[SOLVED] Znikający UPDATE

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: pimowo » wt lip 25, 2017 11:16 pm

Dobra... system stoi tym razem na HDD 2,5" :)
Muszę Wam powiedzieć, że mam jakieś dziwne wrażenie jakby malinka niezłych skrzydeł otrzymała-tak samo było jak się przesiadłem z B+ na 3B :P

Instalacja NT, przywrócenie danych z backup'u (jak dobrze, że ja go mam) jakieś 15min i po zawodach...

Nie wiem jeszcze jak upchnę HDD, ale coś wymyślę... jak mi teraz malina padnie to ją wyrzucam przez okno normalnie...

EDYTA

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=~/test.tmp bs=100K count=1024
1024+0 przeczytanych recordów
1024+0 zapisanych recordów
skopiowane 104857600 bajtów (105 MB), 3,09946 s, 33,8 MB/s

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/zero of=~/test.tmp bs=100K count=10240
10240+0 przeczytanych recordów
10240+0 zapisanych recordów
skopiowane 1048576000 bajtów (1,0 GB), 35,4206 s, 29,6 MB/s
Na pendrive miałem coś około 12 czy 15MB/s i 8,4MB/s
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: cwcc » śr lip 26, 2017 12:47 am

https://elty.pl/pl/p/RAID-dla-komputerk ... -SATA/1747

Może to się przyda?

I mały test:


http://www.jarzebski.pl/blog/2016/02/21 ... o-nie.html

Wysłane z urządzenia mobilnego.



Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: pimowo » śr lip 26, 2017 12:57 am

he he, aż tak nie będę rozbudowywał maliny :P

Ale co jest najciekawsze to na B+ nie miałem takich problemów jak na 3B, ba! nie miałem żadnych problemów, padające karty to tylko i wyłącznie na 3B. Jak używałem NT na B+ nie padła mi żadna karta. Sam już nie wiem co jest nie tak, sprzęt czy może jakoś inaczej ten sprzęt użytkuję? Nie wiem sam już.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: cwcc » śr lip 26, 2017 1:10 am

Trzeba poszukać przyczyny. Poszperać troszkę na forach może uda się coś ciekawego poczytać. Nie jesteśmy jedyni.

Ale sprzęt ciekawy.

Wysłane z urządzenia mobilnego.



cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: cwcc » śr lip 26, 2017 1:21 am

Przydała by się możliwość uruchamiania systemu po sieci.

Wysłane z urządzenia mobilnego.


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: pimowo » śr lip 26, 2017 1:24 am

Nie, no sprzęt naprawdę fajny i naprawdę wiele można z tego wyciągnąć.

Co do malinki... teraz testuję HDD jak to już nie wypali (nawet tego nie biorę pod uwagę, że dysk padnie) to zmieniam sprzęt na coś ITX i pies drapał, że to więcej prądu pobiera, ale św. spokój będzie.

Ale już jeden problem jest. Gdy restaruję malinę to nie zawsze chce ruszyć. Podejrzewam, że jej prądu brakuje bo zasilam (jak narazie) poprzez uUSB, a na USB jest modem, HDD i konwerterów dwie szt.
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: cwcc » śr lip 26, 2017 1:30 am

Mi nawet nie chciało wystartować z dysku, używasz mostka czy obudowy do dysku na usb

Wysłane z urządzenia mobilnego.


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: pimowo » śr lip 26, 2017 1:37 am

Powiem Tobie tak...
Mam cztery dyski (40GB Samsung, 40GB Sagate, 160GB WD i 250GB Fujitsu) i dwie kieszenie (no name i GOOD RAM) i tylko jeden przypadek zadziałał-dysk 40GB Samsunga i kieszeń po dysku GOOD RAM (zewnętrzny dysk z Orange-dysk siedzi w moim laptopie, a ta obudowa się walała po kątach)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

cwcc
Posty: 1005
Rejestracja: śr lut 03, 2016 12:37 pm
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: cwcc » śr lip 26, 2017 1:41 am

Czyli z obudową trzeba trafić jak i z dyskiem. Ja obecnie mam wszystko na xenserver postawione i jak na razie spokój, brak tylko gpio z rpi do dyspozycji ale mam nadzieję że ArduinoNT załatwi sprawę

Wysłane z urządzenia mobilnego.


Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4340
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: [SOLVED] Znikający UPDATE

Post autor: pimowo » śr lip 26, 2017 1:47 am

Ja w moim przypadku nawet bym nie płakał za GPIO ponieważ ja ich w sumie nie używam, mam tylko licznik pod GPIO podłączony, ale to można załatwić wymianą licznika na taki z RS485 czy coś. Mam jeszcze testowo nadajnik 433MHz i inne bzdety-gdyby mi dziś brakło GPIO to nic by się nie stało ;)
Mój NetTemp mieszka w Raspberry Pi 3B na szynie DIN

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość