Kilka poprawek do beta 4.1.26

Asior
Posty: 31
Rejestracja: pt paź 14, 2016 12:28 am

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: Asior » śr kwie 04, 2018 8:49 pm

pimowo pisze:
pn mar 19, 2018 11:57 am
@Asior, ponawiam pytanie.. jaki masz licznik jak masz to podłączone.
Najlepiej narysuj schemat :)
Testowałem już różne konfiguracje. Schemat jak poniżej, łączyłem również bez kondensatora, podpinałem przez inne przewody (2x 1mm oraz skrętka ekranowana). Pamiętam że kiedyś miałem spięte prosto z GND przez wodomierz do GPIO (żadnego rezystora) i działało idealnie.

Wczoraj odpiąłem fizycznie przewody od HCS04 z GPIO i widzę różnicę w zliczaniu z wodomierzy. Wiem, że wcześniej miałem problem w momencie ustawienia 2 wodomierzy jako WATER, pracowały dopiero poprawnie jeżeli jednego z ich przestawiłem jako GAS.

Obrazek

wodomierze to najzwyklejsze powo-gazy (impuls co 1 litr)

wg informacji producenta:

Nadajnik kontraktonowy (nadajnik Reed’a) - NK
• rezystancja w stanie zwarcia max. ..............10 Ohm
• rezystancja w stanie rozwarcia min. ..........1M Ohm
• maksymalny prąd łączony ..........................20 mA
• dopuszczalne napięcie w stanie rozłączonym ...50 V


Obrazek

PS. jak rozumieć wartość "current" zapisywaną w bazie w momencie impulsu ?
może warto zastosować w układzie transoptor ?

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4650
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » śr kwie 04, 2018 11:19 pm

Podłącz zwykły przycisk pod GPIO i zobacz co się będzie działo, jak NT będzie zliczał kliknięcia
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

swiezak
Posty: 1516
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » czw kwie 05, 2018 12:02 am

@pasiekazj pobawiłem się powiadomieniami mail i wychodzi na to że działa jak powinno-
Dodałem nowego użytkownika NT z uprawnieniami admina.
Po zaznaczeniu opcji device/alarm read 1 min - po utracie czujnika pięknie wysłał maila z wiadomością
Obrazek
po odzyskaniu połączenia
Obrazek
działa również powiadomienie host monitoring.
Zauważony błąd- prośba o weryfikację- po dodaniu host monitoring jak nie przypiszemy do żadnej grupy to jest tylko górna belka z napisem host i brak
"treści" po dodaniu do grupy np. sensors- pokazuje prawidłowo wartości.

Propozycja- jak jest wysłany mail o utracie czujnika - podświetlenie na czerwono- jeden rzut okiem i od razu wiadomo.
Propozycja- możliwość ustawienia interwału wysyłania powiadomień (bardziej przyszłościowo pod sms) np. send email every xx minutes -możemy sobie ustawić czy NT ma co chwilę przypominać o braku czujnika gdybyśmy np. nie usłyszeli powiadomienia. Jak jest wznowione połączenie to tylko jedno powiadomienie. - Od razy mówię tylko luźne pomysły.

pasiekazj
Posty: 604
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » czw kwie 05, 2018 8:29 am

@swiezak dzięki za testy.
Zauważony błąd- prośba o weryfikację- po dodaniu host monitoring jak nie przypiszemy do żadnej grupy to jest tylko górna belka z napisem host i brak
"treści" po dodaniu do grupy np. sensors- pokazuje prawidłowo wartości.
Zaraz będzie update w tym temacie.
Propozycja- jak jest wysłany mail o utracie czujnika - podświetlenie na czerwono- jeden rzut okiem i od razu wiadomo.
Propozycja- możliwość ustawienia interwału wysyłania powiadomień (bardziej przyszłościowo pod sms) np. send email every xx minutes -możemy sobie ustawić czy NT ma co chwilę przypominać o braku czujnika gdybyśmy np. nie usłyszeli powiadomienia. Jak jest wznowione połączenie to tylko jedno powiadomienie. - Od razy mówię tylko luźne pomysły.
Na czerwono etykieta czujnika czy ikonka z mailem - wolałbym coś wykombinować z ikonką.

