Kilka poprawek do beta 4.1.26

Kosiarz
Posty: 186
Rejestracja: ndz mar 27, 2016 5:17 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Kosiarz » śr kwie 11, 2018 7:07 pm

pasiekazj pisze:
śr kwie 11, 2018 7:04 pm
Kosiarz pisze:
śr kwie 11, 2018 5:07 pm
Dzisiejszy update zakończył sie tak:
update dzis.png
i potem tak:
dzis.png
chyba nie jest ok jednak ponieważ straciłem wszystko
www.png
server node sie zmienił i nie chce sie zapisać poprawny
Już Ci odklikałem - działa.
Masz dostęp jak do swojego:-)
#RPI 3+/beta 4.6.5 NT # taka sytuacja:-)

jot
Posty: 946
Rejestracja: śr lut 03, 2016 8:50 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: jot » czw kwie 12, 2018 2:03 pm

artjur pisze:
wt kwie 10, 2018 11:55 pm
No i się złapało.
Po kilku godzinach wyskoczyło takie coś
2018-04-10 22.34.28.jpg
Jednym słowem wysypał się dysk.
Nie łapie, karta SD, Pendrive, OK. Ale dysk nie wytrzymał nawet pół roku.
a może to nie uszkodzony dysk, tylko usb ? W sensie albo koncentrator, albo przejściówka / konwerter SATA<->USB. I to powoduje nieciągłości w dzienniku..

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » czw kwie 12, 2018 6:32 pm

jot pisze:
czw kwie 12, 2018 2:03 pm
artjur pisze:
wt kwie 10, 2018 11:55 pm
No i się złapało.
Po kilku godzinach wyskoczyło takie coś
2018-04-10 22.34.28.jpg
Jednym słowem wysypał się dysk.
Nie łapie, karta SD, Pendrive, OK. Ale dysk nie wytrzymał nawet pół roku.
a może to nie uszkodzony dysk, tylko usb ? W sensie albo koncentrator, albo przejściówka / konwerter SATA<->USB. I to powoduje nieciągłości w dzienniku..
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem.
Nie chciałbym zapeszac ale jak na razie ponad 20 godzin działa 😁
USB to był dobry trop, oraz dodatkowo zasilanie. Obecnie dysk ma własny zasilacz a malinka własny - może troszkę nie ekonomicznie ale dopóki nie znajdę wydajnego zasilacza to tak zostawię. Wymieniłem też przewód USB, dodatkowo odcinając zasilanie z malinki A w to miejsce podłączyłem ten drugi zasilacz.
Mam nadzieję że to załatwi problem, bo już chodziło mi po głowie żeby dac sobie z tym spokój 😁
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » sob kwie 14, 2018 11:33 pm

@pasiekazj A kiedy uda Ci się zrobić poprawki w Day Plan? Czy faktycznie jest z tym dużo kłopotu?
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

Asior
Posty: 31
Rejestracja: pt paź 14, 2016 12:28 am

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Asior » ndz kwie 15, 2018 9:58 pm

pimowo pisze:
śr kwie 04, 2018 11:19 pm
Podłącz zwykły przycisk pod GPIO i zobacz co się będzie działo, jak NT będzie zliczał kliknięcia
Witam

Znalazłem przyczynę błędnego zliczania - malina jest zamontowana w pobliżu szafy ze sterowaniem od pieca CO, - to właśnie stycznik od podajnika pieca CO powoduje zakłócenia i dodatkowe zliczanie impulsów. Żeby było ciekawiej to już samo załączanie stycznika (bez podawania napięcia do silnika) powoduje problem ze zliczaniem.

Nic tutaj nie pomaga przewód z oplotem do wodomierzy itd, testowałem różne kombinacje. Ktoś ma pomysł jak uodpornić malinę na zakłócenia ?

swiezak
Posty: 1516
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » pn kwie 16, 2018 7:50 am

Impuls jest zliczany nawet jak jest kabel od licznika odłączony czy podłączony? O co mi chodzi- chodzi o to czy kabel od czujnika robi za antenę czy to zakłócenia zasilania. Trzeba to ustalić żeby wiedzieć co filtrowac

pasiekazj
Posty: 604
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pn kwie 16, 2018 8:38 am

artjur pisze:
sob kwie 14, 2018 11:33 pm
@pasiekazj A kiedy uda Ci się zrobić poprawki w Day Plan? Czy faktycznie jest z tym dużo kłopotu?
Najwięcej kłopotu jest z tym że muszę zestawić sobie sprzęt do testów. Ostatnio mam mniej czasu na klepanie kodu no bo wiosna - trzeba dokończyć budowę domu więc priorytety troszkę się zmieniły, ale temat na pewno nie umarł.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » pn kwie 16, 2018 9:23 am

pasiekazj pisze:
pn kwie 16, 2018 8:38 am
artjur pisze:
sob kwie 14, 2018 11:33 pm
@pasiekazj A kiedy uda Ci się zrobić poprawki w Day Plan? Czy faktycznie jest z tym dużo kłopotu?
Najwięcej kłopotu jest z tym że muszę zestawić sobie sprzęt do testów. Ostatnio mam mniej czasu na klepanie kodu no bo wiosna - trzeba dokończyć budowę domu więc priorytety troszkę się zmieniły, ale temat na pewno nie umarł.
Wszystko zrozumiałe, dlatego podpytuję co jakiś czas i cierpliwie czekam :)
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

Asior
Posty: 31
Rejestracja: pt paź 14, 2016 12:28 am

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Asior » pn kwie 16, 2018 1:20 pm

swiezak pisze:
pn kwie 16, 2018 7:50 am
Impuls jest zliczany nawet jak jest kabel od licznika odłączony czy podłączony? O co mi chodzi- chodzi o to czy kabel od czujnika robi za antenę czy to zakłócenia zasilania. Trzeba to ustalić żeby wiedzieć co filtrowac
Jeżeli odepnę od GPIO to nie zlicza.

pasiekazj
Posty: 604
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » pt kwie 20, 2018 11:19 am

jeśli ktoś chce pobawić się mqtt to update i :

Kod: Zaznacz cały

cd var/www/nettemp/install/services
sudo ./services.sh

W ESP ustawiamy protokół MQTT OpenHAB i w zaawansowanych zmieniamy ustawienia topicu. Screena podeślę wieczorem.
W Publish Template wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

/%ip%/%sysname%/%valname%
W Subscribe Template wpisujemy:

Kod: Zaznacz cały

/%ip%/%sysname%/#
Resztę ustawiamy tak jak zawsze.
Dla GPIO w polu value podajemy gpio/nrgpio czyli np. gpio/12 - dzięki temu poprawnie doda się gpio do tabeli z GPIO i będzie można sterować tym pinem - sterowanie zostaje po staremu

Wszystko testowane na espeasy z marca.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości