Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4807
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pimowo » sob cze 09, 2018 6:36 pm

@krawcu, a dlaczego nie masz rezystora? Wszyscy dobrze wiedzą, że on być musi :)
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

krawcu
Posty: 5
Rejestracja: pt cze 08, 2018 9:02 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: krawcu » czw sie 23, 2018 11:59 pm

Bez rezystora też przecież działa...
Niemniej dodałem 4kOhm pomiędzy 3V i Data. Podpoiłem pod GPRIO23 i nie wykrywa. Jak dodałem ręcznie GPIO23 i ustawiłem jako DHT22 to pokazuje w urządzaniach GPIO oraz jeden z wilgotnością i jeden z temperaturą. Na wykresach są wartości ale w statusach ich nie ma. CO może być powodem? Mam najnowszą wersję NT.

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 835
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » pt sie 24, 2018 6:24 am

krawcu pisze:
czw sie 23, 2018 11:59 pm
Bez rezystora też przecież działa...
Niemniej dodałem 4kOhm pomiędzy 3V i Data. Podpoiłem pod GPRIO23 i nie wykrywa. Jak dodałem ręcznie GPIO23 i ustawiłem jako DHT22 to pokazuje w urządzaniach GPIO oraz jeden z wilgotnością i jeden z temperaturą. Na wykresach są wartości ale w statusach ich nie ma. CO może być powodem? Mam najnowszą wersję NT.
Najnowsza to znaczy która dokładnie?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

krawcu
Posty: 5
Rejestracja: pt cze 08, 2018 9:02 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: krawcu » pt sie 24, 2018 8:21 am

betamm 4.7.3 - aktualizowane wczoraj :)

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 835
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » pt sie 24, 2018 9:00 am

krawcu pisze:
pt sie 24, 2018 8:21 am
betamm 4.7.3 - aktualizowane wczoraj :)
Robiłem kiedyś poprawkę do tego i działało. MOżesz podesłac wejsciówkę ssh i www ?
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 835
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » pt sie 24, 2018 10:10 pm

Gotowe, poprawione, działa. Trzeba zrobić update i usunąć czujniki i ponownie dodać.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

krawcu
Posty: 5
Rejestracja: pt cze 08, 2018 9:02 am

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: krawcu » pt sie 24, 2018 10:33 pm

A co było nie tak?

Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 835
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » sob sie 25, 2018 6:17 am

Moja wina. trzeba było kod poprawić.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

wicio1984
Posty: 58
Rejestracja: czw mar 23, 2017 10:08 pm

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: wicio1984 » sob sty 12, 2019 12:43 pm

Betamm 4.8.0 właśnie zauważyłem że mam dwa czujniki wyłączone a w NT mam na zielono a wszesniej zapalało się na żółto.

Orange pi pc plus na emmc Wysłane przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
pasiekazj
Posty: 835
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

Post autor: pasiekazj » sob sty 12, 2019 1:07 pm

wicio1984 pisze:
sob sty 12, 2019 12:43 pm
Betamm 4.8.0 właśnie zauważyłem że mam dwa czujniki wyłączone a w NT mam na zielono a wszesniej zapalało się na żółto.

Orange pi pc plus na emmc Wysłane przy użyciu Tapatalka
Bo teraz musisz ustawić powiadomienie typu "last update". Możesz nie aktywować SMS, mail czy PO ale powiadomienie musi być. I musi mieć włączone recovery.

Chyba dodam jeszcze defaulta np powyżej 1 godziny nieobecności czujnika.
A generalnie zachęcam do czytania wątku ze zmianami, bo tam jest to opisane.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.
http://mmsite.pl

ODPOWIEDZ