Co do częstotliwości wysyłania maila/sms - pomysł jak najbardziej fajny, chodzi mi to już po głowie od dłuższego czasu, ale jeszcze nie ułożyłem sobie tego tematu w głowie. Generalnie będzie dużo kodu do przepisania i do testowania. Założenie było takie żeby właśnie definiować jakie wiadomości i jak często mają być wysyłane. Z racji dużego updatu w tym temacie, najpierw chciałem pokończyć "pierdoły" i tematy prostsze - @coolturka mnie powiesi :)
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

swiezak
Posty: 1516
Rejestracja: ndz maja 04, 2014 12:19 pm
Lokalizacja: śląskie

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: swiezak » czw kwie 05, 2018 10:31 am

Można zrobić nawet wykrzyknik, nie ma znaczenia. Byle by się wyróżniało :)
Jak będxiemy szybciej testować to szybciej będziesz mógł zamykać pierdoły:)

Awatar użytkownika
pimowo
Betatester
Posty: 4650
Rejestracja: czw lut 19, 2015 9:17 am
Lokalizacja: Wołów

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pimowo » czw kwie 05, 2018 12:34 pm

swiezak pisze:Jak będxiemy szybciej testować to szybciej będziesz mógł zamykać pierdoły:)
O to właśnie chodzi-testy, testy i jeszcze raz testy :D
[email protected] HP MicroServer N54L, Raspberry Pi 3B, Raspberry Pi B+

artjur
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 13, 2016 1:55 pm
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: artjur » czw kwie 05, 2018 2:34 pm

A tak jeszcze troszkę poza tematem.
Od jakiegoś czasu co kilka dni mam resety malinki i to tak się sypnie że nie ma strony, po SSH nie odpowiada - totalnie nic. Pomaga tylko ręczny reset. Co dziwne dzieje się tak o różnych godzinach ale zawsze w 17 minucie po pełnej godzinie. Wczoraj miałem o 5:17 I potem znów o 19:17 I obecnie znów niedostępny.
Jestem do soboty poza domem i nic już teraz nie zrobię ale może ktoś miał coś podobnego.
Dodam że system stoi na dysku na RP2. Karta tylko ta partycja rozruchowe ale nowa może trzy miesiące i to taka przemysłowa.
Dwie malinki, kilka czujników, ale cały czas coś przybywa.
Człowiek uczy się przez całe życie, a i tak umiera głupi.

Awatar użytkownika
hryst
Betatester
Posty: 736
Rejestracja: wt mar 25, 2014 8:52 am
Kontaktowanie:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: hryst » czw kwie 05, 2018 2:53 pm

zacznij od logów systemowych
równa godzina moze odpowiadac wykonywaniu crona i "wzmożonego" zapisu na nośnik
--- działam na orange pi plus H3 ---

coolturka
Posty: 184
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 11:52 pm

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: coolturka » czw kwie 05, 2018 6:29 pm

pasiekazj pisze:
czw kwie 05, 2018 8:29 am
@swiezak dzięki za testy.
Zauważony błąd- prośba o weryfikację- po dodaniu host monitoring jak nie przypiszemy do żadnej grupy to jest tylko górna belka z napisem host i brak
"treści" po dodaniu do grupy np. sensors- pokazuje prawidłowo wartości.
Zaraz będzie update w tym temacie.
Propozycja- jak jest wysłany mail o utracie czujnika - podświetlenie na czerwono- jeden rzut okiem i od razu wiadomo.
Propozycja- możliwość ustawienia interwału wysyłania powiadomień (bardziej przyszłościowo pod sms) np. send email every xx minutes -możemy sobie ustawić czy NT ma co chwilę przypominać o braku czujnika gdybyśmy np. nie usłyszeli powiadomienia. Jak jest wznowione połączenie to tylko jedno powiadomienie. - Od razy mówię tylko luźne pomysły.
Na czerwono etykieta czujnika czy ikonka z mailem - wolałbym coś wykombinować z ikonką.

Co do częstotliwości wysyłania maila/sms - pomysł jak najbardziej fajny, chodzi mi to już po głowie od dłuższego czasu, ale jeszcze nie ułożyłem sobie tego tematu w głowie. Generalnie będzie dużo kodu do przepisania i do testowania. Założenie było takie żeby właśnie definiować jakie wiadomości i jak często mają być wysyłane. Z racji dużego updatu w tym temacie, najpierw chciałem pokończyć "pierdoły" i tematy prostsze - @coolturka mnie powiesi :)
E tam :) ja cierpliwy jestem, nie mam parcia na już. Jak wspomniałem, wole żeby całość była przemyślana i zrobiona na tip top aniżeli miałoby to być takie na szybcika. ;)
Dzis zobaczę jak to z mailem idzie, dopisze maila do usera, tylko zastanawia mnie to z jakiego adresu te powiadomienia idą...

pasiekazj
Posty: 604
Rejestracja: pn wrz 28, 2015 10:35 am
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:

Re: Kilka poprawek do beta 4.1.26

Post autor: pasiekazj » czw kwie 05, 2018 9:24 pm

A no to musisz ustawić w zakładce mail w settings.
Rpi 3 + SSD 240 GB + nettemp.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości