przymula"

Post autor: THEND » sob kwie 08, 2017 11:19 pm

Po wyłączeniu jest zdecydowanie lepiej. Poobserwuję jeszcze w dłuższym okresie.

Potwierdzam, teraz jest OK. Dlaczego jednak [minmax] ma taki wpływ na szybkość działania nettemp-a?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość