Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

swiezak
Posty: 1526
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: swiezak » wt lip 18, 2017 11:32 am

Cześć. Troszkę się u mnie zmieniła logika działania NT i do tej pory sterowanie wentylatorem w łazience zajmowała się płytka a4 +dht11 (htu oraz bme są w drodze do mnie) -teraz będzie bezpośrednio do maliny podpięty czujnik i przekaźnik.W sumie nie jest mi potrzebna super dokładność bo to wentylator w łazience.
Czujnik podpięty do gpio 23 +rezystor 4,7k
Wykrywa mi
-gpio_23
-gpio_23_temp
-gpio_23_humid
Obrazek
Dodaję te 3 gpio. Przechodzę do zakładki GPIO w settings Gpio23 daję dht11/22 po kliknięciu otrzymuję komunikat "cannot insert to DB humi"
odświeżam stronę i mogę wybrać czujnik DHT11
Obrazek
Przechodzę do tools/db check i wszystko jest ok
Obrazek
ale nadal czujniki 0.0
Obrazek

ozmatox
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 17, 2017 8:56 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: ozmatox » wt sty 16, 2018 9:11 am

Podpinam się pod temat,
u mnie dokładnie taki sam problem, temperatura jest dobrze a wilgotność 0,0 ???
w wersji 3 działało poprawnie, po aktualizacji nie.
Odczyt z konsoli prawidłowy.
Załączniki
dht11humi.png
dht11humi.png (11.37 KiB) Przejrzano 959 razy
dht11.png
dht11.png (7.53 KiB) Przejrzano 959 razy

swiezak
Posty: 1526
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: swiezak » wt sty 16, 2018 11:07 am

spróbuj usunąc czujnik i go dodać ponownie.

ozmatox
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 17, 2017 8:56 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: ozmatox » pn sty 22, 2018 3:59 pm

Usunięcie i ponowne dodanie niestety nie pomaga, Temperatura działa poprawnie.
Za trzecim razem wilgotność wskoczyła na 60 % i tak już została, nie aktualizuje się.

Zainstalowałem na nowej karcie system Rasbian i ostatnią wersję nettemp i dokładnie to samo.
w konsoli czujnik działa w domoticz'u też ;)

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 626
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » pn sty 22, 2018 8:00 pm

Ustaw na LOW przed kliknięciem humid.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ozmatox
Posty: 15
Rejestracja: wt sty 17, 2017 8:56 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 i DHT22 wartość 0.0

Post autor: ozmatox » wt sty 23, 2018 2:35 pm

@pasiekazj dziękuję za poradę , ale niestety to nic nie zmienia...usuwam GPIO, usuwam czujniki tmp i hum, dodaję na nowo, restartuję rpi i nic się nie zmienia .
W konsoli działa, w domoticz też, a w tej wersji 4.1.26 za choinkę nie chce pokazać właściwej wilgotności.
Co więcej jak zainstaluję nettemp3 stable RC2 to działa prawidłowo.

Do tej wersji beta dodałem jeszcze DHT22 i też nie ma HUMI :)

Ogólnie strzałki co 5 min działają właściwie ale wyniki się nie odświeżają.
Gdzie szukać przyczyny?
Załączniki
Screenshot_14.png
Screenshot_14.png (8.19 KiB) Przejrzano 908 razy
Screenshot_13.png
hdt2211humitemp.png
hdt2211humitemp.png (11.47 KiB) Przejrzano 908 razy
Screenshot_11.png
Screenshot_11.png (6.14 KiB) Przejrzano 908 razy
Screenshot_12.png

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 626
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » śr sty 24, 2018 11:01 am

Na razie poprawiłem wsadzanie do bazy czujników. Z odczytami jeszcze walczę.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 626
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » śr sty 24, 2018 7:56 pm

@ozmatox chyba udało mi się załatać temat. Możesz potestować w mojej becie:
https://nettemp.pl/forum/viewtopic.php?f=35&t=1464
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

krawcu
Posty: 1
Rejestracja: pt cze 08, 2018 9:02 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: krawcu » pt cze 08, 2018 9:18 am

Mam podobny problem na wersji 4.1.28
Czujnik DHT22 podpięty pod GPIO13 jest widoczny. Czyta temperaturę ale wilgotność jest na 0. Próbowałem dodawać, usuwać, restartować malinę ale nic. Jedyna różnica to brak rezystora pomiędzy zasilaniem i data.
W konsoli odczytuje dane ale z błędami. Może mi ktoś w tym pomóc?
Obrazek

swiezak
Posty: 1526
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: swiezak » pt cze 08, 2018 9:35 am

propozycja przejścia do NT wersja betamm autorstwa @pasiekazj wszystko działa jak powinno.

jak przejść do betamm

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości