Strona 1 z 2

Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: wt lip 18, 2017 11:32 am
autor: swiezak
Cześć. Troszkę się u mnie zmieniła logika działania NT i do tej pory sterowanie wentylatorem w łazience zajmowała się płytka a4 +dht11 (htu oraz bme są w drodze do mnie) -teraz będzie bezpośrednio do maliny podpięty czujnik i przekaźnik.W sumie nie jest mi potrzebna super dokładność bo to wentylator w łazience.
Czujnik podpięty do gpio 23 +rezystor 4,7k
Wykrywa mi
-gpio_23
-gpio_23_temp
-gpio_23_humid
Obrazek
Dodaję te 3 gpio. Przechodzę do zakładki GPIO w settings Gpio23 daję dht11/22 po kliknięciu otrzymuję komunikat "cannot insert to DB humi"
odświeżam stronę i mogę wybrać czujnik DHT11
Obrazek
Przechodzę do tools/db check i wszystko jest ok
Obrazek
ale nadal czujniki 0.0
Obrazek

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: wt sty 16, 2018 9:11 am
autor: ozmatox
Podpinam się pod temat,
u mnie dokładnie taki sam problem, temperatura jest dobrze a wilgotność 0,0 ???
w wersji 3 działało poprawnie, po aktualizacji nie.
Odczyt z konsoli prawidłowy.

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: wt sty 16, 2018 11:07 am
autor: swiezak
spróbuj usunąc czujnik i go dodać ponownie.

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: pn sty 22, 2018 3:59 pm
autor: ozmatox
Usunięcie i ponowne dodanie niestety nie pomaga, Temperatura działa poprawnie.
Za trzecim razem wilgotność wskoczyła na 60 % i tak już została, nie aktualizuje się.

Zainstalowałem na nowej karcie system Rasbian i ostatnią wersję nettemp i dokładnie to samo.
w konsoli czujnik działa w domoticz'u też ;)

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: pn sty 22, 2018 8:00 pm
autor: pasiekazj
Ustaw na LOW przed kliknięciem humid.

Re: Beta 4.1.20 DHT11 i DHT22 wartość 0.0

: wt sty 23, 2018 2:35 pm
autor: ozmatox
@pasiekazj dziękuję za poradę , ale niestety to nic nie zmienia...usuwam GPIO, usuwam czujniki tmp i hum, dodaję na nowo, restartuję rpi i nic się nie zmienia .
W konsoli działa, w domoticz też, a w tej wersji 4.1.26 za choinkę nie chce pokazać właściwej wilgotności.
Co więcej jak zainstaluję nettemp3 stable RC2 to działa prawidłowo.

Do tej wersji beta dodałem jeszcze DHT22 i też nie ma HUMI :)

Ogólnie strzałki co 5 min działają właściwie ale wyniki się nie odświeżają.
Gdzie szukać przyczyny?

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: śr sty 24, 2018 11:01 am
autor: pasiekazj
Na razie poprawiłem wsadzanie do bazy czujników. Z odczytami jeszcze walczę.

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: śr sty 24, 2018 7:56 pm
autor: pasiekazj
@ozmatox chyba udało mi się załatać temat. Możesz potestować w mojej becie:
https://nettemp.pl/forum/viewtopic.php?f=35&t=1464

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: pt cze 08, 2018 9:18 am
autor: krawcu
Mam podobny problem na wersji 4.1.28
Czujnik DHT22 podpięty pod GPIO13 jest widoczny. Czyta temperaturę ale wilgotność jest na 0. Próbowałem dodawać, usuwać, restartować malinę ale nic. Jedyna różnica to brak rezystora pomiędzy zasilaniem i data.
W konsoli odczytuje dane ale z błędami. Może mi ktoś w tym pomóc?
Obrazek

Re: Beta 4.1.20 DHT11 wartość 0.0

: pt cze 08, 2018 9:35 am
autor: swiezak
propozycja przejścia do NT wersja betamm autorstwa @pasiekazj wszystko działa jak powinno.

jak przejść do betamm